AMD Zen 4 – Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X test

AMD Zen 4 – Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X test

AMD Zen 4 je dugo očekivana procesorska arhitektura za desktop PC platformu. Koliko je dobra i brza najbolje pokazuju Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X.

  Sadržaj
   AMD Zen 4 – Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X test

   Pozitivne ocene

   • Visoka prosečna radna frekvencija
   • Vrhunske performanse
   • Upravljački softver i upravljanje radom
   • ECO Mode režim rada
   • AMD EXPO i DDR5 podrška

   Negativne ocene

   • Nismo ubeđeni da mu je potreban iGPU

   AMD Zen 4 je napokon stigao i zagospodario pozornicom PC desktop računara. Unapređena arhitektura donosi bolje performanse i veću efikasnost u radu. Navedene karakteristike su najbolje demonstrirali u radu današnji test primerci u vidu: Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X procesora.

   Kraj leta i početak jeseni je vreme kada veliki igrači u IT industriji predstavljaju svoje novitete. AMD je u američkoj državi Teksas, predstavio AMD Zen 4 generaciju i među njima trenutno najjači 16-jezgarni Ryzen 9 7950X, kao i Ryzen 7 7700X osmojezgarni model. Na istom mestu gde je Peca pre dve i po godine bio na promociji Ryzen 5000 Renoir procesora za laptop platformu.

   Isto mesto, ali povod malo drugačiji – ovog puta desktop centralni processor baziran na Zen 4 arhitekturi. Ryzen 7000 serija pod kodnim imenom Raphael. U pitanju je naslednik veoma uspešne Ryzen 5000 serije od koga se definitivno puno očekuje. U najmanju ruku da ponovi uspeh slavnog prethodnika.

   Ima tu neke simbolike, kako to omiljena izreka kaže – “Everything is bigger in Texas” jer imajte na umu da je država Texas, dva puta veća od Nemačke. Držeći se toga AMD je hteo da očigledno uputi asocijaciju na svoj novi Ryzen processor i koliko je zapravo bolji od svega do sada viđenog.

   AMD Zen 4 – poboljšanja koja donosi unapređena arhitektura

   Šta možemo da očekujemo od nove Ryzen 7000 serije? Pre svega to je nova Zen 4 arhitektura procesorskih jezgara. Zatim, prelazak na 5nm proizvodni proces, novo AM5 procesorsko ležište, usvajanje PCIe 5.0 specifikacija i konačno prelazak na brži DDR5 memorijski standard.

   Idemo redom. Zen4 arhitektura donosi u proseku 13% bolji IPC tj broj izvršenih instrukcija po ciklusu u odnosu na Zen3 generaciju. To je ustvari prosek do koga je AMD došao, ali ne uzimajte ovu brojku kao neki orijentir očekivanog poboljšanja performansi jer ćete kasnije videti, da su performanse u odnosu na prethodnu u većini aplikacija osetno bolje.

   Maksimalna frekvencija pojedinačnog jezgra je povećana do 5.7 GHz, što je veliki skok u odnosu na prethodnu generaciju koja se mučila da prebaci granicu od 5 GHz. Dakle, nekih 600-800 MHz više, što je ozbiljan skok za jednu generaciju procesora.

   AMD kao da je odbacio manire kulturnog, mirnog momka i rekao – čekaj, ako to Intel radi sa svoje dve generacije Core procesora, pokazaćemo šta Ryzen može i dao gas do daske. Rezultat je u najmanju ruku impresivan jer frekvencija procesora u slučaju najjačeg Ryzen 9 7950X modela kada svih 16 jezgara maksimalno opteretite, iznosi od 5.1-5.2 GHz. Koliko je to zaprovo dobar rezultat, podsećamo vas na činjenicu da se Ryzen 9 5950X prethodnik u istim situacijama držao granice od 3850-3950MHz.

   Konačno preko granice od 5 GHz

   Kako je to uspeo? Prvo veliku zaslugu ima prelazak na savremeniju 5 nm izradu tranzistora uz pomoć 4. generacije TSMC FinFet tehnologije. Tranzistori su postali manji, brži i definitivno štedljiviji.

   Na to se nadovezuje drugi važan faktor jer AMD je uveo novi power limit – TDP 170 W. Postavio je krajnju granicu sigurnosne vrednosti temperature na istu vrednost kao i u slučaju prethodnika 95 stepeni Celzijusa, ali upravljački algoritam mnogo agresivnije gura procesor ka toj granici.

   Ova granična vrednost temperature je od sada glavni orijentir rada Ryzen 7000 serije procesora kada je aktivan PBO mehanizam.. Procesorska jezgra pod opterećenjem rade u intervalu od 70-95 stepeni, u zavisnosti od aplikacije koja se izvršava i njene sposobnosti da uposli sva jezgra.

   Nema sumnje da će vam u slučaju novih Ryzen “X” modela trebati apsolutno najbolje hlađenje koje postoji. Sve to kako biste izvukli što veći prosek frekvencija i najbolje iz svojih Ryzen Zen 4 modela. Tako je bilo tokom testova bez obzira da li se radilo o “flegšip” 16-jezgarnom Ryzen 9 7950X ili najbržem mejnstrim osmojezgarcu u vidu Ryzen 7 7700X modelu.

   Učinjena poboljšanja na nivou arhitekture

   Istovremeno glavni generator boljih performansi pored nesumnjivo veće radne frekvencije jeste optimizacija arhitekture. Zadržano je sve najbolje od Zen 3 prethodnika i istovremeno značajno unapređen rad “front end” dela. Deo procesora u kome se instrukcije preuzimaju iz memorije i pripremaju, dekodiraju za izvršenje.

   Drugo značajno poboljšanje tiče Load/Store upravljanja instrukcijama između procesora i memorije. I, konačno “brench prediction” koji je najprostije rečeno tehnika koja se koristi u dizajnu CPU-a, a pokušava da pogodi ishod operacije i pripremi se za najverovatniji rezultat.

   Ovo poslednje unapređenje je bitno kada su u pitanju procesori x86 arhitekture. Što je brži procesor i što više koristi paralelizam na nivou instrukcija, utoliko je tok kontrole instrukcija bitniji po performanse, a penali se skuplje plaćaju.

   Dakle, samo ove tri tehnike nose najveći deo skoro 80% i više poboljšanja performansi novog Ryzen Zen 4 procesora, dok je uticaj izvršnih jedinica i drugostepene keš memorije svega 20 procenata.

   Stigla je i AVX 512 podrška

   Uz sve to dobio je AVX 512 optimizaciju za vektorske instrukcije koja ubrzava operacije brojeva sa pokretnim zarezom kao i one 8-bitne sa celim brojevima. Ovo je bitno za izvršavanje algoritama veštačke inteligencije.

   Sve zajedno rezultiralo je 29% boljim performansama pojedinačnog jezgra u odnosu na prethodnu Ryzen 5000 seriju.

   Zanimljiva je i činjenica da novi Ryzen koristi upola manje silicijumskog materijala za izradu jezgra u odnosu na Intel Core konkurenciju sličnih karakteristika.
   Svoju energetsku efikasnost tj štedljivost u potrošnji dokazuje činjenicom da prilikom isporuke istog nivoa performansi, troši  62% manje energije od dosadašnjih modela Ryzen 5000 serije. Pri istom nivou potrošnje, isporučuje 49% bolje performanse od prethodnika.

   AMD Zen 4 na 170 W zahteva vanserijski kuler

   Ovde dolazimo do još jedne bitne stvari. Možete reći da zbog agresivno postavljenih parametara rada na TDP 170 W parametrima, nemate dovoljno dobar kuler da ohladite ovu zver. Za korisnike je posebno važno jer ne mogu unapred da znaju u kojoj meri je određeni kuler ili rashladni sistem efikasan u hlađenju Ryzen 7000 procesora. Na kraju, koja je to uopšte cenovna granica isplativa u ulaganje efikasnog hlađenja?

   U tim situacijama na scenu stupa ECO Mode koji dozvoljava korisniku da podesi procesor na manju TDP vrednost. Limitiranjem potrošnje značajnije utičete na ponašanje u radu.

   Tada procesor zapravo pokazuje koliko je efikasan u pogledu iskorišćenja energije. Imate tri limita potrošnje TDP=65W, TDP=105W i TDP=170W. Ušteda energije može biti značajna i u tom smislu uticaj na grejanje.

   ECO mod se podešava u BIOS-a i za sada nije klasična opcija koju birate jednim klikom miša. To će se desiti u nekom budućem ažuriranju BIOS-a, a nalazite je u opciji matične ploče gde podešavate ručno Precision Boost Overdrive parametre.

   ECO Mode vam pomaže da izbegnete pregrevanje

   Da ne bi nabrajao, ovde vam dajem parametre sa kojima možete da eksperimentišete i podešavate ih praveći odgovarajuće BIOS profile.

   Uticaj na ponašanje u radu je prilično veliki, bilo da se radi o igrama ili aplikacijama za modeliranje i rendering.

   U procesorski intezivnijim aplikacijama poput Cinema 4D renderinga, gde praktično uz isti nivo potrošnje kao prethodna generacija od nekih 134 W, AMD Zen 4 postiže duplo bolji rezultat nego jedan R7 5800X3D i to uz radnu temperaturu od svega 45 stepeni Celzijusa.

   Uostalom najboljeće te shvatiti ako pogledate grafikone.

   ECO Mode uticaj u uslovima rada aplikacije:

   ECO Mode uticaj na gejming:

   U primeru Borderlands 3 ige koja važi za jednu od procesorski zahtevnijih, praktično identične performanse postižete na TDP 65W uz 10 stepeni nižu temepraturu. Procesor sa samo nekoliko angažovanih jezgara, obavlja jednako dobar posao. U tim situacijama, omogućuje grafičkoj karti da obavi svoj delokrug posla uz manji utrošak struje i manje zagrevanje.

   Dakle, Ryzen 7000 vam daje apsolutnu slobodu da podesite njegove karakteristike rada i prilagodite ih ostatku sistema. Pre svega se to odnosi na CPU kuler i tako postignete najbolje radne karakteristike u pogledu potrošnje, grejanja i brzine. 

   AMD Chiplet topologija

   Najjači primerak Ryzen 7000 serije i dalje koristi dva CCD (Core Chiplet Die) silicijuma izrađena u 5 nm sa maksimalno 8 jezgara svaki i jedan IoD u 6 nm. U pitanju je sistemski kontroler koji sadrži integrisano Radeon RDNA 2 grafičko jezgro.

   Da, dobro ste pročitali. Ovo je prvi put da AMD procesor ove klase za desktop, sadrži integrisanu grafiku. IoD kontroler kontroliše rad HDMI 2.1 i Display Port 2.0 konekcija i obezbeđuje podršku za rad tri USB 3.2 brzih portova druge generacije.

   Sve nabrojano čak i više od toga jer od sada je i audio codec direktno povezan na sistemski kontroler u okviru CPU čipa, baš kao i Super I/O kontroler.

   Sa druge strane AMD je dobro naučio lekciju sa prethodne AM4 platforme i čipset rešenja. Sećate se da su kompleksna monolitna rešenja, trošila mnogo energije i grejala se toliko da su isprva tražila aktivno hlađenje na čipsetu.

   Ovog puta, AMD ne ponavlja grešku i zapravo se rukovodi pozitivnim iskustvima primene “čiplet” topologije, pa X670 Extreme zapravo ima dva čipseta ispod hladnjaka.

   Čipset je sa IoD delom povezan magistralom širine 4x PCIe linije 4. generacije. Pogledajte topologiju AMD X670E čipseta za više tehničkih detalja.

   Noviteti – Radeon RDNA 2 iGPU i AM5 ležište

   Što se tiče grafičkog jezgra ono obezbeđuje samo osnovnu podršku rada za Windows radno okruženje. Jednostavnije rečeno, sposobna je za rad u Office aplikacijama i omogućuje gledanje filmova pošto ima hardversko dekodiranje za H.264, H265 i AV1 formate. Za igranje – nije.

   Novi procesori zahtevaju novo ležište koje u slučaju AMD Raphael procesora nosi oznaku AM5. Nakon dužeg vremena AM4, zasluženo odlazi u penziju.

   U pitanju je LGA 1718 podnožje koje podržava procesore sa potrošnjom od čak 230-240W u situaciji punog angažovanja resursa. Dakle, Ryzen procesori ostaju bez “nožica”.

   Ležište više nije PGA tj Pin Grid Array, već kao i kod Intel-a Land Grid Array tj LGA. Ploče sa novim podnožjem, imaju DDR5 podršku za memorije, kao i PCIe 5.0 implementaciju koja će se polako uvoditi u opticaj sve do 2025. godine.

   Prvi talas SSD diskova se očekuje u novembru mesecu ove godine. Dobra stvar je što ćete na novim pločama moći da koristite postojeće kulere sa AM4 sistema. To je svakako zgodan detalj ukoliko ste već investirali i u bolji rashladni sistem.

   AMD Zen 4 – novi AMD X670 i X670 Extreme čipset

   Što se tiče matičnih ploča na početku startuju AMD X670 i X670 Extreme modeli. Oni će se razlikovati bo broju i tipu podržanih konekcija i opreme u smislu dizajna VRM jedinice i hladnjaka. Pristupačnije verzije čipseta AMD B650 i B650 Extreme će se pojaviti u oktobru.

   Cena nove generacije AMD ploča startuje od 125 dolara pa naviše.
   Kod ovih ploča je eksluzivitet dolazak AMD EXPO profila za overkloking performansi RAM modula. Jednim klikom dobijate 11% bolje performanse u Full HD gejmingu. Trenutno je već raspoloživo 15 kompleta najpoznatijih proizvođača memorija kojima ćete moći da postignete DDR5-6400 brzine.

   Inače prema JEDEC standardima Ryzen 7000 serija radi sa DDR5-5200 modulima, Pomoću EXPO sertifikovanih modula u overkloking modu, “sweet spot” je DDR5-6000 kao što je recimo na AM4 DDR4 platformi to bilo sa DDR4 3600 modulima.

   Što se tiče podešavanja memorije i sinhronizacije rada RAM modula, memorijskog kontrolera i Fabric magistrale, od sada više ne podešavate ovu potonju jer je njen rad praktično zaključan na 2000MHz. Od sada 1:1 sinhronizacija DDR5 modula znači da DDR5-6000 memorija radi na 3000 MHz u sinhronom režimu.

   AMD Ryzen 9 7950X i Ryzen 7 7700X – performanse

   Performanse u aplikacijama:

   Kada govorimo o rezultatim izmerenim u aplikacijama za kreiranje zahtevnog sadržaja, Ryzen serije 7000 je više nego ubedljiv prilikom poređenja sa Vermeer prethodnikom. Razlika ide od 7% pa do skoro 70% u korist Raphael modela što je u rangu proseka od 30-ak % koliko je AMD i obećao.

   Ništa bolje nije prošao ni Intel Core i9 12900K sa zaostatkom od 20% sa ekstremima kada su u pitanju Blender gde je čak 150% brži ili Cinema 4D renderingu gde je 84% brži od trenutno najjače Intel Core i9 konkurencije.

   Gejming performanse:

   Gejming performase su takođe poboljšane, ali nisu ni približno toliko velike razlike kao u slučaju aplikacija. Brži definitivno jeste od običnih Ryzen 5000 modela. U procesorski zahtevnijim igrama poput: FarCry 5 razlika ide od 10% ili CS: GO sa 17%.

   Najveća razlika ide do 39% u nekim novijim i bolje optimizovanim igrama kao što je FarCry 6.

   AMD Zen 4 – dostupni modeli i cene

   Ryzen 7000 serija procesora startuje sa nekoliko modela. Najjači Ryzen 9 7950X imaće 16 fizičkih jezgara sa mogućnošću izvršenja do 32 instrukcijska niza. Frekvencija jezgara počinje na 4.5 GHz i dostiže maksimalnu vrednost u vidu pojedinačnih 5.7 GHz.

   Sledeći je 12-jezgarni Ryzen 9 7900X koji radi u rasponu od 4.7 – 5.6 GHz i potrošnjom, poput prethodnika od 170W. Sledeći je klasični 8-jezgarac sa oznakom Ryzen 7 7700X sa 16 “thread-ova”, frekvencijama od 4.5 – 5.4 GHz i potrošnjom od 105W.

   Konačno, mnogima najzanimljivij šestojezgarni Ryzen 5 7600X ima 6C/12T konfiguraciju, troši 105W u rasponu frekvencija od 4.7  – 5.3 GHz.

   Reč dve o cenama. Najbrži Ryzen 9 7950X stiže trenutnom cenom od 900€ u lokalnim prodavnicima. Ryzen 9 7900X primerak sa 12 jezgara će se nuditi po ceni od 700€, dok će klasični “V8” model u vidu Ryzen 7 7700X primerka, koštati 500€. Na kraju, za Ryzen 5 7600X ćete morati da potrošite 400€.

   AMD Zen 4 – trenutno najbolji desktop PC procesor

   Na kraju treba pomenuti da će se vremenom pored klasične linije Zen4 modela  u ponudi AMD-a naći Zen 4 V-Cache varijanta sa više keš memorije, ali i Zen 4c mahom serverski modeli procesora sa 128 jezgara, koji će biti proizvedeni još naprednijom 4nm tehnologijom.

   I dosta je ovo za danas. Bilo je čak i previše tehničkih informacija ne želimo da vas “spalimo” podacima jer će biti još definitivno dosta zanimljivih podataka i testova u vremenu ispred nas. Od ovog momenta AMD Ryzen Zen 4 i X670 platforma počinju da evoluiraju i dobijaju poboljašanja praktično svaki dan.

   Ryzen 7000 je nema sumnje trenutno najbolji procesor za desktop PC. U to nemamo apsolutno nikakvih sumnji. Da li zaslužuje “Editor Choice” ili preporuku? Pa to se jasno iz svega prethodnog izrečenog i prikazanog podrazumeva.

   Ostaje da sačekamo i vidimo šta će konkurencija u vidu 13. generacije Intel Core Raptor Lake procesora imati da pokaže. Tek onda ćemo sa sigurnošću da zaključimo koji će od ove dve serije, poneti laskavu titulu apsolutnog prvaka u kategoriji desktop PC procesora. To će se desiti vrlo brzo.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra