Telenor muzika, uvek i svuda

U Srbiji je uvek bio problem na koji način promovisati legalnu muziku. Novo doba, digitalni sadržaji, nove mogućnosti naših uređaja otvaraju nova rešenja za stare probleme. Veliki protok i značajno uvećanje obima prenosa podataka donose novo doba, baš kao i novi mehanizmi plaćanja, kupovine, a sve to prati promene u vlasničkim odnosima i tako dalje. Postavlja se samo pitanje, na koji način odgovoriti na nove izazove na masovnoj

Filip Majkić

Telenor muzika, uvek i svuda

Kompanija Telenor je odlučila da pristupi problemu muzičkih sadržaja na savremen i, rekli bismo, vrlo adekvatan način. Pre nego što nastavimo, moramo se osvrnuti na kompletnu problematiku rešenja za slušanje muzike. Ono može biti ostvareno na više nivoa, ali je svakako činjenica da budućnost pripada muzičkim servisima koji nude najbolje od oba sveta – mnoštvo muzike koja se korisniku isporučuje kada god želi, na koji god uređaj želi, na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, a istovremeno omogućava velikim kompanijama da prihoduju.

Nasuprot ovakvog pristupa leže stara i, rekli bismo, kruta rešenja. Danas malo ko želi da kupuje muziku na fizičkim diskovima, posebno u inostranstvu, gde je praksa pokazala da muzički servisi bivaju sve bolje prihvaćeni od strane kupaca. Muzičke kuće takođe uviđaju da je prošlo vreme kada smo ubacivali diskove ili kada su mogli da prodaju ograničene kataloge, bilo da ograničenje potiče od broja pesama i raspoloživosti kataloga, bilo da potiče od problematičnog kvaliteta i enkodinga (ko je rekao iTunes i dugogodišnje nuđenje pesama isključivo u katastrofalnih 128 Kbps?), bilo da potiče od vlasničkih formata u kojima su pesme kupcima isporučivane.


 

Koncept je, dakle, vrlo jasan – korisnik može da sluša pesme na bilo kom uređaju, i muzika mu se isporučuje na njegov zahtev gde god da se nalazi. Istovremeno, može biti značajno drugačije iskustvo u odnosu na ono na šta su mnogi navikli, a to je skladištenje gigabajta i gigabajta pesama na diskove, sa kojima je u praksi veoma teško izaći na kraj. Naravno, sve to uz određene varijacije na temu. Upravo takav servis je Deezer, iza koga stoji istoimena kompanija sa kojom se Telenor udružio na promociji novih rešenja. Pogledajmo stoga o čemu se radi.

Deezer

Deezer je, najprostije rečeno, veliki svetski servis za slušanje muzike. Koristi ga 26 miliona ljudi u preko 180 zemalja. Reč je o fleksibilnoj muzičkoj platformi koja korisnicima omogućava trenutni pristup bazi od preko 20 miliona pesama na bilo kom uređaju  – smartfonu, laptopu, tabletu, automobilu, računaru, u offline i online režimu rada.

Ono što odlikuje rešenja kompanije jeste sposobnost za personalizaciju i slobodu u korišćenju. Korisnicima je dozvoljena maksimalna personalizacija, uz prilagodljiv softver, omogućeno im je da sarađuju međusobno i da dele muziku. Samo kreiranje Deezer naloga je relativno jednostavno i vrši se na jednostavan način, putem Facebook profila. Broj pretplatnika koji redovno koriste servis na mesečnom nivou iznosi 3 miliona, i to iz 182 zemlje sveta.

Takođe, ono što odlikuje Deezer je i odlična saradnja i sa drugom stranom na šta se često ne misli toliko – sa samim muzičarima i izvođačima. Oni su u stanju da u svakom trenutku vide statistike, dobiju detaljan uvid u to koliko ih korisnika sluša, kakav je tip korisnika koji sluša njihovu muziku i tako dalje, što je veoma važno za muzičare koji žele da dopru do što šireg auditorijuma. Sve u svemu, reč je o nečemu što je dosta drugačije i odudara od svega što je do sada viđeno u Srbiji, i svakako je gigantski korak napred u smislu dostupnosti legalnih sadržaja za domaće korisnike.

 

U praksi

Šta korisnici mogu da očekuju u praksi? Rešenje je jednostavno, Deezer omogućava korisnicima da preko svojih uređaja pristupe muzici gde god da se nalaze. Čak i kada nemaju pristup internetu (u offline režimu), korisnici mogu da preuzimaju albume i plejliste. Korisnik jednostavno pravi svoj muzički profil, bira svoje omiljene izvođače, albume i kreira svoje plejliste. Pride, društveni aspekat nije zanemaren, te se sve ovo može podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Važno je naglasiti da je izvršena lokalizacija, u svakom smislu te reči. Sa jedne strane, sam softver i interfejs su dostupni na srpskom jeziku. Takođe, na servisu će biti prisutni domaći izvođači. Na samoj promociji su gosti bili Nataša Bekvalac, Ajs Nigrutin, tj. bend Bad Copy, koji su govorili o svojim iskustvima vezanim za snimanje promotivnih spotova, ali cela stvar je dosta dublja i jasno ukazuje da se mislilo o specifičnostima i prirodi domaćeg muzičkog tržišta.

Od domaćih muzičkih izdavača, obezbeđena je podrška najpoznatijih imena, kao što su Grand produkcija i City Records, ali i drugih. Nema sumnje da ovakav servis omogućava svima da ravnomerno “raspodele kolač” tako da svi budu imali koristi. Naravno, prisutni su brojni strani izdavači, među kojima su najveće svetske kuće kao što su EMI, Time Warner i slično, te će korisnici servisa imati mogućnost da slušaju pesme Džastina Bibera, No Doubt-a, Robina Vilijamsa i ogromnog broja drugih svetskih izvođača.

Telefoni…i još ponešto

Kako bi ispratio lansiranje novog servisa na adekvatan način, Telenor je obezbedio i posebne uređaje koji će ići u novim paketima. Pre nego što nastavimo, važno je da istaknemo da je novi servis usmeren prevashodno prema mladim osobama, koje možda nisu toliko dobro situirane, ali su svakako prevashodna ciljna grupa koja se najviše razume u nove tehnologije, ali i najviše očekuje od njih. Pored široke ponude pametnih telefona za postpejd korisnike, od sada će i pripejd korisnici imati mogućnost da odaberu jedan od dva pametna telefona koji Telenor nudi uz ove pakete.

Stoga, po prvi put u Srbiji će pripejd korisnici dobiti mogućnost da kupe pametne telefone. Radi se o telefonima Telenor Smart i Samsung Galaxy Ace Plus. To je velika specifičnost nove ponude. Naravno, korisnici neće biti ograničavani u bilo kom smislu i mogu da koriste novi servis na bilo kojim pametnim telefonima.

To nije sve, budući da će korisnici koji budu odabrali telefon uz Telenor Play+ tarifni paket (o kome će biti više reči na narednoj stranici) moći da dobiju i – Bench slušalice! Odmah da se ogradimo; sa nama one nemaju baš nikakve veze, mada svakako nećemo negirati eventualne priče i govorkanja u tom smislu. Radi se o slušalicama koje stižu u različitim bojama – beloj, roze, žutoj, zelenoj, sivoj…No, one neće biti neograničeno dostupne, već dok traju zalihe, tako da potencijalni korisnici imaju razlog više da se opredele za nove telefone i nove usluge Telenora.

Nove usluge

Kao što smo već spomenuli, imamo nove postpejd i pripejd varijante koje Telenor promoviše u sklopu saradnje sa Deezer-om i promovisanja novog muzičkog servisa. Uz sve mogućnosti ovih paketa, karakteristika je da korisnici dobijaju i 500 MB saobraćaja namenjenih Deezer muzici.

Pripejd ponuda

Korisnici Play+ tarifnog paketa imaće priliku da odaberu jedan od dva ponuđena modela smartfona – Telenor Smart i Samsung Ace Plus, i to će biti prvi put da pripejd korisnici imaju mogućnost da kupe smartfon. Svi novi korisnici u toku prvih 30 dana mogu besplatno da probaju Dizer muziku na 15 dana, uz šta im je obezbeđeno i 500 megabajta namenjenih isključivo slušanju muzike. Nakon toga, svaki put kada se u periodu od 30 dana dopune sa najmanje 500 dinara, dobijaju novih 30 dana Dizer muzike i 500 megabajta za njegovo korišćenje.

Korisnici koji uz ovaj paket odaberu i neki od ponuđenih pametnih telefona, imaju mogućnost da narednih godinu dana dobijaju mesečne bonuse u iznosu od 500 dinara, uz Dizer muziku i megabajte za slušanje muzike. Dakle, u neku ruku, dolazilo bi do određene vrste “obnavljanja”. Cena Telenor Play+ pripejd paketa je 300 dinara, a u paketu dobijate novi broj sa inicijalnih 50 dinara kredita. Cena minuta ka svim brojevima je 9,9 dinara, a poruke 4,9 dinara. Fiksna nadoknada za svaki započeti razgovor iznosi 9,9 dinara, dok se razgovori tarifiraju na svakih 60 sekundi. Prenos podataka u nacionalnom saobraćaju se tarifira  za 1KB = 0.06 dinara.

Postpejd ponuda

Postpejd korisnicima dostupni su Telenor Play+ paketi u tri veličine – M, L i XL. Svi imaju mogućnost neograničenog korišćenja Dizer usluge, SMS poruka i interneta. Uz ove pakete korisnicima će biti dostupni svi pametni telefoni iz Telenorove ponude, uz preporuku za Telenor Smart i Samsung Ace Plus. Naravno, preporuka nije obavezujuća, te korisnici mogu da koriste bilo koje Android smartfone.

Svi Play+ paketi imaju mogućnost prenošenja neiskorišćenih minuta ka svim mrežama u naredna tri meseca. U toku promotivnog perioda od 01.02.2013. pa do isteka zaliha, svi korisnici koji sklope ugovor za Play+ paket i kupe telefon moći će da kupe i slušalice za dinar. U okviru paketa, na raspolaganju korisnicima je 500 MB rezervisanih za uslugu Dezeer Muzika. Ukoliko se potroši ovih 500 MB, dodatni internet saobraćaj za Dezeer Muziku troši se iz paketa. Pozivi u tarifnim paketima Telenor Play+ obračunavaju se prema broju započetih minuta. Nakon što potrošiš sve minute i poruke iz svog paketa fiksna naknada za svaki započeti razgovor iznosi 7 dinara, cena minuta ka svim mrežama iznosi 7 dinara, cena SMS poruke je 4 dinara.

Surfovanje

Da ne ostane sve na smartfonima i paketima vezanim za telefone, Telenor se pobrinuo sa svojim novim Surfuj Play+ paketima, namenjenim korisnicima koji koriste neke druge uređaje – prevashodno PC računare, odnosno laptopove, kao i tablete. Reč je o paketima namenjenim korisnicima koji puno surfuju, te je stoga i jasna orijentacija prema ciljnoj populaciji “internetaša”.

Kao i kod smartfona, kada se iskoristi predviđena količinu megabajta iz paketa, može se nastaviti korišćenje interneta do kraja meseca bez naknade, sa smanjenom brzinom protoka. Postoje četiri paketa, i u sve je uključen Deezer servis. Paketi se razlikuju po brzini pristupa, kao i broju SMS poruka uključenih u pretplatu – dabome, kao i po ceni. Kompletan spisak možete videti na priloženoj fotografiji.

Finalni utisci

Moguće je besplatno isprobati uslugu Deezer Muzika, što je takođe važno naglasiti, za šta je potrebno imati nalog na Telenorovom portalu Dobre Stvari, koji je dostupan ne samo Telenor korisnicima, već svim korisnicima u Srbiji. Svi koji posete portal Dobre Stvari, ukoliko to žele, mogu da isprobaju uslugu besplatno u trajanju od 15 dana. Možete i direktno pomoću mobilnog telefona otići na adresu http://m.dobrestvari.rs/deezermuzika i tamo aktivirati probu ovog servisa. Tako možete dobiti pristup bazi od preko 20 miliona pesama, koje možete slušati online ili offline, preko smartfona, tableta ili računara.

Za kraj, želimo da istaknemo da nam je veoma drago da vidimo ovakav servis legalno i jasno dostupan u našoj zemlji. On istovremeno znači da smo preskočili par koraka u borbi za ostvarivanje prava autora na osnovu autorskih sadržaja, jer preskače nivoe koji su danas već tehnološki zastareli – nema više jurnjave za prodavcima CD-ova, nema više prepiranja oko ovih ili onih problema uzrokovanih postojanjem i prodavanjem fizičkih medija. Ovo je – premda to niko ne ističe naročito – cloud i moderna tehnologija u svom najboljem izdanju. Ne možemo a da se ne osvrnemo i na problem piraterije – na nju se ne udara odjednom, ona se ne iskorenjuje “odlučnim udarom”, već vrlo postepeno i sistematski.

Najzad je u Srbiji postao dostupan servis koji će omogućiti svima da profitiraju. Reč je o servisu budućnosti, od koga koristi imaju i korisnici, i operateri, i servisi, kao i izvođači. Korisnici, jer će dobiti mogućnosti koje im nikakva piraterija ne može omogućiti, makar ne ovako lako i direktno, te će dobiti jasan i smislen razlog zašto treba legalno plaćati i koristiti ovakve servise. Ostali će profitirati iz protoka i saobraćaja, odnosno po osnovu autorskih honorara. Jasno i elegantno, zar ne? Naizgled da, dok se ne setimo koliko je samo infrastrukturnih rešenja i unapređenja bilo potrebno, koliko je rada, truda i znoja uloženo u osnove i temelje, kao što je, recimo, Telenorova Pametna Mreža, bez koje bi ovako nešto bilo potpuno nemoguće. U svakom slučaju, reč je o koraku napred, velikom koraku za srpsko tržište, koji apsolutno pozdravljamo i uvereni smo da će kompletna akcija naići na odličan odziv u javnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi