Procurele specifikacije 13. generacije Intel Raptor Lake procesora

Jedini procesor 13. generacije koji neće imati E jezgra je najslabiji Core i3-13100, a samo dva Core i5-13400 i pomenuti Core i3-13100 imaju manje od 14 jezgara.

Krajem ovog meseca Intel i AMD planiraju predstavljanje nove generacije svojih procesora. AMD osvežava svoje modele sa Zen4 arhitekturom, dok Intel sprema Raptor Lake, 13. generaciju svojih procesora. Da stvar bude smešnija, obe kompanije su premijere zakazale za isti dan, tako da ćemo u nekoliko sati 29. avgusta saznati većinu stvari koje nas interesuju.
U međuvremenu, jedan od korisnika kineske BiliBili društvene mreže objavio je specifikacije cele postave Intel procesora 13. generacije, sedam dana pred zvaničnu premijeru. Naravno, svi smo očekivali da će Core i3, i5, i7 i i9 brendiranje ostati, ali tu si i neke informacije kojima se nismo nadali.
RaptorLineup.jpg
Čak pet modela imaju svoje duplikate, samo bez integrisane grafike. Izgleda da će, kao i kod Alder Lake, Core i9, Core i7 i tri najjača Core i5 modela deliti isti dizajn procesora, dok će ostatak Core i5 porodice, zajedno sa pomenutim Core i3-13100, koji neće imati E jezgra, biti fizički manji.
Nema Boost takta
Iako tabela nema Boost frekvencije, jer se verovatno ni Intel nije odlučio da ih ukleše u kamen, ostatak nam govori dosta o novoj generaciji. Pre svega mislimo na to da gotovo svi procesori u ponudi sada dolaze sa P i E jezgrima, i da su jedina dva procesora sa manje od 14 jezgara Core i5-13400 i Core i3-13100. Takođe, to su jedina dva procesora čije grafike imaju 24 EU, naspram 32, koliko imaju svi ostali izlistani modeli.
S obzirom na to da tabela ne sadrži više od jednog Core i3 procesora, verujemo da će ih biti malo više od jednog, mada možda ne u prvom talasu, tako da možemo očekivati Core i3 modele sa malo više jezgara i višim radnim taktovima koji bi adekvatno zamenili modele prethodne generacije kao što je Core i3-12300.
AlderRaptor.jpg
Nije svaki 13. gen CPU Raptor Lake
Prema jednom od insajdera sa dobrim spiskom potvrđenih informacija iza sebe, HXL objavio je da samo B0 revizije procesora koriste novu Raptor Lake arhitekturu, dok će C0 i H0 procesori koristiti osveženu verziju Alder Lake arhitekture. Uostalom, nećemo morati previše da čekamo, jer će za jedno sedam dana sve biti poznato, i kod Intel i kod AMD-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi