Intel obustavlja Arc GPU, ubuduće bez diskretnih grafičkih karti za PC

Nisu se praktično ni pojavile nakon višegodišnjeg razvoja i ko zna koliko utrošenog novca, a praktično su mrtve pre nego što su i ugledale tržište….

Debakl – šta drugo konstatovati? Nakon serije loših vesti u prošlosti, izgleda da je Intel odlučio da stavi tačku na neuspešnu priču u vezi Arc grafičkih karti koje su trebale da budu ljuta konkurencija Nvidia GeForce i AMD Radeon modelima. Stvar se u potpunosti izjalovila. Činjenica je da su Intel Arc grafičke karte za desktop računare toliko loše da je Intel interno odlučio da ih potpuno ukine.
To ih svakako ne čini srećnim jer takav jedan promašaj je zaista teško objasniti vernoj korisničkoj publici. Svi su očekivali trećeg jakog igrača na GPU tržištu, ali od toga kako stvari trenutno stoje, nema ništa.  Sve je krenulo naopako i stvorila se prilično negativna atmosfera koju su samo podgrejavale učestale vesti iz Intel o odlaganju, tako da najnovija odluka ni malo ne iznenađuje.
Bolni ali racionalni rezovi
I nije u pitanju da li Intel može ili ne da napravi konkurentan GPU, već je pitanje troškova i koliko razvoj takvog proizvoda košta. Kako prenosi TweakTown, poznati You Tuber pod nadimkom MILD koji inače prati ovu temu, prenosti informacije iz prilično visokih nivoa odlučivanja u kompaniji Intel koji se mogu sumirati sledećim konstatacijama – Arc je gotov, Intel je završio sa svojim naporima u vezi razvoja diskretne grafike za PC i tačka.
Intel Arc
Intelu ne cvetaju ruže na finansijskom planu. Razvoj novih proizvoda se suočava sa problemima na više različitih polja. Ukoliko se sećate, izvršni direktor Intela Pat Gelsinger je upravo rekao da će se performanse poslovanja kompanije, pogoršati pre nego što dođe do poboljšanja i da će biti preduzeti dalji koraci da se smanji portfolio proizvoda u pravcu konsolidacije poslovanja “velikog plavog”. Zato, ukoliko je ova glasina tačna, ukidanje neuspešnog Arc GPU-a bi mogao biti deo te racionalizacije poslovanja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi