Sony predstavio robotizovanu kameru koja radi sve umesto vas

Košta 9700 dolara, a može da se pomera, menja nagib i zumira. Sony FR7 je kao stvoren za snimanje rijalitija, drama i muzičkih spotova…

Soni je predstavio do sada neviđenu “mirrorless” kameru koja u suštini spaja tehnologiju bioskopske kamere FKS6 sa robotizovanim mehanizmom na daljinsko upravljanje. Model FR7 je prema rečima Sony-a, prva “pan-tilt-zoom” kamera punog formata sa izmenljivim objektivima sa pan-tilt-zoom (PTZ) robotizovanom tehnologijom.
 
Po ceni od skoro 10.000 dolara bez objektiva, kamera je namenjena za profesionalnu produkciju kao što su: rijaliti programi, koncerti, drame, muzički spotovi i još mnogo toga. Na primer, može se montirati na šine, kran ili tripod i daljinski pratiti objekte unaokolo bez ikakve smetnje. Takođe se može pričvrstiti na vozilo, sa mogućnostima “pan-tilt-zoom-a” koje režiseru daju zanimljivije uglove i kadrove.
 
Veliki senzor omogućava sliku filmskog kvaliteta, bolju od tipičnih robotskih TV kamera. „Bioskopski izgled i osećaj brzo postaju norma u emitovanju i produkciji uživo jer omogućuje da se priča ispriča i doživi na drugačiji način“, rekao je potpredsednik kompanije Sony Electronics Jang Čen. „Uporedo sa tim, tokom poslednje 2 godine, primetili  smo nagli porast sadržaja kreiranog na daljinu ili na malim lokacijama gde je pristup otežan.“
 
FR7 izgleda kao da je Soni odsekao poleđinu FKS6 modela, ostavljajući nosač i malo telo fiksirane za kompaktni motorizovani sistem. Dizajniran je za bestrzajno pomeranje i naginjanje pri brzinama u rasponu od 0,02 do brzih 60 stepeni u sekundi, dok se kreće od plus ili minus 170 stepeni (pan) i -30 do 195 stepeni (nagib). Možete da memorišete do 100 različitih podešavanja kamere i da ih kontrolišete pomoću web aplikacije ili opcionog daljinskog upravljača RM-IP500 od 2.625 USD.

Senzor od 10,3 megapiksela je neobičan izbor, jer možda nije pogodan za neke vrhunske produkcije zbog ograničenja snimanja u  4K rezoluciji. Međutim, nudi 4K snimanje do 120 fps ili 1080p pri 240 fps. Povrh toga, ima izvorni ISO opseg do 409.600 sa 15+ koraka dinamičkog opsega, što ga čini pogodnim za snimanje pri slabom osvetljenju. Takođe, stiže sa S-Log3 gama, širokim S-Gamut3 i S-Gamut3, Cine opsegom kolora za HDR i poboljšane mogućnosti nijansiranja boja.
 
Nudi iste mogućnosti autofokusa kao i FKS6 model, uključujući brzi hibridni AF, AF sa detekcijom oka u realnom vremenu i praćenje objekata u realnom vremenu sa opcijom fokusa na dodir koji je dostupan preko web aplikacije. Sony obećava brz i precizan AF sa detekcijom oka, koji će biti ključan za stvari kao što su rijaliti programi ili “striming” uživo bez fizički prisutnog kamermana. Takođe, dolazi sa ugrađenim elektronskim varijabilnim ND filterom, dvostrukim SD/CFexpress slotovima za tip A memorijske kartice, mrežnim portom za daljinsko upravljanje (i napajanje), i SDI/HDMI video izlazima.
 
FR7 košta 9.700 dolara bez objektiva, ili 12.200 dolara sa Sonijevim bioskopskim objektivom FE PZ 28-135 mm f/4. Prodaja počinje U SAD-u i to u pretprodaji od 7. septembra, a Sony će ga pokazati na IBC 2022 sajmu u Amsterdamu, nešto kasnije tokom ove nedelje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi