Stiže BIOS ažuriranje za probleme sa stabilnošću Intel Core i9 i i7 Procesora

Intel radi na BIOS ažuriranju kao rešenju problema stabilnosti Core i9 i i7 procesora 13. i 14. generacije, uzrokovane greškom u ETVB funkciji.

Stiže BIOS ažuriranje za probleme sa stabilnošću Intel Core i9 i i7 Procesora

Vrhunski desktop procesori Intel-a imaju problema sa stabilnošću a rešenje je BIOS ažuriranje. Ovo je već neko vreme prisutna priča, ali skraćena verzija je da određene igre i aplikacije imaju tendenciju da se ruše na nekim Core i9 i Core i7 procesorima iz 13. i 14. generacije. Praktični uzroci rušenja su dobro poznati, ali osnovni uzrok nije i Intel još uvek radi na tome.

Igor’s Lab je izvestio, na osnovu onoga što je navodno bila insajderska informacija, da je Intel zapravo pronašao osnovni uzrok problema i da je proizvođač čipova radio na rešenju. Kao odgovor, Intel je objavio blog post koji objašnjava situaciju onako kako je trenutno shvaćena. Ono što je kompanija otkrila, ispostavilo se, jeste zapravo uzrok koji doprinosi problemu, a ne i direktan uzrok problema, piše HotHardware.

Ovaj doprinosni uzrok je zapravo greška u Enhanced Thermal Velocity Boost (eTVB) funkciji Core i9 modela. Samo Core i9 procesori imaju ovu funkciju, koja je dizajnirana da omogući CPU-u da dostigne još veće taktove nego sa normalnim algoritmom ubrzanja, sve dok toplotni prostor to dozvoljava. Intel ne objašnjava tačno šta je greška, ali možemo pretpostaviti da se radi o nepravilnom skaliranju napona/frekvencije.

BIOS je rešenje

Kao što smo već napomenuli, zajednica entuzijasta je već utvrdila praktični uzrok rušenja: nedovoljan napon CPU-a. Jednostavnim postavljanjem naponskog ofseta na vašem Core i9 CPU-u, možete potpuno izbeći rušenja – iako uz rizik oštećenja vašeg procesora tokom dužeg vremenskog perioda. Ono što Intel pokušava da istraži je zašto ovi CPU-ovi ne dobijaju dovoljno napona u startu.

Intel kaže da se problem svodi na procesore koji “rade na turbo frekvencijama i naponima čak i dok je procesor na visokoj temperaturi.” Visoka temperatura i visoki napon mogu stvoriti začarani krug, pozitivnu povratnu spregu gde visoka temperatura povećava curenje, pa vam je potrebno više napona da biste ostali stabilni, što dodatno povećava temperaturu, i tako dalje.

Poboljšanje hlađenja je jedan način da se pomogne u rešavanju ovog problema, ali ultimativno rešenje je zaista smanjenje takta. Naravno, to utiče na performanse i Intel bi mogao biti u problemu ako ne može učiniti ove čipove potpuno stabilnim na njihovim nominalnim taktovima. Ipak, novi eTVB patch (koji se trenutno šalje proizvođačima matičnih ploča i isporučuje u obliku BIOS ažuriranja dok pišemo ovo) bi trebalo da makar pomogne u stabilnosti na Core i9 procesorima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi