Koliko može Intel Lunar Lake protiv Qualcomm Snapdragon X

Intel će svojim Lunar Lake procesorima pokušati da se odupre Qualcomm-u i Windows-on-Arm inicijativi, ali će to biti vraški težak posao.

Koliko može Intel Lunar Lake protiv Qualcomm Snapdragon X

Intel će svojim Lunar Lake procesorima pokušati da se odupre Qualcomm-u i Windows-on-Arm inicijativi. Microsoft ide na sve ili ništa sa ARM tehnologijom, sa obnovljenim Windows 11 operativnim sistemom i potpuno novom linijom laptopova pokretanih Qualcommovim Snapdragon X serijom System-on-Chip (SoC) procesora. Prema tvrdnjama koje iznose Microsoft i Qualcomm, ovo će biti značajan skok za Windows laptopove, stavljajući ih konačno u ravan sa Apple siliconom u smislu performansi i energetske efikasnosti.

Procesorski gigant Intel takođe nije ostao po strani, najavivši svoju novu liniju Lunar Lake procesora. Prema njihovim rečima, ovi novi procesori su jednako moćni kao i Qualcomm-ovi, ako ne i više. Zapravo, Intel tvrdi da su prava revolucija.

Šta su Intel Lunar Lake procesori?

Lunar Lake je Intelova naredna generacija x86 laptop procesora, koja donosi značajna poboljšanja u performansama i energetskoj efikasnosti u odnosu na njihove prethodnike iz 13. generacije, Meteor Lake. Najznačajnija promena je prisustvo NPU-a (neural processing unit) koji obećava 48 TOPS (Tera Operations Per Second), kombinovan sa GPU-om koji nudi preko 67 TOPS.

Ovo znači da će nova linija moći da isporuči preko 100 TOPS kombinovanih AI računskih performansi, čineći ih više nego sposobnim za Microsoft-ovu oznaku Copilot+ PC. Novi čipovi su takođe značajno moćniji od Qualcomm-ovih Snapdragon X SoC-ova koji napajaju trenutnu liniju Microsoft AI PC-ova.

Imajte na umu da, iako su ovi procesori x86 arhitekture, Intel takođe koristi SoC dizajn. Ovo znači da su CPU, NPU i Xe2 GPU svi spakovani na jednom čipu. NPU i GPU su dva veoma važna aspekta novih AI funkcija koje Windows obećava.

SoC dizajn ima svoje prednosti i mane. Za početak, dobijate funkcije poput integrisanog Thunderbolt 4 (dva porta garantovana na svakom Lunar Lake sistemu), Wi-Fi 7e, Bluetooth 5.4 i ray tracing, pored celokupnog paketa koji je manji i lakši.

Međutim, Lunar Lake čipovi kombinuju RAM na čipu, što znači da ćete morati da odaberete količinu RAM-a prilikom kupovine, bez mogućnosti kasnijeg nadogradnje.

Opcije uključuju 16GB ili 32GB LPDDR5X memorije, što bi trebalo biti dovoljno za blisku budućnost. Ako želite više memorije, moraćete da sačekate Intel-ovu dolazeću Arrow Lake arhitekturu. Pored toga, brzina RAM-a može se dinamički prilagoditi kako bi se smanjila interferencija sa Wi-Fi signalom.

Lunar Lake takođe ima novu strukturu čipa, izbacujući Low Power Efficiency (LP-E) jezgra koja su debitovala sa Meteor Lake čipovima. Nova linija sadrži četiri “Lion Cove” P-jezgra uparenih sa četiri “Skymount” E-jezgra.

Intel tvrdi da su nova E-jezgra moćnija i efikasnija od P-jezgara iz 2023. godine pri uobičajenim brzinama procesora za laptopove. Ovo rezultuje u oko 20 procenata više single-threaded performansi. P-jezgra takođe nude 14 procenata poboljšanja u performansama pri istim brzinama takta. Dodatno, ova E-jezgra mogu skalirati do dvostruko ili čak četvorostruko u testovima single-threaded naspram multi-threaded performansi.

Performanse Xe2 GPU-a

Integrisani Xe2 GPU u novom čipu donosi značajno poboljšanje u performansama. Novi GPU sadrži osam Xe-jezgara druge generacije, osam poboljšanih jedinica za ray tracing, podršku za novije XMX engine, i ukupno 1.5 puta poboljšanje u odnosu na GPU-e integrisane u Meteor Lake procesore u 3DMark Time Spy testovima.

Međutim, to ne znači da ćete moći da igrate zahtevne igre poput Cyberpunka na integrisanom GPU-u, ali bi starije i indie igre bi trebalo da rade dobro. Intel još uvek nije izdao stvarne testove performansi, tako da ćemo morati da sačekamo dok Lunar Lake ne stigne na tržište da bismo dobili bolji osećaj koliko su performanse unapređene.

Šta je sa trajanjem baterije?

Ako postoji jedna ključna reč oko sledeće generacije Windows laptopova, to je trajanje baterije. Generalno govoreći, ARM čipovi pružaju bolju energetsku efikasnost od svojih x86 pandana, što rezultira boljim trajanjem baterije. Međutim, izgleda da Intel ima rešenje.

Sećate se ugrađenog RAM-a o kojem smo pričali? To takođe doprinosi trajanju baterije. Ugradnja memorije u čip smanjuje potrošnju energije za premeštanje podataka za 40 procenata.

Intel tvrdi da njihova nova E-jezgra rade jednako brzo kao starija LP-E jezgra ali sa trećinom potrošnje energije. Postoji i novi thread director nazvan Enhanced Intel Thread Director. U suštini, on radi kako bi osigurao da što više zadataka bude pokrenuto na ovim E-jezgrama kako bi se postigli Intel-ovi ciljevi u trajanju baterije – do 60 procenata bolje trajanje baterije nego kod Meteor Lake procesora.

Intel takođe ima buduće planove za novi thread director. Kompanija planira da implementira AI bazirane sugestije za raspored i omogući cross-IP raspoređivanje unutar Windows 11. Ova poboljšanja će rezultirati boljim upravljanjem radnim opterećenjem, osiguravajući da energetski zahtevna P-jezgra ostanu neiskorišćena što je duže moguće.

Lunar Lake vs. Qualcomm Snapdragon X vs. Apple M3

S obzirom na to da ni Lunar Lake ni Snapdragon X serije čipova nisu opsežno testirani u ovom trenutku, teško je uporediti njihove performanse sa Apple-ovim M3 čipom, koji je već neko vreme na tržištu. Pored toga, Apple je takođe predstavio svoj M4 čip, što će dodatno otežati situaciju za Intel i Qualcomm. Upoređivanje CPU-ova je teško, posebno ako želite to uraditi na pravi način.

Dok Snapdragon X serija polako dolazi na tržište sa laptopovima različitih proizvođača, Intel-ovi Lunar Lake laptopovi neće stići na tržište pre samog kraja 2024. godine.

Qualcomm tvrdi da je Snapdragon X Elite oko 21 procenat brži od Apple-ovog M3 čipa u multi-threaded performansama. Sa Intelom koji cilja da nadmaši Qualcomm, možete očekivati da će Lunar Lake PC-ovi raditi negde između Apple-ovih M3 i M4 čipova. Iste performanse bi trebalo da važe i za Qualcomm.

Ovo doduše treba uzeti sa puno rezerve. Ne znamo mnogo o termalnim performansama Intel-ovih i Qualcomm-ovih čipova u ovom trenutku, i dok oba proizvođača iznose velike tvrdnje o energetskoj efikasnosti, tek treba da vidimo stvarno stanje.

Softverska optimizacija takođe igra veliku ulogu ovde. Windows 11 je sveže doteran  za ARM, tako da je Qualcomm u dobroj poziciji, a ostaje da se vidi kako će x86 verzije Windows 11 raditi na Lunar Lake.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi