Samsung prirpema masovnu proizvodnju 2 nm procesora za Galaxy S26

Samsung planira masovnu proizvodnju procesora za pametne telefone koristeći 2nm tehnologiju

Samsung prirpema masovnu proizvodnju 2 nm procesora za Galaxy S26

Samsung se priprema za masovnu proizvodnju procesora za najvišu klasu pametnih telefona koristeći 2 nm tehnologiju do druge polovine sledeće godine. Novi proizvodni proces, nazvan SF2, debitovaće sa Exynos 2600 čipset.

Prema nedavnom izveštaju ET News-a, Samsung razvija čip pod kodnim imenom ‘Thetis’, nazvan po boginji mora iz grčke mitologije, što možda označava novu generaciju procesora.

Samsung Exynos u 2 nm verziji će pokretati novi Galaxy S26

Očekuje se da će ovaj sistem na čipu (SoC) ući u masovnu proizvodnju 2025. godine, koristeći 2 nm proces izrade i biće korišćen u seriji Galaxy S26. Ovaj čip će verovatno biti marketinški predstavljen kao Exynos 2600, s ciljem da se takmiči sa Apple-ovim nadolazećim čipovima A i M serije, kao i AI čipovima, koji su takođe predviđeni za 2nm proizvodnju.

Špekulacije sugerišu da bi ‘Thetis’ mogao biti Exynos 2600. Očekuje se da će Samsungova vodeća linija 2026. godine, uključujući Galaxy S26 i S26+, mogla koristiti ovaj čip globalno, osim u SAD, Kini i Kanadi, gde će uređaji biti pogonjeni Snapdragon 8 Gen 5 SoC-om.

Međutim, očekuje se da će Galaxy S26 Ultra imati Snapdragon 8 Gen 5 SoC na svim tržištima.

Nedavne glasine ukazuju na to da bi Exynos 2600 mogao uvesti Samsungov interni GPU, zamenjujući AMD-ov GPU koji je viđen u ranijim modelima kao što su Exynos 2400 i nadolazeći Exynos 2500.

Ako se spekulacije pokažu tačnim, Samsung će se osloniti na svoj vlastiti dizajn za GPU koji prati Exynos 2600, prenosi Fonearena.

Dok Apple planira da predstavi svoj 2 nm čipset u seriji iPhone 17 do septembra 2025. godine, Samsungova upotreba 2nm Exynos 2600 SoC-a zakazana je za početak 2026. godine sa objavom serije Galaxy S26.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi