Zvaničnik Intela kritikuje CUDA tehnologiju i navodi prednosti Larrabee-ja

Pat Gelsinger, generalni menadžer Digital Enterprise Group odeljenja kompanije Intel, je žestoko "nagazio" na Nvidiju i njenu CUDA tehnologiju. On kaže da će uskoro CUDA postati samo interesantna fusnota u analima kompjuterske istorije. Gelsinger tvrdi da programeri jednostavno nemaju vremena da nauče kako da pr

Pat Gelsinger, generalni menadžer Digital Enterprise Group odeljenja kompanije Intel, je žestoko "nagazio" na Nvidiju i njenu CUDA tehnologiju. On kaže da će uskoro CUDA postati samo interesantna fusnota u analima kompjuterske istorije. Gelsinger tvrdi da programeri jednostavno nemaju vremena da nauče kako da programiraju za radikalno drugačije arhitekture, što zahteva pristup koji Nvidia promoviše. "Problem koji smo već toliko puta videli u kompjuterskoj industriji jeste da postoji dobra ideja, koja obećava 10 ili 20 puta bolje performanse, ali jednostavno ne možete da prođete kroz muke koje predstavlja nov model programiranja. To je nepremostiva prepreka za popularizaciju neke tehnologije", dodao je on. Tu situaciju je poredio sa Cell arhitekturom za Sony Playstation 3 konzole, navevši da ona obećava velike dobitke u performansama, ali da još uvek nije široko podržana od strane razvojnih timova. Ipak, Intel nudi rešenje za programere. To će biti Larrabee, grafički čip u potpunosti baziran na x86 jezgrima. Na taj način će biti omogućeno da programeri mogu da programiraju za grafički procesor, bez potrebe za učenjem novog programskog jezika, već primenom postojećih rešenja. Ovakav pristup bi trebao da donese visok stepen kompatibilnosti, smatra Gelsinger. Larrabee će podržavati DirectX i OpenGL API, završio je Gelsinger.

Izvor: Dailytech

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi