Prolazi vreme jeftine memorije i SSD-ova, daljim sniženjima došao je kraj

Samsung i ostali proizvođači naziru svetlo na kraju tunela krize sa padom cena memorije i SSD uređaja. Očekuje se poskupljenje već krajem ovog meseca.

Prolazi vreme jeftine memorije i SSD-ova, daljim sniženjima došao je kraj

Od početka godine smo svedoci velikog pada cena memorije i SSD uređaja različitog kapaciteta. DDR5 RAM i SSD uređaji nikada nisu bili jeftiniji, ni povoljniji za kupovinu. Skoro da nema iole zagriženog hardver entuzijaste koji nije iskoristio period povoljnih cena i sebe počastio sa 32 GB DDR5 RAM-a i brzim 2 TB SSD PCIe uređajem.

Međutim, nakon ulaska u drugu polovinu aktuelne godine, tržišni trendovi će se promeniti i prethodno navedena kupovina će sve teže biti izvodiva, bar po cenama na koje ste do sada navikli.

Prema izveštajima neimenovane američke kuće za praćenje i analizu stanja na tržištu, dobavljači DRAM i NAND memorija trenutno drže stabilan nivo cena. U drugoj polovini tekuće godine očekuje se rast cena DDR5 memorija za PC računare i to u rasponu od 2-5%, dok će one za server sisteme poskupeti za 10%. Trend rasta cena memorije se očekuje i gotovo je izvesno da će se desiti tokom trećeg tromesečja ove godine.

Ovakva očekivanja su bazirana na posmatranju ponašanja tržišnih kanala prodaje i dobavljača koji su prilično samouvereni u pogledu budućeg trenda cena. Istovremeno su postali aktivniji i agresivniji prilikom pregovaranja, ukidajući bilo kakav vid popusta kao neki oblik preduslova za otpočinjanje pregovora u vezi sklapanja poslova oko prodaje, a što je inače bila uobičajena dosadašnja praksa tokom perioda krize.

Trenutno je samo Samsung kao jedan od najvećih proizvođača DRAM i NAND memorije voljan da pregovara sa velikim kupcima u vezi prodaje memorija za narednu sezonu, a koja tradicionalno započinje ovih dana. Međutim, čak ni Samsung nije spreman na bilo kakve koncesije u pogledu cena kao preduslov distributera za sklapanje posla. Bilo kakvi zahtevi ove vrste su u startu odbijeni od strane južno-korejskog giganta za proizvodnju memorija.

Sudeći prema informacijama koje dolaze iz više izvora, čak i ukoliko cene tokom trećeg tromesečja zadrže trend pada, smanjenje će biti beznačajno malo. Sa druge strane u zadnjem kvartalu 2023. godine izvesno se očekuje skok cena. Trend koji će se nastaviti i u toku naredne, 2024. godine kada se očekuje potpuni oporavak ovog dela tržišta, a koji tako željno očekuju vodeći proizvođači memorijskih čipova.

Zbog toga, ukoliko ste planirali RAM ili SSD “apgrejd” požurite, jer kako prenosi news.mydrivers.com, mogli biste zakasniti i potrošiti više novca ukoliko budete odugovlačili sa kupovinom do kraja leta ili na jesen.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi