Intel menja nazive svojih desktop procesora – stižu Core Ultra 9 285, Ultra 7 265 i Ultra 5 255 modeli

Okosnicu Intel Arrow Lake-S desktop linije centralnih procesora činiće Core Ultra 9 285, Core Ultra 7 265 i Core Ultra 5 255 modeli, čime kompanija definitivno prelazi na novu metodologiju označavanja

Intel menja nazive svojih desktop procesora – stižu Core Ultra 9 285, Ultra 7 265 i Ultra 5 255 modeli

Približava se trenutak kada će kompanija Intel predstaviti najnoviju liniju desktop procesora Arrow Lake-S serije. Novi procesori će pripadati Core Ultra 200 seriji  centralnih procesora u kojoj će korisnicima biti ponuđene različite varijante, uključujući K, F i možda T modele u budućnosti.

Očekuje se da će kompanija Intel napraviti izmene u načinu obeležavanja i dodele oznaka svojim desktop CPU modelima. Poznati hardver insajder Raichu, po prilično pouzdanim informacijama o preliminarnim Intel proizvodima, otkrio je pojedine detalje o predstojećoj Intel liniji procesora. Sledeća generacija desktop centralnih procesora će se sastojati od nekoliko modela sa otključanim multiplikatorom radne frekvencije i predstavljaće „kičmu“ CPU ponude u novoj liniji:

  • Core Ultra 9 285K
  • Core Ultra 7 265K
  • Core Ultra 5 245K

Za sada se ne pominje procesor sa oznakom 290K. Intel u svom repertoaru poseduje modele sličnih oznaka ali u mobilnoj verziji procesora za laptop računare. Za sada, ovaj deo priče se odnosi isključivo na desktop CPU modele.

Takođe tu je i lista “zaključanih“ modela bez sufiksa “K” u oznaci, modela sa prosekom potrošnje od 65 W. Očekuje se da ova kategorija procesora uključi neke od modela koji će poneti 275, 255 i 240 oznake u nazivu. Ovaj potonji bi mogao da se pojavi i u “F” varijanti bez integrisanog grafičkog jezgra.

Nova serija procesora će zahtevati nove matične ploče sa serijom 800 Intel čipsetova i LGA-1851 procesorskim ležištem. Za razliku od Core Ultra 200V Lunar Lake modela za  prenosne računare čiji su se preliminarni rezultati već pojavili, njihove verzije za desktop računare se ne pominju čak ni u glasinama, prenosi videocardz.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi