Nvidia objavila prvi svetski AI čip za superkompjutere

Kompanija Nvidia je nedavno najavila svoj Xavier procesor, a sada nam je ovaj AI čip za superkompjutere i zvanično predstavljen kao prvi svoje vrste.

Kompanija Nvidia je nedavno najavila svoj Xavier procesor, a sada nam je ovaj AI čip za superkompjutere i zvanično predstavljen kao prvi svoje vrste.Xavier je single-čip computing jedinica sa preko sedam milijardi tranzistora, a Nvidia tvrdi da je sposoban da obavlja preko 20 triliona operacija u sekundi, na samo 20W. Čip se može povezati u skup od 50 jedinica, sposobnih za obavljanje jednog kvadriliona operacija u sekundi, koristeći 1kW energije.Jen-Hsun Huang, osnivač i CEO kompanije Nvidia, vidi dolazak zlatnog doba u sferi kompjutera a koraci se približavaju tako brzo da prevazilaze sva očekivanja. AI i kodovi superkompjutera se mogu preklapati i spajati, a prebacivanje sa tradicionalnog kodiranja ćemo sve više viđati u tehnologijama kao što su neuralne mreže.Huang ističe: “Deep learning je veliki izazov u sferi superkompjutera, a otvara i ogromne mogućnosti. Moderni superkompjuteri bi trebalo da budu dizajnirani kao AI superkompjuteri. To znači da bi sistem trebalo da bude dobar u naučnim proračunima i proračunima podataka, a ovo zahteva arhitekturu koja je sposobna da podrži obe tehnologije. Želimo da budemo u mogućnosti da podržimo oba modela, prikazali smo GPU koji može da se koristi na ovaj način u masivnim GPU setovima i superkompjuteri u budućnosti će biti balansirani sa ova dva pristupa na umu”.Izvor: TweakTown

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi