AMD AM5 je platforma za vrhunske performanse i dugoročnu aktuelnost

AMD AM5 platforma sa poslednjom generacijom AMD Ryzen procesora postavljena je kao dominirajuća sila u svetu PC desktop računara. Odlične performanse i redovno ažuriranje čitave platforme uz primenu najnovijih tehnoloških rešenja je dugoročno isplativa investicija za korisnike.

AMD AM5 je platforma za vrhunske performanse i dugoročnu aktuelnost

AMD AM5 platforma koja kombinuje Ryzen 70o0X / 7000X3D procesore i odgovarujuće čipsetove serije X670, X650 i A520 je slobodno možemo reći, najbolji i najpopularniji izbor korisnika koji racionalno razmišljaju i pametno ulažu svoj novac kada su u pitanju računari. Kada to kažemo mislimo na sve one koji hoće najviše i najbolje performanse za uloženi novac i to ne u sadašnjem trenutku, već dugoročno.

Najbolji primer i preporuka za ovakvu tvrdnju je upravo njen prethodnik, AMD AM4 platforma koja se još uvek dobro drži i dalje je aktuelna. Nakon sedam godina, prvi modeli AM4 ploča i dalje dobijaju redovna ažuriranja što je neprikosnoveno u svetu PC desktop računara. Korisnici itekako vole takvu strategiju koja vam daje mogućnost i opciju više, a ne kao konkurentske platforme kod kojih se nakon par godina mora menjati ploča, zatim memorija i jednom rečju ići u novi ciklus trošenja novca. Zato je AMD nagrađen poverenjem najbrojnije publike u segmentu desktop „mejnstrim“ računara.

Zbog toga se očekuje da u najmanju ruku, isto toliko potraje i trenutno aktuelna AMD AM5 platforma koja kako stvari sada stoje, obećava da će ponoviti uspeh prethodnika, pa čak i nadmašiti ga u pogledu dugoročnog rešenja, pošto je prvi uslov boljih performansi – već ispunila. Nije pretenciozno reći da će sadašnji kupci biti sigurni sa svojim AM5 računarima najmanje do 2026. godine. U čemu se zapravo krije tajna dugovečnost AMD AM5 platforme?

Dobra AMD AM5 rešenja garantuju dugoročno atraktivnu platformu

Imati računar koji će tokom dužeg niza godina biti aktuelan u smislu novih verzija operativnih sistema, aplikacija i performansi je zapravo ključni faktor prilikom odabira PC računara. AMD na iskustvu prethodne generacije, pravi iskorak u još boljem smeru sa AM5 platformom.

Savremena rešenja i otvorena platforma za nadogradnju, garantuju da ćete dugoročno imati računar koji pokreće najnoviji softver.  Mnogo je faktora i tehničkih detalja koji su brižljivo dizajnirani i projektovani tako da AM5 dugo poživi. Pre svega to se odnosi na dizajn samog AM5 procesorskog ležišta koje je projektovano tako da podrži procesore sa potrošnjom do 170 W električne energije. Taman toliko da ne bude previše zbog pregrevanja, ali istovremeno da obezbedi dovoljno energije i za neke buduće generacije procesora sa još većim brojem tranzistora i boljih performansi.

Zatim tu je podrška za najnoviji PCIe 5.0 standard komunikacionih linija između uređaja kako bi se obezbedio maksimalno brz transfer podataka između procesora, grafičkih karti, memorije i uređaja za čuvanje podataka poslednje generacije. Brze USB konekcije i činjenica da platforma podržava rad maksimalno 14 SuperSpeed USB konekcija je dokaz da se gleda u pravcu budućnosti, naročito i zbog detalja u vidu AM5 podrške trenutno najbržem USB 3.2 Gen 2×2 sa protokom od 20 Gbps, kroz USB-C standard konekcije.

Novi trendovi govore da budućnost gejminga leži u brzoj bežičnoj komunikaciji zbog čega AM5 široko usvaja Wi-Fi u svom trenutno najbržem izdanju Wi-Fi 6E koji obezbeđuje veće brzine prenosa podataka zbog proširenog opsega pokrivanja talasnih dužina na kojima nema smetnji za prenos veće količine podataka, ali i manjem kašnjenju u zahtevu za prenos istih tih podataka. Time praktično omogućuje funkcionisanje bežičnog gigabitnog rešenja, čineći suvišnim korišćenje eternet kablova i klasične žičane veze koja se do sada podrazumevala u slučaju gejming računara i „online“ igranja.

U aktuelnoj ponudi AM5 matičnih ploča nalazi se nekoliko kategorija AMD čipsetova: X670E, X670, B650E, B650 i A620. Od onih najboljih i ultimativno najbržih sa kompletnim spiskom funkcija namenjenih da isporuče najbolje performanse u najzahtevnijim igrama i realizaciji komplikovanih poslova, do onih koji će pružiti esencijalno dobre performanse kao odlična polazna osnova u vidu efikasne platforme male potrošnje i odličnih performansi.

Kako bi imali pregledniju informaciju i jasniju predstavu koliko i šta svaka od ploča sa navedenim čipsetovima nudi i po čemu se međusobno razlikuju, dajemo vam tabelu uporednih specifikacija:

Delić savršene AM5 slagalice je AMD Ryzen 7000 X3D serija procesora

Zapravo svoj život, AMD AM5 platforma je započela uporedo sa AMD Ryzen 7000 serijom centralnih procesora baziranih na Zen 4 generaciji jezgara. O njima smo već u nekoliko navrata pisali i pričali, a dokaz da je AM5 platforma evoluira je izlazak Ryzen 7000 X3D procesora sa 3D V-Cache tehnologijom specijalno dizajniranih mogućnosti i optimizovanih performansi za gejming. Dokaz da bolje performanse ne znače veću potrošnju.

Imali smo prilike da novu tehnologiju demonstriramo individualno u primeru testa najjače verzije Ryzen 9 7950 X3D procesora, ali i u vidu jednog kompletno dizajniranog i podešenog gejming sistema na bazi povoljnijeg, a za gejming jednako dobrog rešenja u vidu Ryzen 7 7800 X3D procesora.  

AMD Ryzen procesori iz 3D V-Cache serije raspolažu pored standardno prisutne i dodatnom količinom od 64 MB L3 memorije za keširanje podataka. Upravo su igre te koje izvlače najviše koristi iz prisustva veće količine keš memorije. Uloga dodatne keš memorije je da angažovanim procesorskim jezgrima omogući brži pristup često korišćenim podacima koji se sada čuvaju u većoj količini raspoložive „trećestepene“ keš memorije.

Nisu samo igre te koje koriste blagodeti veće keš memorije, već i poslovi obrade video materijala, rad na kompresiji arhive velike količine podataka, naučne simulacije. Bitno je zapamtiti kako je primarno skrojen za gejming i to nam je najvažnije u ovom trenutku.

Trenutno su u ponudi tri modela iz Ryzen 7000 3D V-Cache serije procesora. Prvi u ponudi i gejmerima najzanimljiviji izbor je 8-jezgarni Ryzen 7 7800 X3D koji je najpristupačniji i zapravo predstavlja esenciju AMD X3D tehnologije.

Radi se o bez sumnje, najbržem gejming procesoru današnjice zbog njegove specifične topologije i upotrebe jednog CCD čipleta koji obezbeđuje maksimalnu brzinu i najmanje kašnjenje u radu što rezultira najboljim gejming performansama u svetu centralnih procesora. Jednako brzi i još moćniji u radu sa zahtevnijim aplikacijama za korisnike koji osim što se igraju, istovremeno renderuju, dizajniraju i modeliraju, na raspolaganju imaju Ryzen 9 7900 X3D i Ryzen 9 7950 X3D modele sa 12 i 16 Zen 4 jezgara.

Zanimljivo je što svi procesori iz Ryzen 7000 3D V-Cache serije, rade na super optimizovanim Eco modovima potrošnje. Uz neznatno nižu frekvenciju u odnosu na standardne Ryzen 7000X modele koju nadomešćuju veću količinom L3 keš memorije, ovi procesori su daleko efikasniji u radu, manje troše energije i osetno se manje greju, a pri tome isporučuju bolje gejming performanse!

Podrška za DDR5 RAM i EXPO profili su udarna pesnica AM5 performansi

Jedan od važnijih delova AM5 slagalice koja isporučuje neprikosnovene gejming performanse je u startu podrška za DDR5 standard memorije. AMD AM5 je u potpunosti prešao na DDR5 standard memorija od samog starta za razliku od konkurentskih platformi.

Brža DDR5 memorija definitvno doprinosi boljim gejming performansama u slučaju nove generacije centralnih procesora, dok AMD taj boljitak prenosi i na polje rada sa zahtevnim aplikacijama.

Posebnu korist i dodatnu marginu performansi AMD AM5 platforma izvlači iz EXPO profila. Radi se o tehnologiji predefinisanih radnih parametara koji omogućavaju DDR5 RAM modulima rad na overklokovanim vrednostima tj na većim brzinama od predviđenih i konzervativno podešenih JEDEC standarda. AMD EXPO tehnologija omogućuje korisnicima da na jedan jednostavan i komforan način izvuku maksimum performansi iz svojih AM5 baziranih računara.

Najnovija ažuriranja AM5 matičnih ploča omogućuju rad odgovarajućim DDR5 EXPO memorija na frekvenciji od 6400 MHz i to u sinhronom 1:1 režimu rada, čime isporučuje performanse bez presedana u scenariju gejminga, ali i rada sa zahtevnim aplikacijama koje zavise od brzog rada memorijskog podsistema.

Tajna dobrih performansi leži u Precision Boost Overdrive 2 (PBO 2) overklokingu

Do sada smo mahom maksimalne performanse iz centralnih procesora izvlačili manuelnim povećanjem radne frekvencije čipa i podešavanjem velikog broja, , međusobno zavisnih i nerazumljivih radnih parametara za većinu običnih korisnika.

Na novoj generaciji AMD Ryzen procesora overkloking je postao automatizovan proces i praktično standardni deo funkcija novih CPU modela. Njime upravlja praktično mašinska inteligencija na osnovu velike količine podataka u realnom radnom vremenu koje dobija od čitave mreže senzora raspoređenih na ključnim delovima centralnog procesora.

Kombinujući parametre radne temperature, potrošnje energije, visine radne frekvencije, opterećenja procesorskih resursa i još nekoliko drugih faktora, PBO 2 mehanizam automatskog overklokinga u svakom trenutku zna da li ima prostora za povećanje frekvencije i brzine u radu kako bi isporučio maksimum performansi. Dakle, ručno štelovanje je svedeno na minimum i to tako dozvoljavajući onim najzahtevnijim da do najsitnijih detalja podese svoj sistem i iz njega izvuku najviše.

Zbog delovanja PBO2 sistema, slobodno možemo reći da AMD Ryzen 7000 procesori u svakom trenutku, a to se dešava čak 1000 puta u sekundi, rade najbrže što mogu tj na maksimalnom nivou performansi.

Dakle, kada im podarite odgovarajuće dobro rešenje za hlađenje, AMD Ryzen procesori će raditi iznad fabrički deklarisanih frekvencija, a što je posebno dobar efekat istaknut na AMD Ryzen 7000 3D V-Cache seriji centralnih procesora. To smo demonstrirali upravo u slučaju gejming konfiguracije na bazi Ryzen 7 7800 X3D modela.

AMD AM5 je spreman za godine koje dolaze

Sve prethodno izrečeno čini AMD AM5 platformu atraktivnom i veoma poželjnom ako ste korisnik koji razumno donosi odluke oslobođen emocija i predrasuda, jer njene mogućnosti i snaga rastu tokom vremena zajedno sa vašim potrebama u radu. Zbog toga kupovina računara se može ispostaviti kao dobra investicija ili obaveza. Zato dobro sagledajte specifikacije i mogućnosti računara i odlučite pametno.

AMD je praktično jedini u ovom trenutku koji se posvetio budućem ažuriranju za svoju AM5 platformu, tako da ćete je u datom trenutku moći nadograditi novim procesorima i tehnologijama koje tek čekaju da budu predstavljene.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi