Šta će sve moći Capture taster na iPhone 16

iPhone 16 serija uvodi novo Capture dugme koje omogućava brži pristup kameri i različitim modovima snimanja, i to nije sve

Šta će sve moći Capture taster na iPhone 16

Svi modeli iPhone 16 serije će imati potpuno novo dugme pod nazivom Capture Button, a gotovo svaki procureli detalj o iPhone 16 kaže da će to biti dugme usredsređeno na kameru. Pomoću njega će biti moguće otvoriti kameru i započeti snimanje brže nego ikada. iPhone 16 makete i navodne futrole koje su se pojavile na internetu prikazuju i lokaciju Capture dugmeta, a nekoliko izveštaja je objasnilo kako bi Capture dugme trebalo da funkcioniše.

Novi procureli video prikazuje navodnu futrolu za iPhone 16 ili 16 Plus, sa lokacijom Capture dugmeta. S obzirom na dizajn ove futrole, vrlo je moguće da je u pitanju kapacitivno dugme umesto fizičkog. Ovo izgleda kao najveća promena u hardverskom dizajnu na iPhone 16 seriji u 2024. godini. Poznati leaker Ice Universe je postavio klip ispod, koji prikazuje futrolu za iPhone 16.

Kako znamo da je to futrola za iPhone 16? Pa, ima nekoliko očiglednih znakova.

Prvo, postavka kamere ukazuje na vertikalnu kameru sa dva sočiva. Glasine kažu da će iPhone 16 i iPhone 16 Plus imati dve vertikalne kamere. Najverovatnije objašnjenje za tu promenu je da Apple želi da iPhone 16 i 16 Plus podržavaju prostornu fotografiju.

Zatim, postoji izrez na desnoj strani, ispod dugmeta za napajanje. Tu će verovatno biti smešteno Capture dugme. To je jedino mesto gde postoji izrez gde bi dugme trebalo biti. Ovo govori da ne gledamo u fizičko dugme. Ostala dugmad koja će iPhone 16 i 16 Plus imati, uključujući Action dugme, biće prekrivena zaštitnim futrolama.

To ipak nije dovoljno da se potvrdi da gledamo u kapacitivno dugme umesto fizičkog. Ako Capture dugme ima razne funkcije, uključujući podršku za polupritisak za fokus, u tom slučaju bi bilo bolje da to dugme bude izloženo, a ne prekriveno zaštitnim materijalom. Na taj način bi korisnik mogao da ga oseti.

I, da, prethodna curenja futrola za iPhone 16 su prikazala izreze za lokaciju Capture dugmeta, ali se treba setiti nove animacije u iOS 18 u vezi sa pritiscima dugmeta. Animacija prikazuje da se okvir pomera ka unutra, kao da pritiskanje fizičkog dugmeta uzrokuje to.

Ova animacija ima smisla samo ako Apple polako prelazi na kapacitivne tastere, kako bi korisnicima dao vizuelnu povratnu informaciju, kombinovanu sa vibracijama koje bi Taptic Engine sigurno poslao vašem prstu, kako biste registrovali da ste zaista pritisnuli dugme.

Kapacitivno dugme bi takođe omogućilo Apple-u da dodeli više funkcija Capture dugmetu. To uključuje podršku za prevlačenje po dugmetu kako bi se promenili modovi kamere.

Glasine takođe kažu da će Capture dugme imati senzore koji mogu meriti pritisak dodira kako bi se pokrenule različite radnje. Capture dugme bi moglo funkcionisati poput okidača DSLR-a kada je reč o fokusiranju. Takođe bi moglo omogućiti prevlačenje između različitih modova kamere, piše BGR.

Capture dugme na iPhone 16 bi sa strane korisnika bila odlična ideja. Omogućiće još brži pristup kamera aplikaciji, možda i mogućnost prebacivanja između foto, video i portretnog moda pomoću dugmeta umesto dodirivanja ekrana. Uostalom, mnogi od korisnika više vole da fotografišu dodirom tastera umesto putem  ekrana na dodir..

Sve ovo je spekulacija u ovom trenutku, ali zasniva se na tome kako iOS 18 funkcioniše i procurelim informacijama o kameri od strane pouzdanog insajdera. U svakom slučaju, dizajn novog modela je odavno finalizovan, a Apple će uskoro početi sa proizvodnjom iPhone 16, na vreme za objavu sredinom septembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Vladacale

    Ovo sam imao pre skoro 10 godina na starom Sony Xperia Z2a. Neverovatno dobru kameru je imao za to vreme....

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi