Prescott i zvanično izašao

Intel je danas zvanično pustio u prodaju svoje prve Prescott
procesore i na Internetu se na mnogo mesta mogu naći njihovi testovi. Četiri
nova procesora nose oznaku "E" i imaju FSB od 800 MHz, a radne brzine
su im 2,8GHz, 3,0GHz, 3,2GHz, i 3,4GHz. Peti procesor nosi oznaku "A"
i razlikuje se od ostalih po magistrali od 533 MHz. I

Intel je danas zvanično pustio u prodaju svoje prve Prescott
procesore i na Internetu se na mnogo mesta mogu naći njihovi testovi. Četiri
nova procesora nose oznaku “E” i imaju FSB od 800 MHz, a radne brzine
su im 2,8GHz, 3,0GHz, 3,2GHz, i 3,4GHz. Peti procesor nosi oznaku “A”
i razlikuje se od ostalih po magistrali od 533 MHz. Iako nas u bliskoj budućnosti
očekuje LGA-775 interfejs sa kojim bi Prescot trebalo da pokaže punu snagu,
prvi primerci koriste stari mPGA-478. Nova jezgra imaju dupliranu koilčinu L1
Data i L2 keš memorije, poboljšane bafere, usavršen hiperthreading i površinu
jezgra od svega 112 mm2. Zahvaljujući 90 nm procesu izrade na ovako
malo jezgro je stalo čitavih 125 miliona tranzistora. Radni napon ovih procesora
je 1,25 V. Novo jezgro je izrađeno na “strained” silicijumu, koji
se od običnog razlikuje po postojanju mikrošupljina u kristalnoj strukturi koje
omogućavaju brži protok elektrona. Još jedna prednost novog jezgra su SSE3 instrukcije
koje će sa softverom koji ih podržava doneti značajna ubrzanja u radu sa multimedijom
i 3D grafikom. Nažalost, novi procesori imaju i negativne strane. Pre svega,
tu je 31-stepeni pajplajn i problemi koje on donosi. Zatim tu je i problem sa
povećanom disipacijom toplote (89 – 103 W) zbog koga bi oni koji žele da kupe
ovaj procesor trebalo da razmisle o vodenom hlađenju. Konačnu ocenu novog jezgra
treba ostaviti za kasnije, kada vidimo kakva poboljšanja je Intel spremio za
Prescott procesore koji koriste novo podnožje.


Izvor: Hard OCP

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi