TCL NXTPAPER 10s – prvo e-reader pa tek onda tablet (video)

U gomili klasičnih malih “e-reader” uređaja, TCL pokušava da ponudi nešto novo, računar sa specijalno matiranim ekranom veličine klasičnog tablet uređaja, prilagođenom dugotrajnom gledanju i čitanju, koji je zapravo jedan klasični Android tablet.

TCL tablet pod nazivom NXTPAPER 10s je prvi put predstavljen na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, i odmah je privukao pažnju i osvojio nagrade. A po čemu je uopšte ovaj tablet poseban?
Kao što mu naziv NXTPAPER sugeriše u pitanju je ekran koji bi trebao u najkraćem da bude neka vrsta elektronske verzije papira, hartije. Možda zvuči čudno ali zbog specifične izrade ekrana, njegove izrazito matirane površine i neuobičajno male emisije plavog  led svetla, možete u njega gledati skoro ceo dan bez ikakvih posledica u vidu zamora očiju, suzenja i sličnih efekata.
Kod tablet računara sve se vrti oko ekrana, a ovaj je baš neobičan
Jednom rečju ovaj TCL je e-reader nove generacije.  Raspolaže laminiranim IPS ekranom dijagonale 10.1 inča sa LED pozadinskim osvetljenjem. Njegova specifičnost je u tome što se sastoji iz više slojeva sa posebno izraženim matiranim površinskim slojem ekrana ,nalik teksturi papira. Na taj način predstavlja napredniju alternativu klasičnim e-čitačima, ali sa dodatkom Android OS-a poput jednog klasičnog tablet računara. Zapravo spaja najbolje od oba uređaja.
Višeslojni aspekt ekrana podrazumeva filtriranje plavog spektra LED svetla softverskim i hardverskim rešenjima. Poseban sloj ekrana ima zadatak da prelama i rasprši refleksiju pozadinskih svetlosnih izvora  čime stvara manje zamoran osećaj prilikom dugotrajnog čitanja sadržaja dok je sledeći sloj jako matirana prevlaka koja dodatno štiti u uslovima korišćenja uređaja pod jakim svetlom, bilo da je u pitanju jako dnevno svetlo na otvorenom ili intezivno osvetljenje u zatvorenom prostoru. Sve ovo pravi ključnu razliku u odnosu na klasične tablet ekrane sa “glossy” premazom.
Na ovaj način se filtrira emisija svetla na talasnim dužinama koje su štetne za vaše oko i smanjuje ga čak za 73%,  što je rigoroznije od trenutnog važećeg TUV standarda sa zahtevom za redukciju 50% Blue LED emisije. Inače, skrećemo još jednom pažnju da je ovo zapravo LCD ekran sa klasičnim sistemom LED pozadinskog osvetljenja i da se ne radi o front-lite reflektujućoj tehnologiji.
I sve to lepo zvuči, ali kako izgleda u realnom svetu svakodnevnog korišćenja. Iskreno, vrlo čudno na prvi pogled. Defintivno zahteva određeno vreme privikavanja. Površinski filter je ekstremno matiran, ali zato u velikoj meri uspeva da prikaže relativno normalan kolor. Ipak, intezitet i dinamika boja deluju malko drugačije. Nema onog efekta žutila i tople crvenkaste nijanse koji se javlja kao posledica aktiviranja softverske redukcije Blue LED svetla. Zapravo to se javlja samo kad uključite dotičnu opciju u Android softveru. Međutim, sa druge strane zbog naglašenog efekta neutralisanja refleksije, ova mat površina kod osoba sa slabijim vidom i većom dioptrijom kao da muti sadržaj, pogotovu sitniji tekst i karaktere. Istovremeno je vrlo prijatna pod prstom, a ekran moram pohvaliti zbog zaista dobre osetljivosti na komande dodira. Sa druge strane zamerka je da se masnice bukvalno lepe za matiranu površinu i u tom pogledu je veoma osetljiv na površinsku nečistoću.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi