Samsung predstavio svoj prvi QD-OLED televizor na svetu

Samsung je iskombinovao najbolje od od dve tehnologije – QLED i OLED za značajan iskorak u svojoj ponudi televizora

 
Kompanija Samsung predstavila je sledeći korak u evoluciji najviše klase svojih televizoraQD-OLED tehnologiju. Ova tehnologija poznata je publici od CES-a ranije ove godine, a korisnici su sada dobili detaljniji pogled na ove televizore zapanjujućih performansi. Uz to, najzad je poznato i koliko će ova nova tehnologija koštati, a kupcima je omogućena i prednarudžbina ovih uređaja. Pre cene, red je da se upoznamo sa svim onim što ova nova tehnologija donosi. QD-OLED televizori imaju panele koji kombiniju Samsungovu Quantum Dot tehnologiju koja pruža veoma visok stepen osvetljenja ekrana, preko 1000 nita, sa najboljim karakteristikama OLED televizora, poput savršenih crnih nijansi, munjevite brzine osvežavanja pojedinačnih piksela, i teoretski beskonačnog nivoa kontrasta. Ukratko, ovakva tehnologija panela sastoji se od Quantum Dot sloja ekrana koji se nalazi ispod OLED sloj. Svrha Quantum Dot dela ekrana jeste da emituje plavu svetlost koja osvetljava pojedinačne piksele zelene i crvene boje prisutne u OLED segmentu ekrana. Time se, suštinski, svaki od ovih piksela pretvara u tri podpiksela, čime se pokriva RGB spektar i stvara pravo belo svetlo.
 
SamsungQDOLED.jpg
TV koji je kompanija Samsung predstavila jeste S95B koji pokreće isti Nerual Quantum procesorski čip koj se nalazu njihovom Samsung Neo 8K televizoru. Operativni sistem je, očekivano, nova iteracija Tizen-a, a audio rešenje podržava Dolby Atmos kao i Object Tracking Sound koji pruža surround efekat. Na kraju, tu je i Q-Sympathy funkcionalnost koja omogućava simultanu reprodukciju zvuka kroz interne zvučnike i soundbar. Od ostalih zanimljivih podataka, tu je podrška za HDR10+, kao i osvežavanje ekrana od 120Hz. Za sada, kompanija Samsung nije dala informacije o maksimalnom osvetljenju ovog televizora, što je tradicionalno bila prednost QLED ekrana u odnosu na OLED panele, navodi Gizmodo. Profil televizora veoma je tanak, a Samsung ovaj dizajn naziva “LaserSlim”, što obećava da će ovaj televizor zauzeti vrlo malo prostora, makar u jednoj dimenziji. Od danas, ovaj televizor dostupan je za pre-order u dve dijagonale, 55 i 65 inča, a po cenama od 2.399 i 3.499 dolara. Jedina druga kompanija koja je prikazala televizore sa istom tehnologijom jeste Sony, ali za sada ne možemo uporediti cene jer Sony još uvek nije cenovno pozicionirao svoje uređaje.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi