Qualcomm serija 7 opasno blizu flagship čipsetima

Qualcomm 7 serija mobilnih procesora donosi flagship performanse u srednju kategoriju procesora

 
Ovogodišnje serije procesorskih rešenja za mobilne uređaje jednostavno nisu pružale mnogo u srednjem segmentu. Kao što smo već komentarisali, malo koji procesor srednje kategorije stvarno opravdao očekivanja. Jednostavno, nešto je tu konstantno falilo, a utisak je kako su mobilni telefoni ove godine pružali osetno manje za uloženi novac u poređenju sa prethodnim godinama.Sada, kompanija Qualcomm najavljuje promenu pravca. Ne manjka mobilnih telefona koji koriste najnoviju flagship seriju Qualcomm procesora, Snapdragon 8 Gen 1, ali nije još uvek bilo reči o novim rešenjima serije 7. Sada, čini se da će se situacija uskoro promeniti, jer nezvanične informacije sugerišu šta možemo da očekujemo od novih Qualcomm “srednjaka”.Poznati leakster Digital Chat Station je na Weibo mreži obelodanio informacije kako će se nova serija procesora sastojati od ARM Cortex-A710 i Cortex-A510 jezgara. Suštinski, ovo su ista jezgra koja se nalaze u flagship mobilnom procesoru Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, što sugeriše poboljšane performanse u odnosu na trenutno rešenje, Snapdragon 780 5G.
 
Povezana vest: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1+ stiže već u maju?
Ovaj dolazeći čipset trebalo bi da bude napravljen prozvodnim procesom u 4 nanometra, a očekuje se osmojezgarna konfiguracija, što i nije iznenađenje u ovoj klasi mobilnih procesora. Dalje, tu bi trebalo da se nađu četiri Cortex-A710 jezgra, kao i četiri Cortex-A510 jezgra. Cortex A-510 jezgra trebalo bi da pruže maksimalnu frekvenciju od 1.8GHz, dok bi Cortex-A710 jezgra trebalo da pruže maksimalnu frekvenciju od 2.36GHz. Naravno, izostaće dva Cortex-X2 jezgra prisutna kod Snapdragon 8 Gen 1 procesora.Ono što će napraviti najveću razliku kod ovog mobilnog čipseta jeste grafičko rešenje koje će biti Adreno 662, što je daleko slabije od Adreno 730 kod Snapdragon 8 Gen 1. U ovom trenutku nije dostupno više informacija o novom čipsetu srednje kategorije kompanije Qualcomm. Na primer, ne znamo koje ime će ovaj procesor poneti.Međutim, ono što znamo jeste da bi ovaj mobilni čipset mogao da prodrma srednji segment. Na kraju, najbitnije je videti mobilne telefone u kojima će se pojaviti, kao i kolika bi bila njihova cena. Bez toga, teško je dati konačni sud.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi