Veštačka inteligencija napravila film na osnovu teksta, a onda on pobedio na festivalu u Kanu

Ako ste bili impresionirani deepfake video snimcima i slikama generisanih na osnovu teksta, onda će vas oduševiti novi film koji je generisala AI.

„Tekst u video“ je novi korak koji veštačka inteligencije (AI), po svemu sudeći itekako dobro savladava. Jedan od osnovnih problema sa prebacivanjem teksta u video korišćenjem AI i mašinskog učenja (ML) je što zahteva moćne računare koji su sami po sebi veoma skupi. Međutim, nedavno istraživanje bi moglo sve to da promeni za 180 stepeni.
Daft Punk
Digitalni umetnik Geln Maršal je nedavno osvojio nagradu žirija na festivalu kratkog filma u Kanu za svoj AI film „The Crow“ (Vrana). Maršal je postao poznat po Daft Punk videu za pesmu Voyager, koji je takođe generisan korišćenjem veštačke inteligencije i tekstualnih ulaznih informacija, prenosi TNW.

The Crow
Sa The Crow, Maršal je koristio drugu tehniku, jer je za podlogu koristio video snimke. On kaže da je ideju dobio dok je gledao video snimke na YouTube, u želji da napravi interesantan video prostom apstrakcijom ili transformacijom snimka u nešto drugo korišćenjem svojih tehnika.
Tokom traženja inspiracije u velikom YouTube moru, Marshal nije naišao na Benchmark izbor najboljih telefona 2021. godine, već kanal pod nazivom Painted, čiji kratki plesni video je postao osnova za The Crow.

Maršal je zatim video ubacio u CLIP, neuralnu mrežu koja koristi veštačku inteligenciju da poveže tekst i slike, odakle je od sistema zatražio da generiše video nacrtane vrane kako igra u pustom pejzažu.
Umetnik navodi da proces zahteva malo finesa, jer postoje sličnosti između onoga što je tražio i originalnog snimka u kojem plesač u crnoj odeći imitira pokrete vrane.
„To je ono zbog čega film funkcioniše tako dobro, jer veštačka inteligencija pokušava da učini da svaki kadar akcije uživo izgleda kao slika sa vranom u njemu, tako da se konačni rezultat nalazi na pola puta, a film postaje neka vrsta bitke između čovek i veštačka inteligencija — sa svom sugestivnom simbolikom.”
 

My AI film ‘The Crow’ wins Jury Award at Cannes!https://t.co/WHDsI7UzJM pic.twitter.com/Ww1DGyBbxw
— Glenn Marshall (@GlennIsZen) August 24, 2022

 
U budućnosti, Maršal planira da doda 3D animaciju svojim AI kreacijama. Takođe istražuje generisanje video zapisa vođeno CLIP-om, koje može dodati detaljna uputstva zasnovana na tekstu, kao što su specifični pokreti kamere i druge napredne tehnike.
To bi moglo dovesti do čitavih igranih filmova proizvedenih u sistemima za pretvaranje teksta u video. Ipak, Maršal veruje da bi čak i njegove trenutne tehnike mogle privući ozbiljniju popularnost, a dodajte da The Crow sada ispunjava uslove za dodelu prestižnih nagrada BAFTA.
„Nisam pripremio govor, ali maštam o tome da preuzmem nagradu, u ulozi vesnika veštačke inteligencije, i da publici punoj dobro poznatih zvezdi da AI dolazi po svakog od vas, bilo da ste glumac, reditelj, scenograf, kostimograf, umetnik, kompozitor, i da će svi zajedno ostati bez posla.”

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi