Veći od vašeg SSD-a, SK Hynix predstavio CXL standard DDR5 memorije

Intel je pre par dana zvanično ukinuo Optane proizvode, dok se industrija ubrzano okreće novom CXL standardu memorije…

SK Hynix je objavio kako je uspešno razvio CXL DDR5 memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 interfejs komunikacije. Kapacitet memorije servera se može lako povećati sa 768 GB na 1.15 TB, dok je istovremeno brzina značajno unapređena.
Takozvana CXL memorija se odnosi na Compute Xpress Link memorijski standard. U septembru 2019. Intel je predvodio Alibabu, Cisco, Huawei, Microsoft, Google, HPE i druge kompanije u postupku osnivanja CXL alijanse. Ovaj standard uglavnom služi za rad sledeće generacije računara visokih performansi, servera koji opslužuju baze podataka i sličnih uređaja gde je od presudnog značaj brzina rada i prenosa podataka. Osnova CXL tehnologije je zasnovana na korišćenju višestrukih, brzih PCIe putanja, kojima se eliminišu uska grla u prenosu podataka tokom obavljanja računski intenzivnih radnji  između CPU-a i uređaja, ili CPU-a i prostora gde se čuvaju podaci, a sve u cilju značajnijeg poboljšanja performansi.
SK_hynix_CXL.png 
Velika prednost novog standarda je što se memorijski podsistem računara može lako proširiti dodatkom CXL modula. U trenutnoj situaciji standardnog  8-kanalnog server sistema koji koristi isključivo DDR5 memorijske module, moguće je postići maksimalni kapacitet od 768 GB  uz maksimalni transfer od 260-320 GB/s.
Ukoliko se pak koristi unapređeni CXL 2.0 standard, razvijen od strane SK Hynix-a, sistem se lako može nadograditi na 1.15 TB, dok transfer podataka raste na 480 GB/s. Ne samo da brzina rada višestruko premašuje karakteristike najbržih SSD modela današnjice, već je i kapacitet taj koji je u značajnoj meri povećan.
SK Hynix CXL moduli se prave u pojedinačnom kapacitetu od 96 GB i može se više njih istovremeno ugraditi u server sistem. Masovna proizvodnja započinje naredne godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi