Kinezi uspešno testirali Li-fi brzine 150 Mbps

Naučnici sa Fudan univerziteta u Kini uspešno su transmitovali podatke uz pomoć "li-fi" mreže, brzinom od 150 Mbps. Li-fi, ili "light fidelity", je teorijski način prenosa podataka putem LED osvetljenja umesto preko Wi-Fi konekcije. Tehnologija je još uvek u razvoju, a mogla bi biti korišćena u brzom

Naučnici sa Fudan univerziteta u Kini uspešno su transmitovali podatke uz pomoć “li-fi” mreže, brzinom od 150 Mbps. Li-fi, ili “light fidelity”, je teorijski način prenosa podataka putem LED osvetljenja umesto preko Wi-Fi konekcije. Tehnologija je još uvek u razvoju, a mogla bi biti korišćena u brzom prenosu vidljivih aplikacija. Naučnici će demonstrirati set Li-fi kitova na Internacionalnom sajmu industrije 5. novembra. Tehnologija se oslanja na brzo-pulsirajući snop svetlosti ugrađen u tehnologiju obrade signala. Uređaji koji primaju signal mogu da očitaju ovo svetlosno pulsiranje i da ih prevedu u fotoreceptore koji bi bili ugrađeni u smartfone, tablete, kompjutere i druge gedžete. Ukoliko se tehnologija ispostavi kao održiva, mogla bi pedstavljati jeftin, efikasan i brz networking medijum. Istraživači sa Fudan univerziteta nisu predočili foto ili video potkrepu svojih dostignuća, ali se očekuje da će to biti obezbeđeno na predstojećem sajmu 5. novembra.  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi