Kako se pravilno puni baterija?

Svi smo čuli razne informacije o tome šta škodi bateriji vašeg telefona, a šta ne. Ali gde je tu istina i kako se pravilno puni baterija?

Kako se pravilno puni baterija?

Najverovatnije ste se naslušali svakakvih saveta o tome kako što duže održati odlično stanje baterije vašeg mobilnog telefona. Dovoljno je početi od večite debate oko toga da li se telefon priključuje na punjač kada mu baterija dostigne 0 posto, ili kada je tu negde na oko 20 procenata. Vreme je da se stane na put dezinformacijama i pogleda šta tačno treba raditi sa baterijom vašeg mobilnog telefona, a šta treba izbegavati.

Punjenje preko noći – da ili ne?

Neki kažu da ostavljanje vašeg telefona na punjaču preko noći škodi bateriji, dok drugi kažu da je to besmislica. Sa jedne strane, moderni uređaji u sebi imaju čipove koji sprečavaju preopterećenje vaše baterije, koji bi trebali da poboljšaju očuvanje njenog kapaciteta, čak i kada telefon ostavite preko noći na punjaču.

Sa druge strane, kada se vaš telefon napuni do 100% i punjenje se isključi, onog trenutka kada kapacitet baterije opadne na 99%, punjenje će se ponovo pokrenuti, osim ako telefon nema neke softverske kontramere. Ovakvo ponašanje može imati štetan uticaj na bateriju, smanjujući joj dostupni ukupni kapacitet tokom vremena.

Treba imati na umu da proces punjenja baterije nije linearan, već se punjenje obavlja mnogo brže kada je baterija prazna. Kako kapacitet raste, sve je teže napuniti bateriju, pa novim telefonima treba isto vremena da napune bateriju od 0 do 90% i od 90 do 100%.

Pored toga, mobilni telefoni, posebno oni sa jačim čipsetovima se mogu zagrejati ukoliko ih ostavite na nekom nesrećnom mestu, recimo na čaršavu, ispod jastuka, ili ukoliko ih prekrijete knjigom ili časopisom.

Za litijum-jonske baterije se preporučuje češće punjenje u toku dana, pre nego jedno punjenje, kada baterija stigne na kritičan nizak nivo, što je praksa koja duže čuva kapacitet baterije nego kada telefon punite samo jednom dnevno.

Kapacitet baterije mora da dostigne nulu pre punjenja – da ili ne?

Ovo je apsolutno netačna informacija. U stvari, ovo je potpuno suprotno od onoga što treba da uradite. U idealnim uslovima, vaša baterija ne bi smela ni da priđe nuli pre nego što je prikačite na punjač, jer takva praksa može dovesti do oštećenja i smanjenja kapaciteta tokom vremena.

Ukoliko želite da maksimalno sačuvate bateriju vašeg pametnog telefona, nemojte joj dopustite da dostigne granicu od 10%, ili još bolje 20%. Dakle, čim je tu negde oko dvadeset procenata, pravac punjač. Nakon toga, bateriju dopunite do 80% ili maksimalno 90%, dakle nikako do maksimuma. Ovo su idealni uslovi koji obezbeđuju minimalno trošenje baterija zasnovanih na litijum-jonskoj/litijum-polimer tehnologiji.

Baterije na telefonu traju samo nekoliko godina – da ili ne?

Životni vek baterije vašeg mobilnog telefona izražava se u broju ciklusa punjenja. Dakle, svaki put kada potrošite 100% baterije ili kombinovano potrošite i dopunite vašu bateriju do 100%, smanjili ste životni vek baterije za jedan ciklus punjenja.
Na primer, ukoliko vaš telefon ima 80% kapaciteta baterije, vi potrošite 50%, a zatim vaš telefon ponovo dopunite do 80%, upravo ste upotrebili jedan ciklus punjenja. Dakle, i punjenje i pražnjenje koje zbirno iznosi 100% kapaciteta predstavlja jedan ciklus.

Na primer, kompanija Apple tvrdi kako većina iPhone uređaja ima 400 do 500 ciklusa punjenja pre nego što otpočne degradacija baterije. Nakon toga, telefon ćete morati da priključite na punjač sve češće i češće.

Ovo ne znači da je kraj kada se ispuni predviđen broj ciklusa punjenja. Baterija će trajati, ali će se njen kapacitet postepeno smanjivati posle, recimo, 500 punjenja, pa se može očekivati sve učestalije punjenje. Tako da da, tehnički svaka baterija ima svoj vek trajanja, ali to ne mora da bude samo nekoliko godina, i zavisi od punjača i baterije.

Zaključak

Ukoliko želite da osigurate maksimalni vek trajanja vaše baterije sa što boljim performansama, nemojte je dopunjavati preko noći, nemojte dozvoliti da kapacitet padne ispod 20% pre punjenja, i nemojte telefon stalno držati na punjaču. Makar uradite sve ono što je do vas, kad su već baterije tako osetljive.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi