Sony je razvio tehnologiju CMOS senzora slike sa dvoslojnim tranzistorskim pikselom

Nova struktura povećava količinu zasićenog signala na približno dva puta veću od konvencionalnog senzora slike, povećavajući dinamički opseg i smanjujući šum

 
Danas je kompanija Sony Semiconductor Solutions objavila da je uspešno razvila prvu na svetu dvoslojnu tehnologiju CMOS senzora slike sa dvoslojnim tranzistorskim pikselima, zasićenjem količine signala oko dva puta, tako da je dinamički opseg proširen a šum smanjen.
Dok konvencionalni CMOS senzori slike imaju fotodiode i piksel tranzistore na istoj podlozi, Sonijeva nova tehnologija odvaja fotodiode i tranzistore piksela na odvojenim slojevima supstrata. Ova nova struktura povećava količinu zasićenog signala na približno dva puta veću od konvencionalnog senzora slike, povećavajući dinamički opseg i smanjujući šum, što rezultira značajno poboljšanim performansama slike. Struktura piksela sa novom tehnologijom održava ili poboljšava postojeće karakteristike piksela i na trenutnim i na manjim veličinama piksela.
Naslagani CMOS senzori slike, pikselski čip koji se sastoji od piksela sa pozadinskim osvetljenjem su naslagani na vrhu logičkog čipa, a kola za obradu signala formiraju logički čip. Unutar čipa piksela, fotodiode za pretvaranje svetlosti u električne signale i pikselski tranzistori za kontrolu signala postavljene su na istom sloju supstrata. Sa takvim strukturnim ograničenjima, maksimiziranje broja signala zasićenja igra važnu ulogu u postizanju visokog dinamičkog opsega i fotografije visokog kvaliteta slike.
Nova struktura koju je razvio Sony predstavlja napredak u tehnologiji naslaganih CMOS senzora slike. Koristeći sopstvenu tehnologiju slaganja, Sony pakuje fotodiode i tranzistore piksela na odvojene podloge, slažući jednu na drugu. Nasuprot tome, u konvencionalnim naslaganim CMOS senzorima slike, fotodiode i tranzistori piksela nalaze se jedan pored drugog na istoj podlozi.
 
pixeltranzistorlejer.jpg
 
Nova tehnologija slaganja podržava arhitekturu koja omogućava da slojevi fotodiode i tranzistora piksela budu nezavisno optimizovani, čime se približno udvostručuje količina signala zasićenja u poređenju sa konvencionalnim senzorima slike i na taj način proširuje dinamički opseg.
Pored toga, pošto su pikselski tranzistori izvan gejta za prenos (TRG), uključujući tranzistor za resetovanje (RST), selektovani tranzistor (SEL) i tranzistor za pojačavanje (AMP), nalaze se u sloju bez distribucije fotodioda, veličina tranzistora za pojačavanje ( AMP) može se povećati. Povećanjem veličine tranzistora za pojačavanje, Sony je uspeo da značajno smanji problem šuma koji slike imaju tendenciju da proizvode noću i u drugim prigušenim scenama.
Ova nova tehnologija omogućava prošireni dinamički opseg i smanjenu buku, i može da izbegne problem nedovoljne ekspozicije i prekomerne ekspozicije u okruženjima kombinacijom jakog i prigušenog osvetljenja (kao što su okruženja sa pozadinskim osvetljenjem), pa čak i pri slabom osvetljenju (kao što je zatvoreno, noćno) okruženja mogu da dobiju slike visokog kvaliteta sa niskim nivoom šuma.
Sony kaže da će kroz ovu tehnologiju doprineti realizaciji sve kvalitetnije slike, naročito fotografija sa pametnih telefona. Detaljnije na sajtu Sonija.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi