Intel smestio kvantni računar na silicijumski čip

Kvantni računari su sposobni da obavljaju zadatke koje klasični računari ne mogu da postignu

Holandska kompanija QuTech, koja se bavi kvantnim računarima, je u saradnji sa Intelom predstavila dva-kubit (two-qubit) kvantni računar koji se pokreće na jednom silicijumskom čipu i može se programirati.Kvantni računari su sposobni da obavljaju zadatke koje klasični računari ne mogu da postignu, kao što su kompleksne molekularne simulacije i komunikacije koje nije moguće hakovati. Međutim, i dalje se nalazimo u ranim fazama istraživanja i razvoja kvantnih računara, jer je tehnologija zahtevna i trenutno može da uradi samo nekoliko stvari.

Iako kvantni računari trenutno nisu preterano korisni, smeštanje na silicijumske čipove bi ovo moglo promeniti. Istraživači su iskoristili specijalni tip kubita (kvantna verzija klasičnih računarskih bitova), pod nazivom spin kubiti, kako bi pokretali dva različita kvantna algoritma na silicijumskom čipu.Ideja je da se kreira bolji računar koji će moći da radi sa postojećom infrastrukturom, a Intel je vodeća kompanija u prodaji silicijumskih čipova, što je i razlog zbog kojeg su se QuTech i Intel udružili.Novi dva-kubit sistem je trenutno eksperimentalni, ali su istraživači dokazali da sistem radi. Ipak, biće potrebno još istraživanja kako bi se kreirao sistem gde će dva-kubit računari biti moćniji od regularnih računara.Izvor: TheNextWeb

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi