Oppo Find X8 koristi inovativne funkcije displeja za smanjenje naprezanja i zamora očiju

Oppo Find X8 donosi inovativne funkcije upravljanja radom ekrana za smanjenje naprezanja i zamora očiju, uključujući tehnologiju zaštite vida i PWM frekvenciju do 3840 Hz

Oppo Find X8 koristi inovativne funkcije displeja za smanjenje naprezanja i zamora očiju

Oppo je spreman da predstavi svoju flegšip liniju za 2024. godinu sa Dimensity 9400 procesorom, telefone iz serije Find X8, čija je premijera zakazana 24. oktobra. Nakon niza nepotvrđenih informacija, kompanija je sada počela postepeno da otkriva detalje.

Zvaničnik kompanije Oppo, Zhou Yibao je prethodno otkrio da standardni model teži manje od 200 grama i da je tanak oko 7 mm. U najnovijem postu na Weibo-u, govori o funkcijama zaštite očiju na uređajima serije Find X8.Za početak, tvrdi se da je serija Oppo Find X8, prva koja je dobila Rheinland Intelligent Eye Protection 4.0 sertifikat.

AMOLED ekrani obično koriste PWM (Pulse Width Modulation) zatamnjivanje za podešavanje osvetljenja. Jednostavnije rečeno, ovo znači da se osvetljenje kontroliše brzim uključivanjem i isključivanjem piksela. To uzrokuje efekat treperenja, koji postaje uočljiviji na nižim nivoima osvetljenja, što dovodi do naprezanja i bržeg zamora očiju kod nekih ljudi.

Koraci preduzeti za udobniji rad i bolju zaštitu očiju

Prema rečima zvaničnika kompanije, Oppo je rešio ovaj problem kod svojih predstojećih flegšip telefona integracijom nove tehnologije pod oznakom „light-out eye protection“, zajedno sa konvencionalnim rešenjima na hardverskom nivou za smanjenje emisije plave svetlosti.

Takođe postoji još jedno rešenje u vezi problema sa naprezanjem očiju – povećanje frekvencije PWM-a. Predstojeći flegšip modeli podržavaju PWM frekvenciju do 3840 Hz. Možda ste već videli video klipove koji prikazuju crne trake koje se kreću preko ekrana, a njihova širina se povećava kako se smanjuje osvetljenost. Yibao tvrdi da je širina crne trake na Find X8 smanjena na samo 1/6 u odnosu na svog prethodnika, zahvaljujući većoj PWM frekvenciji.

Pored rešavanja problema sa treperenjem, Oppo telefoni iz Find X8 serije mogu takođe podešavati temperaturu boje prema okolini, nudeći prirodniji vizuelni doživljaj. Ovo je posebno korisno za sunčanije slove, jer funkcija za podešavanje boje automatski smanjuje emisiju plave svetlosti.

Prema rezultatima laboratorijskih testova, ova rešenja pomažu u smanjenju zamora očiju za čak 75%, što je, bez sumnje, velika tvrdnja. Biće potrebno videti koliku razliku to pravi u stvarnoj upotrebi.

Standardni model ima ravan ekran rezolucije 1.5 K sa simetričnim okvirima na prednjoj strani, zajedno sa baterijom od 5700 mAh koja podržava brzo punjenje od 80 W, piše Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi