Nvidia koči proizvodnju RTX 4070 zbog loše prodaje

Situacija oko nedavno predstavljene Nvidia RTX 4070 grafičke karte ne izgleda dobro, pogotovo u smislu prodaje koja ide baš, baš loše

Nvidia koči proizvodnju RTX 4070 zbog loše prodaje

Prema informacijama koje su se pojavile na jednom kineskom forumu postoje navodno izveštaji prema kojima je Nvidia obavestila svoje partnere za proizvodnju grafičkih karti (AIC) da će prekinuti proizvodnju i snadbevanje ključnih komponenti potrebnih za izradu GeForce RTX 4070 grafičkih karti na mesec dana.

Razlog je veoma loša reakcija tržišta u vidu prodaje koja je ispod svakih očekivanja za grafičku kartu koja je nedavno puštena u prodaju po preporučenoj ceni od 599 US$. Međutim na nekim tržištima kao što je naše, ona je još skuplja i cena se kreće skoro do 800 €, pa ne treba ni na čudi ovakav razvoj situacijie.

Uprkos dobrom početku prodaje NVIDIA GeForce RTX 4070 modela tokom prvog dana lansiranja, kada je prodata i najveća količina, naredni dani nisu bili sjajni i od njenog lansiranja 13. aprila 2023., kartica je još uvek opšte dostupna za kupovinu jer na zalihama trgovaca širom sveta ima je u izobilju. Kartice sa preporučenom cenom su one koje se najviše prodaju, obzirom da niko neće dodatno da plati za premium modele, jer su po ceni veoma blizu RTX 4070 Ti, a koja nudi osetno bolje performanse, prenosi wccftech.

GeForce RTX 4070 ide loše, proizvodnja se privremeno obustavlja

Ono što treba imati na umu je činjenica kako je NVIDIA već unapred rezervisala TSMC 4N silicijum za svoju liniju RTX 40 grafičkih procesora, pa ukoliko je potrebno više grafičkih karti, oni mogu relativno brzo da izađu u susret većoj potražnji.

Međutim, to je nešto što NVIDIA trenutno izbegava jer želi da njeni AIC partneri u poslu izrade grafičkih karti, budu oslobođeni pritiska koji stvaraju veliki lageri neprodate robe. Samo se prisetite poslednjeg problema sa preostalim inventarom GeForce RTX 30 modela, koji se i danas dan pojavljuju sa vremena na vreme.

Dakle, prodaja RTX 4070 modela definitivno ne ide po planu. Ima izveštaja koji ukazuju da prodavci pokušavaju dodatnim sniženjem da poguraju prodaju, pa je cena RTX 4070 u Poljskoj spuštena za 9% ispod realne maloprodajne vrednosti tj 695 €, a što je još uvek osetno više od preporučene cene u Americi od 599 US$ sa uključenim porezom.

Jedan od mogućih razloga slabe prodaje i činjenica da je cena poslednje generacije grafičkih karti značajno skočila u odnosu na prethodnu, a da pri tome nije donela osetniji skok u performansama. Proizvođači mogu da posegnu za dodatnom korekcijom cena na niže, recimo 549 US$, a što bi izgledno povećalo tražnju i prodaju.

Isto tako, treba imati u vidu da će dodatni pritisak napraviti izlazak RTX 4060 Ti modela koji je takoreći “iza ćoška”. Uglavnom videćemo kako će se situacija odvijati tokom sledećih par meseci, a dotle ćemo pokušati da nabavimo jedan primerak RTX 4070 kartice i iz prve ruke reći kakve su impresije u poređenju sa modelima prethodne generacije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi