MSI stavlja UEFI umesto BIOS-a na Sandy Bridge ploče

Unified EFI Forum je grupacija koju čine Microsoft, Apple, Intel i ARM, a koja za cilj ima razvoj i implementaciju UEFI-ja (Unified Extensible Firmware Interface). UEFI bi trebao da zameni BIOS kao softverski interfejs između hardvera računara i operativnog sistema, i trebao bi da otkloni nekoliko ograničenja BIOS interfejsa. Za razliku od njeg

Unified EFI Forum je grupacija koju čine Microsoft, Apple, Intel i ARM, a koja za cilj ima razvoj i implementaciju UEFI-ja (Unified Extensible Firmware Interface). UEFI bi trebao da zameni BIOS kao softverski interfejs između hardvera računara i operativnog sistema, i trebao bi da otkloni nekoliko ograničenja BIOS interfejsa. Za razliku od njega, UEFI bi trebao da dođe sa novim interfejsom, i bio bi kreiran u C-u umesto u asembleru. Ostaje samo da se vidi da li će ga i kada veliki proizvođači prihvatiti. Kako stvari stoje, MSI će biti među njima, pošto je kompanija odlučila da krajem godine izbaci ploče koje će koristiti ovaj interfejs. Naime, MSI planira da implementira UEFI na svoje matične ploče za Intel Sandy Bridge platformu. Takođe, Seagate je izjavio da će UEFI biti esencijalna potreba za PC računare sa boot drajvovima većim od 2 TB. Vreme će pokazati u kolikoj će meri ovaj interfejs zaživeti.


Izvor: MSI

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi