Western Digital vas upozorava da zamenite svoj disk posle 3 godine

Western Digital diskovi automatski šalju upozorenje korisnicima ukoliko su aktivni 3 godine, kako biste kupili novi, iako su potpuno ispravni

Western Digital vas upozorava da zamenite svoj disk posle 3 godine

Western Digital Red je serija diskova namenjena radu u NAS uređajima, što znači konstantni rad, optimizovan za RAID nizove i stalnu aktivnost. Upravo zbog toga, oni su poznati po tome da bez problema rade višestruko duže od svoje trogodišnje ili petogodišnje garancije. Međutim, Western Digital, najveći proizvođač hard diskova na svetu želi da svoje diskove menjate redovnije.

Kada bi trebalo da budete zabrinuti zbog eventualnog otkaza hard diska? Ovo nije jednostavno pitanje, jer na životni vek i rad diska utiče više faktora. Hard diskovi imaju ugrađenu SMART tehnologiju koja automatski proverava, analizira i izveštava o zdravlju diska.

Upozorenje bez realnih osnova

Aktivnost diska je svakako jedan od faktora, kao i stepen popunjenosti, ali nije strano da diskovi potpuno normalno funkcionišu i nakon 10 godina rada (mada je u tom slučaju možda vreme da ga zamenite).

Problem je nastao kada su se korisnici koji imaju Western Digital Red diskove u svom NAS uređaju dobili upozorenje nakon što su bili aktivni tri godine. Bez drugih faktora koji bi ukazivali na bilo kakav problem sa diskovima, Western Digital je optužen za lažna upozorenja, koja imaju za cilj da nateraju ljude da kupe nove HDD-ove.

Western Digital je ovo radio kroz svoj alat za analitiku koji koriste Synology NAS uređaji, a koji se zove WDDA. Preko ovog alata, koji je inače sličan kao SMART i brine za zdravlje diska, šalje se upozorenje korisnicima kada su diskovi aktivni tri godine. Upozorenje kaže:

„Disk je akumulirao veliki broj sati rada (tokom) čitavog životnog veka diska. Razmislite da uskoro zamenite svoj disk.“

Synology je potvrdio da upozorenje ne dolazi od njih, već od kompanije Western Digital. Neki manje tehnički potkovani korisnici su imali panične objave na zvaničnom Synology forumu nakon što im je iskočilo upozorenje. Sa jedne strane, ne možemo da ih krivimo, jer se WD Red diskovi u NAS uređajima često koriste u RAID nizovima, i na njima se nalaze ili bitni poslovni podaci, ili bekap podaci koji su bitni.

Da stvar bude gora, jednom kada disk dobije upozorenje, nemoguće je popraviti ili proširiti takozvani „storage pool“. Ipak, postoji način da se ovo zaobiđe – potrebno je ugasiti upozorenje i isključiti WDDA da biste nastavili da funkcionišete. Sa druge strane isključivanje WDDA onemogućava detekciju nekih realnih problema, pa na taj način ste ostavljeni ranjivi u slučaju da se desi pravi kvar, piše ArsTechnica.

Proizvodi koji su pogođeni

Synology lista uređaja koji koriste WDDA obuhvata WD Red Pro, WD Red Plus i WD Purple koje Western Digital koristi za video nadzor, što je još jedna funkcija NAS uređaja. Da stvar bude gora, Qnap je takođe najavio podršku za WDDA, što znači i da bi korisnici drugog najvećeg proizvođača NAS uređaja takođe mogli da počnu da dobijaju upozorenje za WD hard diskove.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi