Ove godine bismo mogli videti samo jednu grafičku kartu Nvidia GeForce RTX40 serije

Prema trenutno dostupnim informacijama Nvidia ne planira da ove godine predstavi sve modele nove serije grafičkih karti.

Glasine o dolazećoj seriji Nvidia GeForce grafičkih karti ne prestaju, a poslednja među njima nije bas najbolja vest za sve one koji vole da u svom računaru imaju najbolji moderni hardver. Naime, prema informacijama na TechSpot sajtu, ove godine bismo mogli videti samo jednu grafičku kartu i RTX4000 serije.
Odlaganje Nvidia GeForce RTX40 serije
Prvo su se pojavile glasine kako se nove Nvidia grafičke karte Ada Lovelace arhitekture neće pojaviti na tržištu pre novembra ili decembra tekuće godine. Međutim, najnovije informacije sugerišu kako je jedina grafička karta iz nove serije koja će se pred publikom pojaviti 2022. godine Nvidia GeForce RTX 4090 dok bi svi ostali modeli, poput RTX 4050, RTX 4060, RTX 4070 i RTX 4080 bili odloženi za sledeću godinu.
Prema podacima koje je predstavio poznati insajder Greymon55 ove godine bismo mogli videti samo Nvidia GeForce RTX 4090 koja bi mogla biti predstavljena tokom septembra meseca, a koja će se u prodaji najverovatnije naći tokom oktobra. Što se ostalih tiče, ništa pre 2023. godine.
Greymon
Koji je razlog?
Glavni razlog mogao bi biti smanjeno interesovanje korisnika za luksuzne računarske komponente. Nova generacija grafičkih karti mora se predstaviti ove godine, to je jasno, a najbolji predstavnik svakako jeste “flagship” karta. Međutim, što se tiče drugih modela, Nvidia najverovatnije smatra kako trenutni tržišni uslovi nisu povoljni za predstavljanje celokupne nove serije.
RTX
Takođe, ova kompanija odložila je narudžbine čipova izrađenih u proizvodnom procesu od 5 nanometara kompanije TSMC koji bi se koristili u GeForce RTX 4000 seriji, zbog trenutnog porasta inflacije i smanjenje kupovne moći. Pored svega toga, još uvek očigledno ima mnogo grafičkih karti aktuelne generacije koje treba prodati pre masovne proizvodnje nove serija, pa je sasvim moguće da bi kombinacija ovih faktora uticala na odluku kompanije Nvidia da odloži predstavljanje nove serije grafičkih karti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi