iPhone 16 je stigao i postao svakodnevica, sada je na redu iPhone 17 Air

iPhone 17 Air je sledeći Apple hit telefon - donosi tanji dizajn, poboljšanu kameru i ProMotion tehnologiju, dok nasleđuje poziciju "Plus" modela uz moguće povećanje cene

iPhone 16 je stigao i postao svakodnevica, sada je na redu iPhone 17 Air

Očekuje se da će Apple 2025. godine ukinuti “Plus” model u svojoj liniji iPhone 17 telefona, kako bi napravio mesto za iPhone “Air” – iako možda neće biti nazvan tako kada se uređaj pojavi na jesen sledeće godine. Pošto je iPhone 16 serija tek lansirana, a obzirom na to da smo o većim ekranima iPhone 16 Pro modela saznali još u maju 2023. godine, rane glasine o sledećoj generaciji iPhone-a nisu toliko neuobičajene.

Dok se navikavamo na novu seriju iPhone 16, evo pregleda svega što smo do sada čuli od o Apple iPhone 17 “Air.”

Kako će se zvati?

Prema Bloombergovom insajderu Marku Gurmanu, tanki Apple iPhone 17, ranije nazvan iPhone 17 “Slim”, mogao bi biti pozicioniran kao iPhone “Air” kako bi podstakao prodaju. Tokom poslednjih meseci bilo je neizvesnosti u vezi sa svrhom modela “Slim” i njegovim mestom u čitavoj seriji. YouTuber Jon Prosser je prvi sugerisao da bi uređaj mogao biti pozicioniran kao “iPhone Air”. Sada, čini se da Gurman podržava ovu ideju.

Uklanjanjem iPhone “Plus”, koji se poput “mini” modela nije dobro prodavao, iPhone 17 “Air” će predstavljati novi pristup četvrtom modelu u Apple iPhone liniji, nudeći uređaj sa značajno tanjim dizajnom koji će biti između iPhone 17 i iPhone 17 Pro. Gurman je uporedio uređaj sa originalnim MacBook Air iz 2008. godine, koji je takođe bio između MacBook i MacBook Pro modela.

Tanki dizajn

Poptuno novi iPhone 17 model će sledeće godine imati “značajno tanji” dizajn sa aluminijumskim šasijom, umesto titanijumskog kućišta kao kod Pro modela. Navodi se i da će uređaj imati uži Dynamic Island (potencijalno zbog Apple primene manjeg “metalensa” za Face ID sistem). Analitičar Ming-Chi Kuo očekuje da će uređaj imati titanijumski okvir, ali sa manjim procentom titanijuma nego kod iPhone 15 Pro modela. Interni kod uređaja je D23, a redizajn je opisan kao veliki, sličan onome koji je doneo iPhone X.

Manji ekran

Prema analitičaru Jeffu Puu, uređaj će imati ekran veličine 6,6 inča. Ming-Chi Kuo je podržao ovu tvrdnju. Međutim, analitičar Ross Young predviđa da će ekran biti veličine 6,55 inča. Za poređenje, iPhone 16 Plus ima ekran od 6,7 inča. Apple još uvek testira različite verzije dizajna za tanji telefon, tako da bi se veličina ekrana mogla promeniti pre lansiranja uređaja.

Podrška za ProMotion

Apple planira da proširi ProMotion tehnologiju na celu iPhone 17 liniju, uključujući i iPhone 17 “Air”, omogućavajući svim modelima da postignu brzinu osvežavanja ekrana od 120 Hz za glatkije skrolovanje i video sadržaj. ProMotion će takođe omogućiti da ekran smanji brzinu osvežavanja na 1 Hz radi uštede energije, što omogućava stalno uključeni ekran koji prikazuje sat, vidžete i obaveštenja, čak i u situacijama kada je uređaj zaključan.

Premeštene kamere

Apple iPhone 17 “Slim” ili “Air” će imati kamere na mestima koja još nismo videli na iPhone-u. Navodi se da bi zadnje kamere mogle biti premeštene na “gornji centar” uređaja, slično kao kod nekih Android telefona poput Google Pixel 8 Pro. Analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da će uređaj imati samo jednu kameru, umesto dve ili tri.

Premaz protiv refleksije

Svi iPhone 17 modeli će imati antirefleksni ekran koji je otporniji na ogrebotine od trenutnog Ceramic Shield-a na iPhone 15 modelima, tvrde kineski izvori sa Weibo mreže. Spoljno staklo će imati “super-tvrdi antirefleksni sloj” koji je “otporniji na ogrebotine”.

ProMotion tehnologija

Prema izveštaju iz The Elec-a, svi iPhone 17 modeli će imati OLED ekrane sa tehnologijom pozadinskog osvetljenja koje troši veoma malo energije, donoseći po prvi put ProMotion na iPhone modele koji ne pripadaju „Pro“ seriji.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Poboljšana selfi kamera

Prema analitičaru Ming-Chi Kuu, cela linija iPhone 17 će imati prednju kameru od 24 megapiksela sa šestostrukim elementima sočiva. To je značajno poboljšanje u odnosu na trenutnih 12 megapiksela na iPhone 14, 15 i 16 modelima.

Unutrašnja unapređenja

Analitičar Jeff Pu tvrdi da će iPhone 17 “Slim” ili “Air” imati 8 GB RAM-a, u poređenju sa 6 GB na iPhone 15 Plus. Uređaj će pokretati A19 čipset baziran na unapređenom TSMC 3nm procesu i može biti jedan od prvih koji će koristiti sopstveni Apple 5G modem.

Veća cena

Navodi se da bi tanki iPhone 17 mogao imati veću cenu od Pro Max modela, koji trenutno počinje od 1.199 dolara. Iako možda neće imati sve funkcije Pro modela, očekuje se da će novi dizajn privući mnoge kupce, piše MacRumors.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi