Qualcomm obećava impresivne performanse 2. generacije Snapdragon X Elite procesora za Windows on ARM – čeka nas prava poslastica

Na godišnjem Snapdragon Summitu na Havajima, Qualcomm je ukratko prikazao performanse svoje sledeće generacije Snapdragon X Elite CPU-a, a sve ukazuje na impresivne rezultate

Qualcomm obećava impresivne performanse 2. generacije Snapdragon X Elite procesora za Windows on ARM – čeka nas prava poslastica

Ove godine, Qualcomm je najavio uzbudljive novosti na svom godišnjem događaju, s fokusom na performanse mobilnih čipova, ali ljubitelji računara nisu ostali zapostavljeni.

Među razgovorima o trenutnoj generaciji Snapdragon X Elite čipa i njegovom poređenju sa konkurencijom iz AMD-a i Intela, najavljena je i uzbudljiva informacija o tome šta nas očekuje u budućnosti.

Tokom događaja, Qualcomm je prikazao grafikon koji izaziva veliku uzbuđenje među Windows korisnicima. Grafikon pokazuje performanse samo jednog benchmark testa, Geekbench, fokusiranog na performanse jednog jezgra. Iako podaci nisu previše detaljni, postoje interesantni detalji koji daju nagoveštaj šta bi mogli očekivati kada se spoji rad više ovakvih jezgara.

Grafikon prikazuje poređenje performansi čipa u odnosu na trenutnu verziju, kao i konkurenciju iz AMD-a i Intela.

Jedan od najvažnijih aspekata je da Oryon 2. generacije koristi mnogo manje energije nego trenutni čipovi na tržištu. Qualcomm tvrdi da ovaj čip koristi 57% manje energije, što je značajan napredak za jednu generaciju. Pored toga, performanse po jednom jezgru su veće nego kod konkurencije iz Intel-a i AMD-a, a sve to uz mnogo manju potrošnju energije. Zanimljivo je da je ovaj benchmark test rađen na Android uređaju, a ne na Windows platformi, jer Oryon sada ulazi i u pametne telefone.

U poređenju sa Intel Core Ultra 7 Series 2 256V čipom, Qualcomm tvrdi da ima 62% bolje performanse pri istoj potrošnji energije, koja je u ovom slučaju oko 6 W. Takođe, Qualcomm tvrdi da može dostići vrhunske performanse Intel čipa koristeći neverovatnih 190% manje energije – i to na telefonu. To postaje jasnije jer u dosadašnjim testovima pod Windows okruženjem Qualcomm se nije pokazao najbolje u pogledu efikasnosti.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Iako treba biti oprezan s obzirom da je ovo Qualcomm-ova prezentacija na njihovom događaju, sa samo jednim benchmark testom, ipak ostavlja interesantan ton pre nego što se ovi čipovi pojave, prenosi Windows Central.

Glavna poenta ovde je obećanje da će 2. generacija Snapdragon X Elite doneti ne samo skok u performansama, već i u trajanju baterije, dok istovremeno pruža sve te performanse. Sve u svemu, jedva čekamo da vidimo kada će se ovi čipovi pojaviti u uređajima i hoće li ovo obećanje biti ispunjeno, bolje nego u slučaju izlaska prve generacije Snapdragon X Elite procesora za Windows on Arm.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi