Seagate najavio diskove sa ogromnom gustinom zapisa

Seagate Technology je juče predstavio javnosti svoju tehnologiju
pomoću koje je moguće postići gustinu podataka od preko 50 terabita po kvadratnom
inču (11,75 Tb po kvadratnom centimetru). Ovako nešto omogućava da se na površinu
novčića smesti oko 2800 audio CD-a, 1600 časova TV programa ili kompletna američka
kongresna

Seagate Technology je juče predstavio javnosti svoju tehnologiju
pomoću koje je moguće postići gustinu podataka od preko 50 terabita po kvadratnom
inču (11,75 Tb po kvadratnom centimetru). Ovako nešto omogućava da se na površinu
novčića smesti oko 2800 audio CD-a, 1600 časova TV programa ili kompletna američka
kongresna biblioteka. Tehnologija koja se izučava u laboratorijama kompanije
Seagate je ponela naziv Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) i pomoću nje
bi jedna strana ploče standrdnog 3,5" hard diska mogla da drži neverovatnih
49 terabajta podataka. S obzirom da hard diskovi obično imaju između jedne i
pet ploča, dolazi se do toga da bi diskovi izrađeni u novoj tehnologiji mogli
imati kapacitet do čitavih 490 TB, što je skoro pola petabajta! Ipak, pošto
Seagate u svojim diskovima ne koristi više od dve ploče, njihovi diskovi verovatno
ne bi imali kapacitet veći od "skromnih" 200 TB. Trenutno najveća
gustina podataka po kvadratnom inču iznosi 70 Gb, dok diskovi sa najvećim kapacitetom
ne prelaze 400 GB.
HAMR tehnologija koristi laser koji zagreva deo ploče po kojoj magnetna glava
piše, a mi ćemo se potruditi da pronađemo više informacija o tome kako tačno
ova tehnologija funkcioniše kada one budu dostupne. Radi većeg kapaciteta je
žrtvovana brzina, tako da će HAMR hard diskovi biti znatno sporiji od današnjih.
Seagate radi na HAMR tehnologiji još od svog osnivanja 1998. godine, a prvi
diskovi bi trebalo da se pojave 2010. godine i ponude gustine podataka od 1
Tbita po kvadratnom inču.

Izvor: Xbit Labs

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi