Intel ukida NUC liniju malih računara, razvoj prepušta partnerima

Jedna PC era se završava jer Intel ukida NUC liniju računara malog formata, ali njihov razvoj prepušta partnerima pošto planira da se fokusira na druga polja

Intel ukida NUC liniju malih računara, razvoj prepušta partnerima

Kompanija Intel juče je zvanično označila kraj jedne ere u svojoj proizvodnji. Naime, američki tehnološki gigant Intel ukida NUC liniju malih računara, ali će “ohrabrivati partnere da nastave sa proizvodnjom računara malog formata (SFF)”, otkriva izveštaj ServeTheHome.

NUC ili Next Unit of Computing linija proizvoda podrazumevala je kompaktne kompjutere koji su većinski dolazili sa procesorom, dok se memorija i SSD (eventualno grafika) za njih nabavljala posebno. Naravno, bilo je i kompletno sklopljenih modela, a Intel je partnerima kao što su HP i Dell pružao izbor većih kućišta.

Portparol kompanije potvrdio je prvobitni izveštaj magazina ServeTheHome i u mejlu napisao da Intel zaustavlja direktna ulaganja u NUC, ali da će nastaviti da podržava postojeće NUC proizvode koje je već isporučio na tržište. Uz to, iz kompanije tvrde da žele da “omoguće partnerima nastavak i razvoj inovacija ovih računara”, bez dodatnih detalja o ovakvom planu.

Kompanija još ističe da ova odluka neće uticati na ostatak Intel poslovanja kao što su Client Computing Group (CCG) ili Network and Edge Computing (NEX).

Iako Intel ukida NUC liniju, mini PC nastavlja da živi

Odluka kompanije stavlja tačku na otprilike deceniju svog rada u uspostavljanju NUC linije kao održivog računara, otvarajući druge mogućnosti za SFF uređaje.

Prva NUC stigao je sa trećom generacijom Intel Core i3 procesora i on je postao osnova za PC kućni bioskop. U narednim modelima kompanija se suočila sa izazovom da još više smanji šasiju. Ova linija uspela je da postigne uspeh i na još dva fronta – da se ostvari kao kompaktna gejmerska platforma u konkurenciji sa tradicionalnim konzolama, ali i u brendiranju.

Imena koja su pratila liniju kao što su Serpent Canyon i Hades Canyon su zvučala interesantno, kao što je i urezivanje lobanja na šasiji izgledalo nesvakidašnje, a dopadalo se metalcima koji vole sami da sklapaju računare.

Ipak, kako je vreme odmicalo, konkurencija se pojačavala, a Intel je usporio svoj napredak lansirajući krhkija kučišta većih dimenzija. Naravno, NUC je zamišljen kao osnova koju vi nadograđujete, a u poslednjih nekoliko generacija, ljudi deluju sve manje zainteresovani da sami prave svoje računare, već se više fokusiraju na gotova rešenja.

Stoga, odluka kompanije deluje prirodno, posebno ukoliko želi da se fokusira i unapredi svoje osnovne linije proizvoda, a kruna SFF računara će defitivno preći na Intel pratnere koji čekaju da zvanično preuzmu tron.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi