Otkrivena skrivena Pentium procesorska šema u tkanju Navaho tepiha

Neobična Pentium procesorska šema skrivena u tkanju Navaho tepiha, otkriva kombinaciju tehnologije i tradicije u neobičnom susretu dizajna i istorije

Otkrivena skrivena Pentium procesorska šema u tkanju Navaho tepiha

Poznati inženjer Ken Shirriff je široko poznat po svojim fotografijama u visokoj rezoluciji na kojima prikazuje arhitekturu različitih silicijumskih čipova, ali njegov najnoviji uvid u unutrašnjost Intel Pentium procesora je prilično neobičan – zasnovan je na Navaho tepihu koji je 1994. godine izatkala Marilou Schultz.

“Žureći kroz Nacionalnu galeriju umetnosti pet minuta pre zatvaranja, prošao sam pored Navaho tkanja sa složenim apstraktnim šablonom”, objašnjava Shirriff. “Iznenada sam shvatio da mi je obrazac čudno poznat, pa sam se zaustavio i pažljivije pogledao. Dizajn se ispostavio kao slika Intelovog Pentium čipa, još sa početka dugovečne porodice Pentium procesora. Tkalja, Marilou Schultz, stvorila je umetničko delo 1994. godine koristeći tradicionalne materijale i tehnike.”

Shirriff je otkrio da je Intel naručio ovo tkanje kao poklon Američkom indijanskom društvu za nauku i inženjerstvo. Schultz je koristila tradicionalne tehnike tkanja, ali umesto prirodnih motiva ili apstraktnih šara, njen rad prikazuje kako originalni Intel Pentium procesor izgleda kada se sa silicijumskog čipa ukloni hladnjak i pogleda pod mikroskopom.

Tokom razgovora sa Schultz, Navajo/Diné tkaljom i učiteljicom matematike, Shirriff je saznao da je tepih stvoren koristeći fotografiju Pentium čipa, a tehnika tkanja podrazumevala je podizanje obrisa svakog dela, čime se postigao trodimenzionalni efekat. Koristila je tradicionalne biljne boje, dok je vuna dobijena od Navaho-Churro ovaca. Proces je bio izuzetno zahtevan, s obzirom na to da je za jedan dan tkanja bilo potrebno oko jedan inč (2,54 cm) tepiha, a rezultat je, prema Shirriffu, neverovatno precizna interpretacija.

“Tepih je toliko precizan da se svaka regija može označiti sa svojom odgovarajućom funkcijom u stvarnom čipu”, piše Shirriff. “Tkanje je dovoljno tačno da se može utvrditi da predstavlja specifičnu varijantu Pentium čipa, nazvanu P54C. Motivacija za P54C bila je poboljšanje performansi jer originalni Pentium čipovi (nazvani P5) nisu bili toliko brzi koliko se očekivalo i imali su problem sa pregrevanjem.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Schultz trenutno radi na još jednom tkanju zasnovanom na čipu, ovog puta predstavlja Fairchild 9040 — deo koji su izradili Navaho inženjeri na Navaho zemlji, piše Hackster.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi