Poznata arhitektura novog Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipseta

Prema procurelim informacijama Snapdragon 8 Gen 2 arhitektura će se prilično razlikovati od prve generacije ovog čipseta.

Kako prenosi portal Wccftech, najnoviji i najbrži mobilni čipset iz Qualcomm kuhinje, Snapdragon 8 Gen 2, biće proizveden u 4 nm litografiji, istom proizvodnom procesu u kom su izrađeni trenutni Snapdragon 8 Gen 1 i A16 Bionic. Pored toga, poznati insajder sa veoma dobrom reputacijom kada su u pitanju nezvanične informacije u svetu novih tehnologija, Ice Universe, na svom Twitter nalogu objavio je konfiguraciju jezgara koje će imati Snapdragon 8 Gen 2.
 

Snapdragon 8 Gen2(SM8550)1×X3 3.2GHz + 2×A715 2.8GHz+2×A710 2.8GHz+3×A510 2.0GHzTSMC 4nmNPU, ISP and GPU have been greatly improved
— Ice universe (@UniverseIce) September 28, 2022

 
Naime, arhitektura ovog mobilnog čipseta trebalo bi da bude u izvedbi 1 + 2 + 2 + 3 procesorskih jezgara. Pored toga, tu je i Adreno grafički čip. Što se tiče samih jezgara, u ovom mobilnom čipsetu trebalo bi da se nađu sledeća rešenja:

Jedno Cortex-X3 jezgro koje će raditi na frekvenciji od 3,20 GHz.
Dva Cortex-A715 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2,80 GHz.
Dva Cortex-A710 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2,80 GHz.
Tri Cortex-A510 jezgra koja će raditi na frekvenciji od 2 GHz.

Poboljšane karakteristike
Pored ovih karakteristika, poznati insajder tvrdi i kako se očekuju ozbiljna poboljšanja u drugim aspektima ovog čipseta, najpre u okviru NPU (“Neural Processing Unit” – Jedinice za neuronsku obradu), ISP (“Image Signal Processor” – procesora za obradu slike) i grafičkog procesora. Iako se ne navodi tačno u odnosu na koji mobilni čipset se očekuju ova poboljšanja, pretpostavka je da je čipset sa kojim je Ice Universe vršio upoređivanje aktuelni Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.
To je sve što je za sada poznato o novom “flagship” procesoru kompanije Qualcomm. Zvanični događaj na kojem će se najverovatnije predstaviti Snapdragon 8 Gen 2 zakazan je za 15. novembar, pa nećemo morati dugo da čekamo kako bismo videli šta je to ovaj proizvođač spremio.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi