AMD Ryzen 9 7950X3D test – Zen 4 gejming CPU

AMD Ryzen 9 7950X3D test – Zen 4 gejming CPU

AMD Ryzen 9 7950X3D je druga generacija specijalne serije procesora dizajniranih za gejming. Nakon Zen 3 V-Cache prvenca, stigao je Zen 4, još bolji i brži.

  Sadržaj
   AMD Ryzen 9 7950X3D test – Zen 4 gejming CPU

   Pozitivne ocene

   • Visoke gejming performanse
    Jedinstvena i efikasna 3D V-Cache tehnologija
    Umereno troši i malo se greje
    Ne zahteva skupe rashladne sisteme
    Radi na postojećim AM5 pločama
    Izuzetno dobre performanse u aplikacijama u kontekstu potrošnje

   Negativne ocene

   • Ograničene overkloking mogućnosti

   Druga generacija AMD Ryzen 3D V-Cache gejming procesora je zapravo zaokružena priča o svim prednostima i naprednim tehnologijama u kontekstu performansi kojima raspolaže AMD Zen 4 arhitektura. Jednom rečju , kao šlag na tortu.

   Danas predstavljamo inkarnaciju Zen 4 jezgra u vidu AMD Ryzen 9 7950X3D procesora. On je specijalno dizajniran kako bi isporučio najbolje performanse u gejmingu. Prevashodna misija ovog procesora je da isporuči maksimalni frejmrejt i fps vrednosti u igrama. Isto tako, da ne zapostavi aplikativni softver i posebno rad u aplikacijama koje su zahtevnije po pitanju angažovanja hardverskih resursa.

   AMD Ryzen 7000 serija je već nekoliko puta u različitim verzijama pokazala zašto je mnogi smatraju trenutno, najboljim desktop procesorom današnjice. Bar, kada su u pitanju PC desktop računari. Nakon premijerne verzije gde je akcenat na maksimalnoj frekvenciji i performansama, stigla je energetski štedljiva verzija. Svaka sa svojim različitostima, ciljaju praktično sličnu grupu korisnika sa različitim potrebama rada u smislu onih finih detalja i ponašanja u radu. Novi Ryzen 7000X3D V-Cache je zapravo njihova najbolja kombinacija, nenadmašne efikasnosti i u isto vreme vrhunskih performansi.

   AMD Ryzen 9 7950X3D – karakteristike

   Odmah na početku da budemo načisto. U pitanju su AMD Ryzen 7000 serije. Dakle, deli sve one najbolje karakteristike Zen 4 generacije. Ne radi se ovde o potpuno novom procesoru, već su u pitanju fino podešena verzije jednog te istog procesora. Onaj koji je dodatno “tjuniran” i optimizovan za rad u specifičnom radnom okruženju. Dakle, Ryzen 9 7950X3D je ništa drugo do fino trimovani i podešeni Zen 4 procesor za što bolji osećaj i performanse u gejmingu.

   Dobro, a u čemu se on toliko razlikuje od normalnog Ryzen 9 7950X modela? Rešenje je već isprobano i dokazano u slučaju prethodne Zen 3 generacije i Ryzen 7 5800X3D procesora koji je bio prvenac i praktično unikatni gejming procesor do današnjeg dana.

   Tajna formula dobrih performansi je 3D V-Cache, dodatna količina trećestepene (L3 cache) memorije. Čemu dodatna keš memorija? Suština je u protoku podataka, bez obzira da li je u pitanju samo igranje ili vaši nasumični postupci koji zahtevaju učitavanje novih tekstura i modela, animacija ili zvučnih efekata.

   Korist od 3D V-Cache memorije je u mnogo bržem slučajnom pristupu podacima. Brži pristup podacima, znači manje kašnjenje i kraće vreme odziva. Manje čekate da se neka operacija izvrši, što na kraju rezultira većim prosečnim fps-om u igrama.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Da bi se iskoristila dodatna keš memorija, izvršen je čitav niz hardverskih otimizacija na samom procesoru, ali i softverskom delu. Kako bi Ryzen 9 7950X3D isporučio maksimalne performanse, moraju se učitati odgovarajući drajveri i pokrenuti Windows servisi. Samo tako će vaš novi gejming procesor briljirati u radu.

   Razlike i sličnosti sa standardnim Ryzen 9 7950X procesorom

   Osnovna razlika je u količini trećestepene (L3) memorije za keširanje podataka 3D V-Cache. Ova memorija je zajednička za korišćenje svih prisutnih Zen 4 procesorskih jezgara. Novi Ryzen 9 7950X3D ima na raspolaganju ukupno 144 MB u odnosu na “standardni” R9 7950X verziju, čija jezgra imaju na raspolaganju 80 MB L3 keš memorije. Skoro duplo više.

   Novi procesor ima nešto manju baznu frekvenciju od 4.2 GHz, ali zato postiže identični “boost” korak od maksimalnih 5.7 GHz. Još jedna razlika je u tome na 3D V-Cache verzija troši manje energije. Prosek potrošnje je definisan TDP faktorom od 120 W. Podsetićemo vas da “standardna” R9 7950X verzija troši u proseku 170 W, pa čak i više. Nije retkost da u želji za što većim frekvencijama, kada to dopusti hlađenje, optereti sistem potrošnjom od 200 W i više.

   Sve ostalo je manje više identično. Koriste Zen 4 arhitekturu procesorskih jezgara. Imaju istu toplogiju sa dva CCX 8-jezagrana CPU silicijuma, plus jedan 6-nm IOD sistemski kontroler.

   Asimetrični čiplet, šta je to?

   Ovde postoji još jedna razlika. Novi Ryzen 9 7950X3D koristi asimetrični čiplet dizajn. Naime, jedan čiplet stiže sa integrisanim 3D V-Cache slojem silicijuma kako bi se maksimalno povećao protok podataka i smanjila latencija. Drugi CCX modul je standardan, baš kao i na običnom R9 7950X modelu i pogodan je za postizanje visokih radnih frekvencija.

   Kombinovanjem dva tipa CCX modula, dobija se idealna konfiguracija procesora koja ispručuje višestruke koristi. Kao prvo, takav procesor je jednostavniji i jeftiniji za proizvodnju. Ryzen 7 5800X3D prethodnik koji je koristio dvostruki 3D V-Cache silicijum. Novi model koristi savremeniji i manje komplikovan postupak izrade i bez ikakvih penala u pogledu gejming performansi.

   Sa druge strane tu je standardni CCX klaster sa jezgrima za aplikacije koje više vole visoke frekvencije izvršnih jezgara. Oba procesora su napravljena u 5-nm proizvodnom postupku. Koriste AM5 procesorsko ležište i rade sa DDR5 RAM modulima. Podržavaju PCIe 5.0 standard komunikacionih linija i postižu radne frekvencije od 5 GHz i više.

   Ryzen 9 7950X3D procesor ima 16 jezgara klase Zen 4. Sva jezgra su visokih performansi i uz pomoć AMD tehnologije simetričnog “mutitredinga” izvršava 32 niza instrukcija istovremeno. Radi na identičnim AM5 pločama kao i standardna verzija procesora uz obavezu da se ažurira BIOS. I, to na najnoviju verziju sa AGESA PI 1.0.0.5aRC2 kodom koji podržava rad i optimizaciju za novu 3D V-Cache tehnologiju.

   Sinergija hardvera i softvera

   Sa hardverske strane sve to zvuči sjajno i skoro savršeno. Ali, kako procesor prepoznaje da aplikacijama trebaju jezgra koja rade na visokim frekvencijama, odnosno kada treba da uposli CCX klaster sa 3D V-Cache memorijom?

   E, tada na scenu stupa softverska komponenta, odnosno odgovarajući drajveri za čipset. Oni instaliraju i pokreću specifične servise u okviru Windows “task manager-a”. Bez njih nećete osetiti blagodeti prednosti koje donosi Ryzen 7000 3D V-Cache serija gejming procesora. Dakle, dobro obratite pažnju na sledeći deo.

   Podrazumeva se da koristite Windows 10 1903 (19044.2546) ili Windows 11 21H2 (22000.1455) verziju operativnog sistema ili noviju.

   Softverska priprema operativnog sistema

   Nakon što ste fizički instalirali svoj primerak u matičnu ploču i hardverski sve pripremili sistem za rad, sledi podizanje navedene verzije operativnog sistema i slede ovi koraci:

   1. Uključite Windows Game Mode: “Settings / Gaming / Game Mode”. Mora biti podešen na ‘On’
   2. Xbox Game Bar App – mora biti ažuriran na najnoviju verziju
   3. Drajver za čipset – U slučaju Ryzen 9 7950X3D V-Cache procesora i drugih modela iz AMD 3D V-Cache serije, morate instalirati AMD Chipset drajver i to verziju 5.01.03.005 ili noviju. Ukoliko koristite stariju, neće biti uključena X3D optimizacija, pa će i performanse biti lošije tj na nivou standardnih modela.

    Prilikom instalacije se ubacuju dva bitna drajvera: AMD 3D V-Cache performance Optimizer i AMD PPM Provisioning File Driver. Oba se instaliraju kao uređaji u Windows Device Manager-u. Funkcija prvog je da procenjuje performanse procesora u realnom vremenu, i dinamički menja izabrana jezgra od strane Windows operativnog sistema koji ih angažuje na obavljanju određenih poslova i zadataka. Ovaj drajver praktično određuje kada je za obavljanje određenih operacija potrebno angažovanje 3D V-Cache CCX klastera, a kada treba uposliti standardna jezgra na visokoj frekvenciji.  

    Zadatak drugog, AMD PPM Provisioning File drajvera je da detektuje situaciju u kojoj je pokrenuta igra, Potom će njeno izvršenje prebaciti na jedan CCX modul sa jezgrima i praktično dinamički parkira drugi CCX klaster. Time se smanjuje kašnjenje i povećavaju performanse na Ryzen 9 7000X3D seriji procesora. Kada se to desi, izvršavanje igre je ograničeno na jezgra koja pružaju bolje gejming performanse. To je CCX klaster sa ugrađenom 3D V-Cache keš memorijom. Gotovo uvek jezgra sa većom keš memorijom isporučuju bolje performanse i veći frejmrejt.

    Ukoliko je opterećenje procesora veće, kao što su recimo situacije multitaskinga gde je pokrenuto više aplikacija istovremeno, parkirani CCX klaster sa jezgrima će automatski biti uključen i angažovan po potrebi.

   Postupak optimizacije je maksimalno automatizovan

   Zbog svega prethodno navedenog je obavezno instalirati navedenu verziju drajvera kako bi Ryzen 9 7950X3D isporučio bolje rezultate. Time izbegavate za većinu, komplikovano podešavanje putem BIOS-a matične ploče.

   Pošto ste instalirali drajvere, restartujte sistem. Nakon ponovnog podizanja Windows sistema, proverom u “task manager-u”, mora vam biti aktivan AMD 3D V-Cache Performance Optimization servis.

   Ukoliko posedujete AMD Radeon grafičku kartu ili koristite integrisano RDNA 2 grafičko jezgro instalirajte Adrenalin softver 22.40.02.02 ili noviji.

   Sve prethodno navedeno su obavezni koraci koje morate uraditi u procesu optimizacije vaše nove AMD 3D V-Cache platforme. Time ćete vaš gejming sistem, pripremiti za postizanje najboljih gejming performansi.

   AMD Ryzen 9 7950X3D – performanse

   MBASRock X670E Taichi – BIOS X670ETC1.15SMU215
   CPUAMD Ryzen 9 7950X3D
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM32 GB (2x 16) DDR5-6400 @ 6000 CL30 Kingston FURY Renegade RGB
   GPUNITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G GDDR6
   SSD1 TB M.2 SSD PCIe x4 Western Digital Black SN850
   PowerCooler Master MWE Gold 1250 V2 – 1250W 80Plus
   OSWindows 11 2H22
   DriversAMD Chipset driver ver. 5.02.16.347
   AMD Adrenalin 22.40.02.02
   Test sistem

   U prvom delu testova zbog malo vremena od momanta kada smo dobili procesor, uporedićemo performanse gejming verzije Ryzen 9 7950X3D procesora i standardne Ryzen 9 7950X verzije procesora. Dok ćemo u durugom delu, za par dana, ažurirati bazu rezultata sa podacima o performansama dobijenim i sa Intel Core i9 12900K i Core i9 13900K procesorima i time dobiti odgovor koji je trenutno najbrži gejming procesor današnjice.

   U tabeli rezultata ćete videti i podatke o standardnom Ryzen 9 7950X modelu koji je podešen za maksimlanu potrošnju od 140 W kako bi videli i uporedili efikasnost 3D V-Cache i standardne verzije procesora pri identičnoj potrošnji.

   Gejming performanse:

   Možete videti da je Ryzen 9 7950X3D brži u igrama od standardnog Ryzen 9 7950X modela. Ta razlika varira od 2%, preko 8% do maksimuma od 15-20%. Ukoliko, oba procesora podesite na isti nivo potrošnje razlika u korist Ryzen 3D V-Cache modela se povećava i raste skoro do 30%. Jedini naslov u kome je novi gejming Ryzen 9 bio sporiji od standardnog modela je CS: GO.

   Performanse u aplikacijama:

   Činjenica koja raduje jeste ona koja pokazuje da Ryzen 9 7950X3D nije žrtvovao performanse u klasičnom tipu aplikacija zarad boljih gejming performansi. Kada uzmete u obzir postignute rezultate u kontekstu niže potrošnje, sveukupno boljeg ponašanja u radu i manjeg grejanja, Ryzen 3D V-Cache verzija izlazi kao pobednik efikasnog rada.  

   Utisci u radu i tokom testiranja

   Što se tiče utisaka i zapažanja tokom testiranja, želeli bismo da vam skrenemo pažnju na nekoliko detalja. Krenimo redom. Kada je u pitanju izbor i rad sa RAM modulima nema razlike u odonosu na standardne Ryzen 7000 modele. Dakle, optimum u slučaju Zen 4 generacije su DDR5-6000 moduli koji rade sinhrono sa memorijskim kontrolerom. Poželjno je da memorije imaju što manje primarne i sekundarne faktore kašnjenja jer to ubrzava rad Zen 4 jezgara.

   Obratite pažnju prilikom podešavanja radnih parametara ukoliko vaši RAM moduli nemaju EXPO profile. Tada ćete morati malo više ručnog rada i štelovanja da uložite. Ako ste manje iskusan korisnik, obavezno birajte module sa EXPO profilima, lakše je.

   Inicijalno podešavanje zna da unese dodatni delilac na memorijskom kontroleru što će rezultirati lošijim performansama. Zato, drugi restart i ponovna provera ulaskom u BIOS i deo gde se podešavaju memorijski parametri: “UCLK=MEMCLK”. Još jedna provera u CPUZ alatu, gde treba da vam DRAM frekvencija i Uncore frekvencija budu na 3000 MHz.

   Ukoliko imate mogućnosti birajte Dual Rank (2R) memorijske module, ali imajte u vidu da su u najvećem broju to moduli većeg kapaciteta od 32 GB po pojedinačnom modulu. U svakom slučaju i oni će dodatno uticati na bolje performanse.

   Još efikasniji i relaksiraniji u radu

   Prilikom analize rezultata, možete videti da novi 3D V-Cache model ima dodatno poboljšanu efikasnost. U aplikacijama skoro da dostiže performanse standardnog Ryzen modela koji značajno više troši, greje se i gura ka osetno većim frekvencijama. Mnogi korisnici ne vole takvo ponašanje u radu i prilično je problematično prilikom rada u hardverski zahtevnim aplikacijama.

   Sa tom činjenicom ide i konstatacija da Ryzen 3D V-Cache zbog manjih radnih temepratura ne zahteva ultimativni rashladni sistem kao što je to slučaj sa standardnim Ryzen 9 7950X 16-jezgarnim modelom, koji u nameri da dostigne što veću frekvenciju i bolje performanse podiže temepraturu i do 96 stepeni Celzijusa.

   AMD Ryzen 3D V-Cache model to čini značajno relaksiranije. To se najbolje vidi u sledećim grafikonima.

   Tako je i prilikom igranja u procesorski zahtevnijim igrama. Čak 20 stepeni niža temperatura jasno pokazuje koliko je AMD Ryzen 9 7950X3D efikasniji u radu. Manje se napreže u pogledu visine frekvencije i potrošnje, a pri tome postiže u najmanju ruku, jednake i bolje rezultate od standardne verzije.

   Nije ga moguće ozbiljnije overklokovati

   Za razliku od standardne verzije Ryzen priocesora, novi Ryzen 9 7950X3D nije moguće overklokovati. to se odnosi pre svega na ručno podešavanje multiplikatora i visine radne frekvencije. Ovo je praktično nasleđe koje preuzima od prethodnika.

   Zapravo, njegov rad je definisan limitom potrošnje od 120 W. Ukoliko imate bolji rashladni sistem utoliko će on biti efikasniji i moći da podigne frekvenciju. Međutim, to su zaista minimalni pomaci. Nisu vredni dodatnih troškova u bolje hlađenje jer se tada troškovi eksponencijalno povećavaju nakon određene granice isplativosti ulaganja u iole dobar kuler.

   Ovako vam preostaje da aktivirate “Precision Boost Overdrive” i prepustite automatici da proceni ima li prostora za dodatno ubrzanje. Ono što smo videli jeste blagi porast potrošnje i povećanje limita do maksimalnih 140 W. Dakle, neki vid finog “friziranja” sistema uz dekadentno povećanje frekvencija i performansi.

   Da li je Ryzen 9 7950X3D najbolje Zen 4 izdanje?

   Nakon svih ovih rezultata i utisaka ostaje veoma pozitivno iskustvo u radu sa gejming verzijom AMD Ryzen 7000 procesora. Zapravo imamo osećaj da je Ryzen 9 7950X3D sublimacija svega onoga što je AMD hteo da postigne sa prelaskom na Zen 4 arhitekturu. Najbolje što može da ponudi na temu desktop PC procesora u ovom trenutku.

   Ima i onih koji očekuju da će im 3D V-Cache verzija Ryzen procesora, nadoknaditi GPU. To jednostavno nije realno, ali će zato svakako do maksimuma “izoštriti” performanse vašeg sistema i ako su donekle postojala uska grla u pogledu snage centralnog procesora, ovaj Ryzen će ih svesti na najmanju moguću meru.

   Zanimljiva činjenica je da sa trećom verzijom Ryzen Zen 4 procesora, AMD zapravo kompletira horizontalu diverzifikaciju svog asortimana, nudeći specijalizovane verzije centralnih procesora, umesto da ide samo u derivate slabijih karakteristika i niže cene.

   U ponudi Ryzen 7000 3D V-Cache modela naći će se nekoliko procesora sa različitim konfiguracijama jezgara visokih performansi. Najjači je danas prikazani Ryzen 9 7950X3D sa 16 jezgara i 144 MB L3 keš memorije i cenom od 700 €. Sledi 12-jezgarna verzija Ryzen 9 7900X3D procesora sa 140 MB L3 keša i cenom od 600 €. Konačno, tu je gejmerima najzanimljiviji 8-jezgarni Ryzen 7 7800X3D sa104 MB L3 keš memorije i cenom od 450 €.

   AMD dominira u desktop PC segmentu

   Nama se ovakva strategija sviđa. AMD nikada do sada u svom asortimanu nije imao bolju ponudu procesora. Ujedno on je sada etabliran kao najviše posvećena kompanija desktop PC tržištu. Kako u pogledu vrhunskih procesora tako i grafičkih karti. I dok se drugi žale, AMD polako ali sigurno pripaja delove PC tržišta diktirajući trendove i praktično vodeći ključnu reč u pogledu performansi i mogućnosti.

   Najbolji dokaz za ovu tvrdnju je upravo Ryzen 9 7950X3D V-Cache. Primer i demonstracija AMD tehnologije u kojoj je napravio gotovo savršen spoj moćne AMD Zen 4 arhitekture i 3D vertikalne keš memorije, kako bi ponudio najbrži gejming desktop procesor današnjice. Najlepše od svega je što više ne morate biti u dilemi izbora između dobrih gejming performansi i onih u zahtevnim aplikacijama za izradu sadržaja visokog kvaliteta. Od sada je jedan procesor sposoban da sve to uradi na najbolji i najbrži način. Zbog toga dobija našu nagradu za izbor urednika.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (0)

   Nema komentara 😞

   Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra