Intel Core i9-13900K isporučuje 11% bolje gejming performanse u odnosu na AMD Ryzen 9 7950X

Tokom prezentacije upriličene povodom zvaničnog predstavljanja 13. generacije Intel Core procesora, prikazan je slajd u kome se porede performanse i prema kojima je Core i9-13900K Raptor Lake CPU brži od AMD Ryzen 9 7950X u gejming testovima…

Intel je tokom nedavno održanog događaja na predstavljanju Raptor Lake linije procesora, prikazao potpuno novi slajd koji poredi Intel Core i9-13900K CPU sa AMD Ryzen 9 7950X u ukupno 12 gejming naslova. Ne pominju se nikakva podešavanja ili test rezolucija, a što se tiče samih igara u pitanju su sledeći naslovi:
Arcadegeddon Total War: Warhammer 3 PUBG Battleground Grid Legends Total War Saga: Troy Far Cry 6 Hitman 3 Guardians of The Galaxy League of Legends Marvel’s Spiderman Remastered Conqueror’s Blade The Riftbreaker
Performanse Intel Core i9-13900K Raptor Lake procesora se kreću u intervalu od -1% do 22% kada su u pitanju igre i poređenje sa direktnim rivalom u vidu AMD Ryzen 9 7950X modela. U proseku, povećanje performansi iznosi 11%, što je lepa porcija ubrzanja. Intel se na tome nije zaustavio i nastavio je da prikazuje performanse u okviru nekoliko aplikacija za kreiranje sadržaja, gde je novi Intel Core u pojedinim slučajevima 16% brži od AMD konkurencije. Prema navodima portala wccftech, prosek prednosti u odnosu na Ryzen 9 7950X iznosi 6% kada su u pitanju zahtevne aplikacije. Još uvek ne znamo da li su testiranja vršena na profilima koji štede energiju ili u režimu maksimalnih performansi. Sve u svemu, ukoliko su u pitanju relevantni podaci iz realnih situacija korišćenja, onda su prilično dobri. Naravno, uzmite ih sa rezervom dok se ne pojave rezultati iz nezavisnih izvora.
 IntelCorei913900Kgejming_performanse.jpg
Podsećamo vas, Intel Core i9-13900K je vodeći u novoj liniji Raptor Lake centralnih procesora, koji sadrži 24 jezgra i sposoban je da izvršava 32 niza instrukcija u konfiguraciji sa 8 P-jezgara i 16 E-jezgara. CPU je konfigurisan za rad na osnovnom taktu od 3.0 GHz, takt pojedinačnih jezgara u turbo režimu dostiže maksimalnih 5.8 GHz, dok maksimalna frekvencija prilikom angažovanja svih jezgara se kreće od 5.5 GHz (svih 8 P-jezgara). CPU ima na raspolaganju 68 MB kombinovane keš memorije i 125W PL1 rejting potrošnje koji povlači i do 253W električne energije. Ono što je još zanimljivije je činjenica da to nije maksimalni režim potrošnje jer se može uključiti “Unlimited Power Mode” kada potrošnja raste do maksimalnih 350W.
IntelCorei913900KRaptorLakeCCperformanse.jpg
Intel 13. generacija Raptor Lake Desktop procesora biće puštena u prodaju zajedno sa čipsetom serije 700, tokom sutrašnjeg dana. Već je uobičajena praksa da AMD i Intel prvo prikazuju svoje premijum modele pre nego što pređu u mejnstrim/budžetski segment, tako da očekujte da će Intel prvo predstaviti otključane „K“ procesore i Z790 ploče pre nego što pusti liniju čipova sa zaključanim multiplikatorom radne frekvencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi