Novi USB standard duplira brzine uz postojeće kablove

Iako nije baš iza ugla, aktivno se radi na tome da zaživi novi USB standard, verzija koja će najverovatnije biti najbrža žična konekcija do sada.

Novi USB standard za prenos podataka nije baš iza ugla, ali se na njemu aktivno radi. Prema informacijama na TheVerge, USB 4 verzija 2.0 (nadamo se da niste očekivali neku bolju nomenklaturu) mogao bi da donese čak duplo veće brzine u odnosu na standardnu četvrtu reviziju. 

Novi standard 

Nova verzija USB standarda najverovatnije će biti najbrža žična konekcija do sada (nije kao da smo nešto manje i očekivali). Prema rečima kompanije USB Promoter Group, USB 4 verzija 2.0 mogla bi da postigne maksimalne brzine prenosa podataka od 80 Gbps, što je duplo više od trenutno najmodernijeg standarda, a mnogo brže i od Thunderbold 4 standarda transfera podataka.

U ovom trenutku još uvek nisu objavljene tačne specifikacije ovog standarda žičnog prenosa podataka, ali zna se da će ovi kablovi upotrebljavati najverovatnije USB-C standard, što je bilo i za očekivati. Ono što je zanimljivo jeste da će ovaj standard nove brzine moći da postigne i upotrebom postojećih USB 4 kablova, što je ekstremno zanimljiva informacija. Dakle, novi portovi, stari kablovi, duplo veće brzine – odlično. Pored toga, očekuju se i povećane brzine prenosa podataka i kada se koriste USB 3.2 kablovi. 

Jedini problem jeste što za sada još uvek nije objašnjeno kako je takva kompatibilnost i funkcionalnost tehnički moguća, ali se potpuno razjašnjenje situacije očekuje kada se objavi finalna specifikacija ovog standarda tokom 1. i 2. novembra u Sijetlu ili tokom 15. i 16. novembra u Seulu. Jedino što ostaje čudno jeste što je ime ostalo na USB 4, jer su ovolika unapređenja u brzini prenosa podataka zaslužila da se pređe na veći broj “5”. 

Samo za developere 

Međutim, nemojte se prerano radovati jer se navodi da je ovo unapređenje u trenutno rezervisano samo za developere i da se ne zna kada će se pojaviti u slobodnoj prodaji. Do tada, možemo samo da maštamo o prebacivanju jednog BluRay filma u 4K rezoluciji za nekih 5 sekundi!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi