Nikon više neće praviti DSLR-ove, fokusira se na aparate bez ogledala

Kruže glasine da je jedan od malobrojnih preostalih giganata koji i dalje prave DSLR aparate, japanski Nikon, odlučio da obustavi proizvodnju i razvoj DSLR aparata, kako bi se fokusirao na modele bez ogledala (mirrorless).

Prema pisanjima medijske kuće Nikkei Asia, Nikon planira prestanak proizvodnje svojih SLR aparata, jer je ogroman pritisak industrije pametnih telefona naterao proizvođače da promene svoj fokus ka profesionalnim aparatima bez ogledala. Ovo bi moglo da znači da će Nikon D6 biti poslednji DSLR ove kompanije.
SRL i mirroless
SLR (single-lens reflex) kamere koriste niz mehaničkih delova i ogledala da vam na okularu prikažu sliku koju vidi objektiv. Sa druge strane, kamere bez ogledala imaju ekran preko kojeg prikazuju sliku, što im omogućava znatno kompaktnije dimenzije. Dodajte tome i činjenicu da su kamere na pametnim telefonima postale znatno bolje i jasno vam je da prosečni ljubitelj fotografije jednostavno ne želi da investira u još jednu kameru za malo bolje fotografije nego što to može njegov telefon.
NikonZ7II.jpg
Za razliku od SLR aparata, aparati bez ogledala su otporniji i trajniji, jer nemaju toliko pokretnih elemenata, mogu bre da slikaju i brže obrade slike od DSLR parnjaka, a uz to su manji i kompaktniji. Tokom 2020. godine broj prodatih aparata bez ogledala je bio 2,93 miliona jedinica naspram 2,37 koliko je prodato DSLR modela.
Veći profit novih aparata
Veliki aparati polako, ali sigurno gube od pametnih telefona koji svakim danom dobijaju nove i moćnije kamere. Dok Nikon tvrdi da su aparati bolji zbog svojih jedinstvenih mogućnosti, cifre prodaje to jednostavno ne pokazuju. Očekuje se i da će Canon poći putem koji je krenuo Nikon, i to veoma brzo, šaljući DSLR aparate u svoju zasluženu penziju.
Aparati bez ogledala učestvuju u prihodu kompanije Nikon sa oko 50%, naspram oko 30%, koliko im donose DSLR-ovi, i da će se proizvodnja i distribucija aktuelnih DSLR modela nastaviti još neko vreme.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi