Japan završio eru disketa: Pobeda za modernizaciju

Verovali ili ne, Japan je tek sada zvanično proglasio pobedu u svojoj dvogodišnjoj kampanji protiv disketa i može da se posveti modernizaciji državne uprave

Japan završio eru disketa: Pobeda za modernizaciju

Japan je zvanično proglasio pobedu u svojoj dvogodišnjoj kampanji protiv disketa, što predstavlja značajan korak ka modernizaciji svojih državnih sistema. Od 28. juna, upotreba disketa u vladinim operacijama je ukinuta, nakon što je ukinuto 1.034 propisa koji su zahtevali njihovu upotrebu, prema nedavnom izveštaju agencije Rojters.

Zalaganje za ukidanje disketa predvodio je ministar za digitalizaciju Taro Kono, koji je bio glasni kritičar zastarelih tehnologija. “Pobedili smo u ratu protiv disketa 28. juna!” izjavio je Kono, proslavljajući kraj tehnologije koja je debitovala pre 53 godine i već dve decenije je uglavnom zastarela.

Uprkos tome što je poslednja kompanija koja je proizvodila diskete, Sony, obustavila proizvodnju 2011. godine, japanska vlada je nastavila da zahteva fizičke medije za razne podneske do januara 2024. godine. Ovo kašnjenje naglašava borbu zemlje sa modernizacijom, uprkos njenoj tehnološkoj snazi u drugim oblastima. Oslanjanje na diskete je opstajalo čak i kada je njihov kapacitet skladištenja, koji je maksimalno iznosio 1,44MB, postao smešno mali u poređenju sa modernim rešenjima.

Japan nije jedini sa produženom upotrebom disketa

Odluka o ukidanju disketa bila je vođena praktičnošću i sigurnosnim razlozima. Godine 2021, tokijska policija je izgubila diskete koje su sadržavale osetljive informacije, što je naglasilo rizike korišćenja takvih zastarelih metoda skladištenja. Međutim, Japan nije jedini u produženoj upotrebi disketa. Na primer, San Francisko’s Muni Metro laka železnica još uvek koristi softver koji radi na disketama, a Američko ratno vazduhoplovstvo je prestalo da koristi diskete od 8 inča tek 2019. godine.

Izvan vlade, diskete se i dalje koriste u raznim industrijama, uključujući vez, teretne avio-kompanije i CNC mašine. Na primer, Čak E. Čiz je još uvek koristio diskete za svoje animatronike do januara 2023. godine.

Pomak Japana od disketa signalizira širi napor za modernizaciju. Međutim, reputacija zemlje da se drži zastarele tehnologije ostaje. Institut za razvoj menadžmenta (IMD) 2023. godine je na Svetskom rangiranju digitalne konkurentnosti svrstao Japan na 32. mesto od 64 ekonomije, što odražava njegovu sporu usvajanje digitalnih tehnologija.

Otpornost na promene i dalje traje, posebno u pogledu usvajanja cloud tehnologije i korišćenja ličnih pečata (hanko) za službene dokumente. Uprkos Konoovim naporima da eliminiše faks mašine iz vladinih kancelarija 2021. godine, mnoga radna mesta u Japanu i dalje preferiraju faksove u odnosu na e-mailove.

Kako se Japan oprašta od disketa, fokus se sada prebacuje na druge napore za modernizaciju. Uspešno ukidanje disketa postavlja pozitivan presedan, ali ostaju značajni izazovi u potpunoj digitalizaciji japanskih vladinih i poslovnih operacija. Ova prekretnica predstavlja kritičan korak u japanskom putovanju ka prihvatanju digitalnije budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi