Reportaža: Cisco Expo 2010

Tokom proteklih dana u Beogradu je održana jubilarna, deseta Cisco Expo konferencija u Srbiji. Posebna pažnja bila je posvećena temama kolaboracije i virtuelizacije, tehnologiji EnergyWise, socijalnom umrežavanju i TelePresence-u, a kao i uvek do sada, gosti manifestacije bili su ugledni predavači zaposleni u kompaniji, ili oni koji svakodnevno koriste rešenja koja nudi Cisco. Tokom Cisco Expo 2010 konferencije je održan niz predavanja koja su obra

Dušan Kovačević

Cisco Expo 2010

Sa više od 700 registrovanih učesnika, Cisco Expo 2010 je po mnogo čemu prevazišao očekivanja organizatora, a više od 40 veoma stručnih i posećenih predavanja predstavlja najbolji dokaz zašto ovaj skup spada među najuglednije ICT manifestacije u ovom delu Evrope. Uvodno predavanje je, prema običaju, održao gospodin Goran Obradović, generalni direktor kompanije Cisco Srbija, koji se tokom njega osvrnuo na po njemu najvažnije izazove koji u narednim godinama čekaju ICT industriju na globalnom nivou, ali i u Srbiji.
 

Svakako najvažniji trendovi su sveprisutna kolaboracija i virtuelizacija, kao i rast video saobraćaja na internetu u narednim godinama, što će pred svetsku IT industriju staviti potpuno nove izazove. Naravno, gospodin Obradović se posebno osvrnuo na problem zaštite životne sredine, i naveo da se kompanija Cisco trudi da promoviše tehnologije koje nisu štetne po životnu sredinu, ali su istovremeno dovoljno moćne da podrže zdrav razvoj poslovanja i ekonomije. Poseban gost na uvodnom predavanju bila je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije, Jasna Matić, koja je tokom svoje prezentacije ukazala na važnost projekata opšte digitalizacije Srbije, projekat Digitalna škola, koji je trenutno u fazi neposredne realizacije i podrazumeva opremanje digitalnih kabineta modernom računarskom opremom u skoro 3.000 osnovnih škola širom naše zemlje, ali i važnost daljeg uvođenja broadband interneta, kako bi bio što dostupniji svim slojevima stanovništva. Drugi gost gospodina Obradovića tokom uvodnog predavanja bio je Andreas Enotiadis, direktor sektora Customer Business Solutions u kompaniji Cisco, koji je govorio o kompletnim poslovnim, a uz to i cenovno isplativim, rešenjima namenjenim tržištima u razvoju.

Socijalni mediji bili su česta tema tokom ovog događaja i neke od ovogodišnjih prezentacija su se fokusirale na socijalne mreže i web 2.0 tehnologije i na način kako bi ove tehnologije mogle da utiču na interkompanijsku saradnju, način na koji bi bile povezane sa objedinjenim komunikacijama i kako bi Cisco rešenja mogla da podrže kompanije u ovoj oblasti. Uvodno predavanje iz ove oblasti održao je gospodin Paulo Correia, Technical Solutions Architect u kompaniji Cisco, koji se osvrnuo i na integraciju ovih načina komunikaciju u Unified Communications, kao i na sadašnja i buduća rešenja kompanije Cisco namenjena ovom polju.
 

Pored kolaboracije, značajan deo konferencije Cisco Expo 2010 bio je posvećen virtuelizaciji,kao načinu da se infrastruktura učini efikasnijom, omogućavajući korišćenje resursa informacionih tehnologija po zahtevu i prema obimu i potrebama bilo gde u okviru organizacije. Naravno, i predavači iz ove oblasti posvetili su značajnu pažnju aktuelnim, ali i budućim tehnologijama kompanije Cisco, koji je postavljaju na mesto lidera na ovom polju.

Cisco Expo 2010 je bilo mesto gde je predstavljen novi pristup uštedi energije zahvaljujući tehnologiji EnergyWise, koja omogućava organizacijama merenje, izveštavanje i, što je i najvažnije, smanjenje potrošnje energije uređaja koji funkcionišu na principu Internet Protokola (IP), kao što su telefoni, laptopovi i access pointi. Ovo rešenje, zajedno sa rešenjima partnera, u potpunosti omogućava  upravljaljanje potrošnjom energije čitavih stambenih sistema kao što su osvetljenje, liftovi, klima uređaji ili sistemi za grejanje. Ova tehnologija je u potpunosti usklađena sa vizijom kompanije Cisco o tome kako mrežne tehnologije mogu da podrže ekonomiju niske potrošnje ugljenika, smanje potrošnju energije i promoviše celokupnu održivost životne sredine.
 

Unutar partnerskih štandova Cisco je predstavio TelePresence rešenje za video komuniciranje, što svakako predstavlja budući trend u komunikaciji. Nizom živih demonstracija predstavljen je način na koji Cisco Business Video rešenja mogu da pomognu kompanijama da unaoprede svoje poslovanje, a svi posetioci su imali priliku da u realnom vremenu vide različita mesta i kancelarije kompanije Cisco na raznim lokacijama širom sveta, u full HD rezoluciji, tečno i bez gubitka frejmova. Naravno, tokom manifestacije značajan prostor dat je i različitim specifičnim prezentacijama održanim od strane Cisco-vih sručnjaka o pomenutim, ali i nekim drugim rešenjima ove komapnije Cisco, poput SmartGrid, Vblock i Cloud arhitekturi, rešenjima za mobilni internet, kablovsku televiziju i telekomunikacione kompanije.

Tokom konferencije Cisco Expo 2010 iskoristili smo priliku i gospodinu Goranu Obradoviću, generalnom direktoru kompanije Cisco Srbija postavili nekoliko kratkih pitanja vezanih za kompaniju, Cisco Expo, nove tehnologije, kao i aktuelni trenutak i budućnost ICT tržišta u našoj zemlji.

Ovo je deseta po redu Cisco konferencija u Srbiji. Da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima i šta očekujete u budućnosti?

Jako sam zadovoljan Expo konferencijom, zadovoljan sam posetom, koja je iznad očekivanog. Direktne efekte ekspo-a ne možemo da vidimo odmah posle ekspo-a, nisu merljivi, međutim to se na kraju reflektuje na naš biznis u Srbiji  i na obim posla koji pravimo sa našim korisnicima. Cisco Expo treba shvatiti i kao edukaciju tržišta u novim stvarima koje dolaze i sa druge strane kao edukaciju inženjerskih kadrova, koji mogu da saznaju, sitne, interesantne detalje kako bi bili bolji u onome sto inače rade.
 

Glavne teme ovogodišnje konferencije su kolaboracija i virtuelizacija. Da li očekujete da će srpske kompanije brzo prihvatiti ovaj koncept? Koji su glavni razlozi (bio odgovor pozitivan ili ne)?

Fokus nam je, kao što tema ekspo-a glasi, kolaboracija i virtuelizacija bez granica. Mi želimo da prenesemo tri bitne stvari. Kao prvo kolaboracija, koja je mnogo godina nama u fokusu, to je nešto što je trend i ta tehnologija se brzo menja, pa tako i Cisco menja svoju strategiju menjajući svoje proizvode i radeći nove akvizicije. Druga tehnologija je virtuelizacija u najširem smislu te reči koja povezuje sve tačke i koja je jako dobro pozicionirana da neke sisteme svede na viši nivo automatizacije.  Automatizacija procesa je ta koja vodi u jedno stanje virtualizacije što opet vodi ka nečemu što je sad mnogo popularno i o čemu se mnogo priča a to su cloud servisi. Cisco planira ozbiljan ulazak na tržište cloud servisa, mi smo tu već prisutni, ali ćemo proširiti naše prisustvo i zato je nama virtuelizacija uvek u fokusu. Treća stvar je nešto odakle mi dolazimo,sada na mnogo višem nivou, a to je mreža.

Mi kažemo da je mreža platforma za sve što se radi, za sve interakcije među ljudima koje se rade, bilo poslovne ili privatne i sa obzirom na nove zahteve koje nam nameću novi trendovi, kao što je porast video saobraćaja i generalno porast internet saobraćaja, kao i zahtevi za sigurnosnim mehanizmima u mreži, mi smatramo da je mreža platforma i da je mreža bez granica, platforma na kojoj će se svi ovi napredni servisi isporučiti. Bez granica znači da korisnik očekuje da ima isti servis u bilo kojoj tački na svetu, pri bilo kom uređaju,  da on ne mora mnogo da razmišlja o bezbednosti i mehanizmima na koji će njegovi podaci biti zaštićeni. To je nešto što mora da obezbedi mreža. Ima nešto što je još nama u fokusu, a to su Smart grid tehnologije za pametno upravljanje električnom energijom, pošto je mreža je ta koja povezuje sve tačke u prenosu električne energije. Smatramo da smo mi jako dobro pozicionirani i da predstavljamo jednu platformu za sve smart grid funkcionalnosti koje mogu da budu različite i to je nešto o čemu dosta pričamo – Smart Grid i Energy Wise tehnologije.
 

Šta bi po vama trebale da budu glavne smernice razvoja srpskog IT sektora? Koliko u tome treba da pomognu (ili prednjače) Vlada Srbije i Javni sektor, koliko privatni sektor, a koliko kompanije kao što je Cisco?

Mi svi zajedno moramo da radimo na promovisanju novih tehnologija, pričalli smo dosta o tome na Ciso Expo konferenciji koliko ove tehnologije utiču na razvoj produktivnosti i konkurentnosti društva i preduzeća, kao i nacije u celini i zato mislim da svi zajedno koji su prisutni na Expo-u treba da rade na podizanju svesti. Treba dosta pomoći, ništa se ne započinje i ne završava ovom konferencijom, mi koristimo svaku priliku da pričamo o ovim temama i sve se menja, ljudi menjaju račin razmišljanja, shvataju naše poruke i postajemo razumljiviji, ne samo prisutnima na konferenciji nego i drugima.

Koliko je u Srbiji daleko implementacija premise “ICT kao usluga”?

Mislim da nismo mnogo daleko od toga, intezivno radimo sa određenim provajderima usluga kako bi im pomogli da lanisraju ICT rešenja. Ta rešenja će uskoro biti lansirana, ali pitanje je samo kojom brzinom će biti prihvaćena od strane kompanija u Srbiji. Mi ne zaostajemo mnogo u svetu, implementacija ICT usluga je svetski trend i trenutno je u porastu u svetu, ali svi zajedno smo na početku puta. To će biti jedno interesantno zajedničko putovanje, ali zaista mislim da Srbija tu mnogo ne zaostaje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi