Intel Core Black Edition je odgovor na Ryzen X3D

Intel Core Black Edition je specijalna serija procesora 13. generacije sa više keš memorije koji bi trebalo da budu direktan odgovor na AMD Ryzen X3D.

Intel Core Black Edition je odgovor na Ryzen X3D

Tokom jučerašnjeg dana se pojavila informacija o izlasku novog Intel Core i5-13490F procesora iz Intel Core Black Edition serije. Ovaj i još jedan primerak u vidu jačeg Core i7-13790F modela, pojavili su se kod kineskih prodavaca.

Novi procesori kao i oni standardni iz linije 13. generacije Intel Core modela, imaju identična jezgra sa razlikom da su kod novih, neznatno povećni radni takt i količina keš memorije.

Intel Core Black Edition diskretne promene ili prepakivanje već viđenog

U pogledu specifikacija, Intel Core i5-13490F zadržava identičnu konfiguraciju jezgara kao i pomenuti Core i5-13400 procesor sa 6 brzih i 4 štedljiva jezgra i mogućnošću izvršenja 16 instrukcijskih nizova istovremeno.

Razlike u odnosu na “obični” procesor počinju sa većim radnim frekvencijama jer Core i5-13490F dostiže 4.8 GHz “boost” frekvenciju, dok se 13400F zaustavlja na 4.6 GHz.

Pored toga, procesor nudi i više memorije za keširanje podataka:  24 MB trećestepene (L3) i 9.5 MB drugostepene (L2). Običan Core i5 13400F nudi 20 MB L3 i 9.5 MB L2 keš memorije. Dakle 20% više keš memorije i nešto malo više od 4% ubrzanja kada je u pitanju radna frekvencija.

Brži i bolji Core i7-13790F Black Edition ima na raspolaganju 16 jezgara i izvršava 24 instruckijska niza istovremeno, zahvaljujući činjenici da u sebi ima 8 brzih i 8 štedljivih jezgara. U ovaj procesor je spakovano 33 MB L3 keš memorije i podešen je da dostigne maksimalnu turbo frekvenciju od 5.2 GHz. Praktično je u pitanju ista radna frekvencija kao i u slučaju Core i7 13700F primerka uz tek 3 MB viška keš memorije, prenosi wccftech.

Malo konkretnih informacija o realnim dobicima

Preliminarni testovi malo toga pokazuju obzirom da bi veća količina memorije za keširanje trebala da svoj doprinos prevashodno pruži u gejming scenariju koji ovde nije bio predmet merenja performansi.

Ostaje veliko pitanje i sumnja da li ovako minimalne promene i nova, ali atraktivnija crna ambalaža, mogu doneti Intelu nove kupce. AMD Ryzen 7000 X3D deluje značajno ozbiljnije i svakako treba sačekati da se ovi procesori pojave u većoj količini i budu šire dostupni na tržištu, kada ćemo moći da uporedimo njihove gejming performanse i u realnim situacijama potvrdimo koji je bolji izbor. 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi