Novi vladari srednje kategorije - Snapdragon 6 Gen 1 i Snapdragon 4 Gen 1

Sve veći broj Android telefona srednje kategorije sa novim Qualcomm procesorima će imati AI funkcije…

Sledeća generacija Qualcomm mobilnih procesora trebalo bi da omogući ugradnju naprednih funkcija na sve većem broj modela telefona srednjeg ranga. Proizvođač čipova je najavio dva nova procesora: Snapdragon 6 Gen 1 i Snapdragon 4 Gen 1, koji stižu u paketu sa poboljšanjima uključujući veštačku inteligenciju i hardver sa 5G podrškom.
Snapdragon 6 Gen 1 je moćniji od dva pomenuta modela, sa mogućnošću obrade fotografija do 200 megapiksela i HDR video snimanjem. Takođe dolazi sa „intuitivnom AI asistencijom“ koja vam predlaže aplikacije i podešavanja na osnovu vaše aktivnosti. Qualcomm tvrdi da SoC CPU radi do 40% posto bolje u odnosu na prošlogodišnji Snapdragon 695, dok je GPU do 35% brži.
Snapdragon 4 Gen 1, s druge strane, izgleda manje fokusiran na gejming, omogućavajući duže trajanje baterije, pored hardverske podrške za AI glasovnu asistenciju i mogućnosti snimanja fotografija od 108 megapiksela. Performanse nisu nešto spektakularno bolje od Snapdragon 480 Plus koga nasleđuje, sa prosekom ubrzanja od 10% kada su u pitanju performanse GPU-a i do 15% u pogledu performansi CPU-a.
 Qualcom_6g1_4G1.jpg
Iako se oba čipseta mogu povezati na 5G, samo Snapdragon 6 Gen 1 može da koristi i mmVave i opseg frekvencija oko 6 GHz radi bržeg povezivanja — čip serije 4 je ograničen samo na 5G opciju. Snapdragon 6 Gen 1 je shodno tome, jedini koji može da koristi poboljšani Wi-Fi 6E, pošto je 4 Gen 1 hendikepiran prisustvom starijeg Wi-Fi 5 standarda.
Prošlo je skoro godinu dana otkako je Qualcomm poslednji put osvežio ponudu procesora u srednjem rangu (a to je bilo pre ažuriranja pomalo zamršene metodologije imenovanja). Prema informacijama koje prenosi TheVerge, očekuje se da će Snapdragon 4 Gen 1 izaći do kraja ove godine, dok bi 6 Gen 1 trebalo da stigne početkom 2023. godine, što je vrlo zanimljiv termin i uopšte odluka o momentu izlaska. Zašto? Pa zato što se čini da kasne u samom startu obzirom da im je direktna konkurencija Tensor SoC koji će se naći u Google Pixel 6A, kao i predstojećem Pixel 7 koji će biti lansiran u oktobru.
Još uvek nismo čuli ni za jedan uređaj koji će koristiti pomenute Qualcomm čipove, a verovatno ih nećemo videti pre 2023. godine. Na našoj listi najboljih telefona dostupnih za manje od 500 evra, samo jedan od četiri Android modela koristi Qualcomm Snapdragon CPU — OnePlus Nord N20 5G. Od ostalih, Samsung se oslanja na sopstveni Exynos čipset u Galaxy A53 5G modelu, dok su se Galaxy A13 5G i Moto G Stylus (2022) odlučili za konkurentski hardver kompanije Mediatek, koji je nedavno zauzeo poprilični deo tržišta kompanije Qualcomm.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi