Sony PS VR2: virtuelna realnost na PlayStation način

Kada je Sony prvi put najavio PlayStation VR2, otkrio je preliminarne tehničke detalje novih naočara za virtuelnu realnost namenjenih za korišćenje na PlayStation 5 gejming konzoli, istovremeno uskraćujući javnost za informacije i pojedinosti o tome kako novi uređaj izgleda.

Danas je Sony izašao u javnost sa informacijama o strukturi i izgledu novog headset-a za virtuelnu realnost.
Poput PlayStation 5 konzole i DualSense kontrolera, novi PS VR2 koristi crno-beli dizajn. Cilj je bio postići ergonomski i vizuelno efektan uređaj. Da bi obezbedio udobnost tokom više sati korišćenja na glavama korisnika različite veličine, Sony je sproveo detaljno testiranje. Osnovni koncept se nije promenio u poređenju sa prvom generacijom PS VR naočara, tako da se steznik za glavu i na PX VR2 modelu može podešavati. Zadržana je i opcija promene rastojanja između naočara i lica korinsika, kao i postavljanje konektora za slušalice.
PS_VR2_headset.jpg
Novost je mogućnost podešavanja udaljenosti zenice oka u cilju poboljšanja kvaliteta i oštrine prikaza na ekranu VR naočara. U pitanju je opcija koja odavno postoji na modelima za PC računare. Pored toga novi PS VR2 je nešto manji, kompaktniji i lakši od prve generacije, uprkos činjenici da je ugrađen dodatni hardver za vibrirajuće efekte prilikom komandovanja dodirom.
Poboljšan je i sistem za ventilaciju kako bi se sprečilo znojenje dok koristite VR naočare i pri tome eliminisala pojava zamagljivanja sočiva. U finalnoj verziji dizajna, dodat je mali razmak između gornjeg i prednjeg dela vizira koji služi za integrisani sistem ventilacije.
Za razliku od starijeg modela, novi PS VR2 za povezivanje sa PlayStation 5 konzolom koristi samo jedan kabal. Pored toga, spoljna kamera je zamenjena sa sistemom četiri kamere integrisane u sam uređaj. PlayStation VR2 koristi OLED ekrane sa rezolucijom 2000×2040 piksela po oku i HDR funkcijom. Brzina osvežavanja ekrana iznosi 90 ili 120 Hz, a vidno polje 110 stepeni. Tehnika ciljanog renderinga koristi senzor koji prati kretanje oka čime se povećava kvalitet grafike u vidnom polju korinsika.
Prema navodima Sony-a, pojedine softverske kuće za razvoj igara su već dobile novi model VR naočara za potrebe optimizacije rada i efekata u novim igrama, ali uprkos tome ova kompanija još uvek nije objavila tačan datum kada ćete nove VR naočare moći da kupite, kao ni cenu po kojoj će se prodavati!
Izvor: ComputerBase.de
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi