Šta je HDMI ARC port na televizoru i čemu služi?

Na poleđeni svakog iole novijeg televizora postoji nekoliko HDMI portova, a jedan od njih može da ima oznaku HDMI ARC, koji omogućava vezu sa sistemom zvučnika

Šta je HDMI ARC port na televizoru i čemu služi?

Port sa oznakom HDMI ARC omogućava da zvuk koji se reprodukuje na vašem televizoru bude preusmeren preko HDMI kabla natrag u vaš sistem zvučnika, što značajno olakšava povezivanje i podešavanje audio uređaja. Međutim kako u stvari ovo funkcioniše i čemu tačno služi?

Kada pogledate zadnju stranu televizora, možete da uočite nekoliko HDMI portova od kojih jedan može da ima oznaku ARC (Audio Return Channel). To je važno prepoznati, jer se ne radi se o običnom HDMI portu. HDMI ARC omogućava dvosmernu komunikaciju koja pojednostavljuje podešavanje zvuka – što znači da zvuk može da ide u oba smera – od televizora do zvučnika i obrnuto. Pre nego što je uveden HDMI ARC, signali za video i zvuk su se razdvjali, slika na televizor, a zvuk na AV prijemnik, podseća HowToGeek.

Sa razvojem SMART TV koji imaju integrisane aplikacije i više HDMI portova, televizori su postali centralni deo kućnog bioskopa. HDMI ARC omogućava vašem televizoru da funkcioniše kao centralni sistem za audio i prenese zvuk na dodatne zvučnike bez potrebe za dodatnim kablovima ili uređajima. Kada koristite HDMI ARC, vaš TV može da posluži za prenos zvučnog signala koji generišu bilo ugrađeni TV tjuner ili smart aplikacije kao što su Netflix i YouTube ili bilo koji drugi izvor zvuka povezan sa TV-om pomoću HDMI portova na vaš “surround” sistem zvučnika ili “soundbar”. Ovo znači da možete da koristite moderne audio formate i jednostavno upravljate zvukom direktno sa televizora.

Kako se koristi HDMI ARC i šta treba da znate

Iako HDMI ARC postoji još od HDMI 1.4 verzije koja je objavljena 2008. godine, način na koji su ga proizvođači implentirali kreće se od „maglovito nejasno” do „veoma dobro i jasno”. Ako to imate na umu, najbolja stvar koju možete da uradite je da pokušate da pročitate sitna slova, i to pažljivo. Pogledajte sitne, fino odštampane nalepnice na HDMI portovima i na vašem TV-u, kao i na sistemu zvučnika ili prijemniku na koji želite da ga prosledite. Nažalost, neki proizvođači ih uopšte ne označavaju, dok neki samo stavljaju oznaku „Audio Out” i „ARC” pozadi na televizoru. U drugim slučajevima, čak i kada je port označen, to može da bude zbunjujuće.

U slučaju jednog Sony “soundbar” zvučnog sistema, ARC port je označen kao „TV ARC” i „HDMI Out”. Oznaka pokazuje da je zvučni sistem takođe i HDMI „razdelnik”, tako što svoj uređaj uključite u HDMI port “soundbar” zvučnika, a zatim ga povežete pomoću HDMI kabla sa TV-om (tako da ARC port zapravo funkcioniše i kao klasični HDMI izlaz iz “soundbar-a” i istovremeno šalje signal TV-u za reprodukciju ARC zvuka).

eARC je sledeća napredna generacija HDMI ARC

Od kada je ARC uveden, zamenila ga je novija verzija iste tehnologije koja se zove eARC(enhanced Audio Return Channel). S obzirom na to da je stigao sa HDMI 2.1 standardom, eARC pruža dodatne funkcije i otklanja nekoliko ARC nedostataka, kao što je kompresovani signal koji dovodi do gubitka kvaliteta zvuka. Ako imate dilemu šta da koristite, eARC će uvek pružiti bolje rezultate od ARC-a. Međutim, obavezan uslov je da oba povezana uređaja moraju podržavati eARC funkciju, inače ništa nećete moći da iskoristite od prednosti novijeg standarda. Takođe morate da koristite HDMI kabl velike brzine sa Ethernet-om ili ultra brzi HDMI kabl.

U idealnom scenariju, svaki zvuk koji se emituje na vašem televizoru ili se generiše na njemu (na primer putem kablovskog prijemnika ili Netflix aplikacije na TV-u) trebao bi da se automatski prenosi preko HDMI ARC veze do vaših povezanih zvučnika. Međutim, u praksi neki proizvođači i modeli televizora mogu da imaju specifična pravila o tome kako se zvuk reprodukuje.

Na primer, neki televizori mogu da prenose samo zvuk koji se generiše direktno na samom televizoru, kao što su interni bežični ruter ili smart aplikacija ugrađenih u softver TV-a, ali neće prenositi zvuk koji dolazi preko drugih HDMI portova (na primer priključeni Blu-ray plejer). Jedini način da se ovo reši na pravi način jeste da pažljivo pročitate uputstvo za vaš TV koji podržava ARC i vaš “soundbar” zvučnik ili prijemnik koji takođe podržava ARC. Samo na taj način ćete pravilno povezati uređaje i dobiti željeni zvuk.

Konačno, postoji jedna retka zamka na koju ćete često imati prilike da naiđete. Ako imate dva uređaja koji podržavaju ARC, ali zvuk ne funkcioniše kako treba, treba da razmotrite zamenu HDMI kabla. To se dešava kada koristite stari HDMI kabl, proizveden pre uvođenja HDMI 1.4 standarda, i tada treba da razmotrite kupovinu novog. Dobar primer je HDMI kabl koji možete naći na Amazon Basics (dužine 1,8 metara, a koji košta svega par dolara) i koji je jasno označen kao kompatibilan sa ARC-om.

Iako HDMI ARC nije savršeno implementiran u celoj industriji, ako vaši uređaji podržavaju ovu tehnologiju, njegovo korišćenje je odličan način da koristite TV kao centralni uređaj za prenos zvuka, uz izbegavanje nereda koji stvara gomila kablova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi