Nikon lansirao najprilagodljiviji zum objektiv na svetu za fotoaparate sa punom veličinom senzora

Najnoviji Nikon zum objektiv za tzv. full-frame fotoaparate je najprilagodljiviji do sada, sa svojim ogromnim 14,2x optičkim zumom koji pokriva 28-400 mm

Nikon lansirao najprilagodljiviji zum objektiv na svetu za fotoaparate sa punom veličinom senzora

Najnoviji Nikon zum objektiv za fotoaparate sa punom veličinom senzora je praktično najprilagodljiviji objektiv na svetu sa impresivnim 14,2x optičkim zumom koji pokriva žižnu daljinu od 28-400 mm. Taj optički zum nadmašuje bilo koji drugi tzv. „full-frame“ objektiv i pametni telefon danas, naravno, kada ne računamo digitalne zumove kao što je Samsung svemirski zum 30-100x.

Optički, Nikon Z 28-400 mm i otvor blende f/4-8 VR verovatno neće biti jedan od najboljih Nikon objektiva, to ipak nije „S“ objektiv, što je Nikon oznaka za profesionalne objektive, ali svakako je najsvestraniji i najprilagodljiviji, pa bi mogao da bude praktično jedini objektiv koji vam je potreban za putovanja.

Na širokom kraju, opseg 28-400 mm je sličan perspektivi glavne kamere vašeg telefona – idealan za svakodnevna posmatranja, ali njegov 14,2x optički zum ide mnogo dalje od bilo kojeg drugog na tržištu, protežući se do 400 mm. To je dovoljno blizina za fotografisanje divljih životinja ili za hvatanje detalja spomenika do kojih jednostavno ne možete prići.

Biće vam potrebna stabilna ruka kada fotografišete na 400 mm, pa je korisno što ovaj objektiv ima optičku stabilizaciju do 5 koraka, ili 5,5 koraka kada se koristi sa Nikon Z aparatom koja ima Synchro VR, poput Nikon Z6 II.

Svestranost ovog objektiva se proteže naravno i preko njegovih mogućnosti zumiranja: dobijate odličnu blizinu fokusa do 12 m na telefoto kraju i maksimalni odnos reprodukcije od 0.35x, što su pristojne karakteristike za fotografisanje u blizini.

Putni objektiv naravno ne znači mnogo, ukoliko je previše težak i srećom ovaj zum objektiv teži samo 725 grama, i trebalo bi lepo da se balansira, posebno sa jednim od Nikonovih „mirrorless“ aparata u DSLR stilu kao što je Nikon Z5.

Takođe ima gumene zaptivke oko nosača i cilindra objektiva, kako bi se sprečilo da prašina i voda uđu u aparat i sam objektiv. Dizajn je prilično jednostavan, podrazumeva prsten za kontrolu koji se može prilagoditi i prsten za zumiranje sa zaključavanjem zumiranja, kako biste ga čvrsto fiksirali kada je sklopljen tokom kretanja.

Datum početka prodaje Nikon Z 28-400 mm je april 2024. godine, a cena je 1.299 funti, što je oko 1.500 evra, zapazio je TechRadar. Iako postoji nekoliko „full-frame“ objektiva sa 10x optičkim zumom, novi Nikon zum objektiv ide korak dalje sa 14x zumom. Takvi objektivi koji su praktično ultra-svestrani, imaju nedostatke u kvalitetu detalja koji dobijate sa fiksnim objektivim, ali u današnje vreme sa AI programima za uređivanja slika, dodavanje oštrine ne predstavlja problem.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi