Xiaomi preduhitrio Apple, stižu AR naočari

Xiaomi se uključio u trku i predstavio sopstvene AR naočari za rad u visokoj rezoluciji. Kuriozitet je da je to učinio pre Apple konkurencije.

Xiaomi preduhitrio Apple, stižu AR naočari

Nedugo nakon lansiranja novog flegšip telefona, Xiaomi je među prvima predstavio AR naočari za proširenu realnost i time bacio rukavicu izazova ostatku konkurencije. Tokom jučerašnjeg dana na svetskom sajmu mobilne tehnologije koji se ovih dana održava u Barseloni, a na kome se nalazi i odabrani Benchmark tim, Xiaomi je najavio bežični model AR Glass Discovery Edition naočara za proširenu realnost.

U pitanju je prvi model ove vrste uređaja u asortimanu kompanije Xiaomi. Poziconiran je između Ray Ban pametnih naočara i predostojećeg modela kompanije Apple, prenosi mashable.com.

Xiaomi AR naočari imaju par Micro OLED ekrana za koje proizvođač tvrdi da su na nivou kvaliteta Retina ekrana. Pokreće ih Snapdragon XR2 Gen 1 procesor i podržavaju kontrolu pokretom, što praktično znači da ćete moći upravljati njihovim radom, pokretom prstiju ispred lica.

Xiaomi je podelio nekoliko primera kako ove AR naiočari funkcionišu u stvarnom životu. Na primer, korisnici mogu da izaberu i pokrenu aplikaciju, prelaze sa stranice na stranicu i izlaze iz aplikacije bez asistencije mobilnog telefona. Isto tako vam je omogućeno da uparite mobilni telefon i koritite ga za kontrolu rada AR naočara.

Xiaomi AR naočari koriste Micro OLED ekrane

Demonstracija rada ovih naočara obuhvatila je gledanje Tik Tok i You Tube video klipova, Obe aplikacije će biti u mogućnosti da prilagode površinu prikaza na ekranima naočara, čime će ih praktično pretvoriti u neku vrstu portabl bioskopskog ekrana. Takođe, moći će da se koriste za kontrolu pametnih kućnih uređaja.

Uprkos činjenici da se radi o visoko-tehnološkom proizvodu, Xiaomi AR naočari uspevaju da zadrže izgled običnih naočara.  Zahvaljujući strukturi od magnezijum-litijum legure uz dodatak ugljeničnih vlakana, one teže svega 128 grama. To i nije baš lagano za naočari koje treba često nositi, jer poređenja radi Ray Ban model pametnih naočara teži svega 49 grama. Ako je suditi prema preliminarnim fotografijama, prilično su glomazne, iako su vidno manje od većine modela za virtuelnu realnost (VR naočare).

Činjenica koju treba naglasiti je da korišćenje Xiaomi  AR naočara zahteva da ih povežete sa Xiaomi 13 telefonom ili nekim drugim modelom sa podrškom za Snapdargon Spaces tehnologiju.

Ključna reč u Xiaomi saopštenju o izlasku AR naočara je reč “bežične”. Zašto je ovo važno? Zato što prema preliminarnim informacijama predstojeći Apple model sličnih naočara će se povezivati sa eksternom baterijom i prva verzija će verovatno biti glomazna i teška. U svom sopštenju, Xiaomi skreće pažnju na poseban detalj, a to je sopstveno razvijena tehnologija baterije sa “silicon-oxygen“ anodom. Na žalost nisu dali nikakvu dodatnu informaciju o njenoj autonomiji.

Pomenute Xiaomi naočare nose oznaku Discovery Edition i gotovo je sigurno da će u prvo vreme, biti ograničeno dostupne na izabranim tržištima. Xiaomi nas je takođe uskratio i za bilo kakvu informaciju o mogućoj ceni i dostupnosti ovih AR naočara.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi