Samsung predstavio ISOCELL HP2 senzor od 200 MP za Galaxy S23 Ultra

Novi ISOCELL HP2 senzor kompanije Samsung od 200 MP meri 1/1,3” veličine sa potpuno novom tehnologijom za širenje dinamičkog raspona i bolji prikaz boja.

Iako naziv ISOCELL HP2 može sugerisati da je novi senzor nekako lošiji od ISOCELL HP3 od takođe 200 MP, u stvarnosti se ovaj broj odnosi samo na veličinu pojedinačnih piksela. Kompanija je u zvaničnom saopštenju rekla da novi senzor „koristi Samsung tehnologije senzora slike visoke rezolucije i najnovije znanje koje omogućava epske detalje“, što znači da je ovo najbolji proizvod korejskog proizvođača do sada.

Novi senzor koristi tehnologiju spajanja piksela pod nazivom Tetra2pixel koja spaja 4 ili 16 susednih piksela. U slabo osvetljenim okruženjima, HP2 može da spoji 4 susedna piksela čime se dobijaju veliki pikseli koji mere 1,2 µm u prečniku i daju sliku rezolucije 50 MP, dok spajanjem 16 susednih piksela, veličina raste na 2,4 µm piksela, a rezolucija slike je 12,5 MP.

ISOCELL HP2 rafali

HP2 može da pravi „rafale“ fotografija sa 15 kadrova u sekundi u svojoj originalnoj rezoluciji od 200 MP, što je dvostruko bolje od HP3 i 50% bolje od senzora HM3 od 100 MP.

Senzor takođe dolazi sa Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) da bi se izbegli izgoreni svetli delovi. Samsung tvrdi da se povećava puni kapacitet za više od 33%, što znači da pojedinačni piksel može da prikupi trećinu više svetlosti pre nego što se kreira konačna slika.

Super QPD tehnologija prepoznaje i horizontalne i vertikalne obrasce tako da može da pruži brz i precizan AF čak i u uslovima slabog osvetljenja.

ISOCELL HP2 je prvi senzor koji koristi Samsung funkciju DSG (Dual Slope Gain) u režimu od 50 MP. Ona funkcioniše tako što primenjuje dve odvojene vrednosti konverzije na analogni signal primljen na nivou piksela, donoseći nešto što Samsung naziva „super HDR performansama“. To znači da može da uhvati dve ekspozicije bez rizika od gubitka detalja u konvencionalnom HDR režimu.

Pored toga, Smart-ISO Pro je HDR rešenje koje spaja različite nivoe ISO očitavanja iz jedne ekspozicije, omogućava kameri da snima slike od 12,5 MP i 4K pri 60 fps video u HDR-u.

Senzor je već u proizvodnji, a videćemo ga na delu najkasnije 1. februara na premijeri Samsung Galaxy S23 serije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi