Telefoni zvanično počeli da dobijaju Android 13

Android 13 je najzad tu, a unapređenja nisu mala.

Nakon dugo najava i beta testiranja, čista verzija novog operativnog sistema kompanije Google, Android 13, pristigao je na aktuelne Pixel mobilne telefone i done neka zanimljiva unapređenja.
Android 13 stigao
Pomalo neočekivano, kompanija Google odlučila je da obraduje korisnike svojih Pixel mobilnih telefona iznenađujućom nadogradnjom operativnog sistema na najnoviji Android 13. Kako su naveli u zvaničnom saopštenju koje se može pronaći na njihovom blogu, “Srećni broj 13 je stigao” i to na sve Pixel telefone koji su noviji od serije 4.
Sve što treba da uradite kako biste dobili najnoviju stabilnu (ne beta) verziju ovog operativnog sistema jeste otvorite “System update” sekciju unutar menija za podešavanje vašeg telefona i unapredite ga na najnoviju verziju. Što se tiče ostalih proizvođača u Android svetu, kompanija Google naglasila je kako bi i oni trebalo da dobiju ovu nadogradnju u daljem toku godine.
BlogHero2096x1182.max1000x1000.jpg
Najveća unapređenja
Android 13 doneo je nekoliko veoma bitnih unapređenja raspoređenih kroz 3 kategorije:
Personalizacija
Što se tiče kozmetike, novine su sledeće:

“Material You” filozofija doterivanja vizuelnog identiteta vašeg uređaja donosi podršku da i aplikacija koje ne potpisuje kompanija Google personalizujete stilu koji koristite u smislu teme i boja.
Sada možete dodeliti pojedinačne jezike za pojedinačne aplikacije. Na primer, Chrome možete postaviti na srpski jezik, sistem na engleski, a Play Store na turski.
Unapređen je i medija plejer koji sada prilagođava svoj izgled muzici ili podkastu koji slušate, pritom prikazujući omote albuma ili grafiku određenu za podkast.
Tu je i dodatna sposobnost podešavanja opcije “Bedtime mode” koja dozvoljava da dodatno podesite karakteristike ove opcije kroz zatamnjivanje pozadine telefona i automatsko postavljanje tamnog moda kako biste lakše zaspali.

Android13feature.jpg
Bezbednost
Sigurnost je unapređena na nekoliko načina:

Uvedena je opcija da aplikacijama na vašem telefonu više ne morate dozvoliti pristup celim folderima, već sada možete samo odabrati pojedinačne fajlove kojima želite da te aplikacije pristupe.
Prilikom kopiranja osetljivih podataka, poput sadržine poslovnog mejla, broja telefona, ili podataka vezanih za pristup raznim vašim nalozima, sam operativni sistem će obrisati te podatke iz istorijata kopiranja podataka nakon nekog vremena.
Android 13 donosi i napredna podešavanja za pristizanje notifikacije, što će vam omogućiti da tačno podesite koje aplikacije želite da vas obaveštavaju o kojim stvarima kako biste sprečili preterane notifikacije koje vas konstantno uznemiravaju.

Android13.gif
Integracija više uređaja
Na kraju, unapređeno je i funkcionisanje ovog operativnog sistema uporedo preko nekoliko različitih uređaja:

Na slušalicama koje imaju podršku za praćenje pokreta glave, Spatial Audio će automatski promeniti izvor zvuka u zavisnosti od toga da li u tom trenutku koristite vaš tablet ili telefon.
Uskoro ćete moći da strimujete sve vaše aplikacije za razmenu tekstualnih poruka direktno na vaš Chromebook sa telefona ili tableta.
Tu je i novi “Bluetooth Low Energy (LE)” standard prenosa zvuka koji smanjuje latenciju prilikom upotrebljavanja bežičnih uređaja za reprodukciju zvuka.
Uskoro će tu biti i mogućnost da kopirate sadržaj poput URL-a, slike ili video zapisa direktno sa vašeg Android telefona na tablet.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi