AMD Ryzen 7 5800X3D - Comtrade Black Gaming SE

AMD Ryzen 7 5800X3D - Comtrade Black Gaming SE

AMD Ryzen 7 5800X3D je posebna gejming verzija procesora, dizajniranog da pruži najbolje performanse u igrama. Ovog puta je okosnica jedne vrhunske konfiguracije.

  Sadržaj
   AMD Ryzen 7 5800X3D – Comtrade Black Gaming SE

   Pozitivne ocene

   • Vrhunske gejming performanse
   • Odlično uklopljene karakteristike komponenti
   • Vanserijski dobra Red Devil RX 6750 XT grafička karta
   •  Izuzetno tih u radu
   • Razumno malo se greje tokom gejming opterećenja
   • USB-C sa prednje strane

   Negativne ocene

   • Nema Wi-Fi konekciju

   Odlične gejming performanse Ryzen 7 5800X3D procesora došle su do izražaja u pažljivo projatkovanom i po meri gejminga sastavljenog, Comtrade AMD Black Gaming SE računara.

   Comtrade Black AMD Gaming SE je jedan ozbiljan “battlestation” za takmičarski nivo gejminga. Okosnicu jednog ovako jakog računara čini AMD platforma na bazi specijalne verzije Ryzen 7 5800X3D procesora koji je sa svojom V-cache tehnologijom dizajniran da pruži maksimalne gejming performanse.

   Comtrade Black AMD liniju računara možda i ne treba posebno predstavljati. Već su viđeni na Benchmark kanalu i ostavili su dosta dobar utisak. U pitanju je najmoćnija linija gotovih konfiguracija u ponudi našeg najvećeg domaćeg sistem integratora. Sa jednom malom razlikom što smo ovaj poželi da sklopimo od početka do kraja.

   Današnji model je na test stigao u “Special Edition” verziji. Nešto posebno za hardverske sladokusce i one koji kada žele nešto dobro hoće to i da plate. Ovakve konfiguracije po pravilu imaju dug radni staž u smislu aktuelnosti tokom budućeg vremena korišćenja. Čak i posle toga jer imaju dobru osnovu za dalju nadogradnju, ako se uopšte za tim ukaže potreba.

   AMD Ryzen 7 5800X3D – gejming procesor

   Ono što je vredno pomenuti jeste da je u pitanju računar, prevashodno namenjen za gejming. Tako ga profiliše izabrani tip platforme na kojoj je postavljen. U pitanju je AMD Ryzen 7 5800 X3D sa V-Cache tehnologijom u kombinaciji sa dobrom B550 matičnom pločom i AMD Radeon RX 6750 XT grafičkom kartom.

   Najnoviji izdanci još uvek aktuelne AMD platforme. Filozofija je jasna, ponuditi korisniku najbolje od onoga što trenutno postoji za dati novac u ovoj klasi računara.

   Bitan je trenutak. Tačno pre izlaska sledeće generacije, kada je postojeća praktično očišćena od bilo kakvih bubica i bagova. Spremna da vam isporuči apsolutno maksimalne performasne u svom delokrugu rada – prevashodno gejmingu. Naknadno, nekome ko poželi da se bavi ozbiljnim radom i poslom, može uvek da se osloni na mogućnsoti ove jake konfiguracije.

   Comtrade Black Gaming SE – hardware

   Pošto vam je sad bar malo jasnije sa čim imamo posla, krenimo redom u detalje. Šta je to što ovu konfiguraciju čini posebnom?

   Prvo, to je pomenuti AMD centralni procesor sa V-Cache tehnologijom, jedini ove vrste u Zen 3 generaciji. Od običnog se razlikuje po većoj količini keš memorije jer pored standardnih 32 MB L3 keša, poseduje dodatnih 64 MB L3 keša za ukupno 96 MB trećestepenog keša. Zajednički ga deli 8 raspoloživih jezgara visokih performansi.

   Povećanje memorije za keširanje podataka uz ostale optimizacije na nivou arhtekture su usmerene ka postizanju maksimalnih gejming performansi. O ovom procesoru smo pričali i detaljan test možete pronaći na stranicama Benchmark sajta.

   Nesvakidašnji primerak AMD Ryzen tehnologije prati AMD B550 matična ploča. Sasvim je dorasla gejming zadatku i pomenutom modelu procesora. Računar praktično koristi istu ploču, B550 AORUS Elite ali u novijoj V2 verziji, kao prethodni Comtrade Black AMD 5000 na našem testu.

   Očigledno je da nisu uslišili našu primedbu kako bi trebalo ići na verziju sa Wi-Fi 6 bežičnom opcijom, jer jedan ovakav računar u visokom cenovnom rangu mora da ima.

   Bitno je da ploča daje preko potrebnu logistiku za rad procesora. to se pre svega odnosi na dovoljno jak modul za napajanje osmojezgarca pojačanog dodatnim slojem keš memorije. Zatim, podrške dovoljnoj kolčini sistemske memorije i brzih M.2 SSD uređaja uz istovremeno veoma dobar izbor brzih portova.

   Posebno pohvaljujemo prisustvo USB-C 3.2 Gen2 “mid-board” priključka za USB-C sa prednje strane kućišta. U Comtrade-u su ga spremno dočekali i spojili ga sa odgovarajućim kućištem, te ga funkcionalno potpuno iskoristili.

   AMD Ryzen 7 5800X3D se hladi vodom

   Procesor se hladi dokazano dobrim Corsair iCUE H115i RGB PRO XT AiO sistemom vodenog hlađenja sa radijatorom od 280mm i glavom koja poseduje RGB svetlosne efekte. Dobro odmereno rešenje u pogledu performansi hlađenja i buke u radu.

   Ugrađeno je 16 GB DDR4 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji na 3200 MHz, što je u skladu sa deklarisanim vrednostima za ovaj model procesora. U pitanju je kvalitetna i brza memorija iz Corsair Vengeance RGB RS serije. Memorija koja bez sumnje može da se dodatno ubrza i tako iskoristi maksimalne domete ugrađenog gejmerskog procesora.

   Svakako važan deo procesa tokom odabira komponenti u slučaju jednog punokrvnog gejmera, jeste odluka o grafičkoj karti. Naravno da je u pitanju AMD Radeon, ali u najnovijoj verziji RX 6750 XT sa 12 GB memorije i to u Power Color Red Devil verziji.

   Pravi izbor za 1080p i 1440p gejming sa mogućnošću postizanja 60 fps-a čak i u 4K rezoluciji kada su u pitanju savremene AAA igre i najpopularniji Battle Royal naslovi. Primećuje se vrhunska izrada, što se posebno odnosi na sistem hlađenja, a što rezultira odličnim performansama i gotovo savršenom kulturom rada. Sve to uz veoma atraktivan izgled. Bravo za izbor grafičke karte.

   Za skladištenje podataka se brine još jedan dragulj u vidu Gigabyte Aorus 7000 Premium M.2 PCIe x4 SSD uređaja kapaciteta 1 TB. Karakterističan je po tome što stiže sa fabrički ugrađenim heatpipe kulerom neophodnim da bi se održale visoke performanse u kontinuitetu. tačnije 7 i 5.5 GB/s tokom višečasovnog gejminga i time neutralisao efekat “throttlinga” kao posledice preteranog grejanja brzih NAND čipova i kontrolera.

   Kućište i napajanje kao korjeni prema meri gejmera

   Čitav ovaj spisak jakog hardvera napaja Gigabyte G750H,. U pitanju je potpuno modularno napajanje izlazne snage 700W sa 80Plus Gold specifikacijom. Tačno “pogođeno” u skladu energetskih potreba procesora i ugrađene grafičke karte. Takođe je u pogledu konstrukcije “gađano” gejmersko napajanje sa snažnim “single rail” rešenjem i kompletnim spiskom sistema zaštite.

   Hidraulični ležaj ventilatora koji hladi čoper ga čini bešumnim u radu, a posebno su mi se svidele njegove kompaktne dimenzije za ovu solidnu snagu kojom raspolaže u kontekstu ugradnje u kavez jednog kompaktnog midi tower kućišta.

   A kad smo kod kućišta, Comtrade nije hteo da pogreši sa izborom pa je odluka pala na dokazano dobri Corsair 4000D sa bočnom stranicom od kaljenog stakla. Ono što upada u oči je to da je u pitanju bela varijanta kućišta sa zaista lepim sivim elementima i jarko žutim detaljima koji daju poseban šmek ovoj konfiguraciji.

   Sigurno se pitate otkud belo kućište u Comtrade Black liniji, zapravo je tajna u tome da se savršeno uklapa u Gaming Special Edition seriju i time izdvaja od ostalih modela u Comtrade Black AMD liniji. Odličan potez.

   Što se tiče samog kućišta njega smo već upoznali u jednom ranijem testu. u pitanju je midi tower sa solidno dobrom cirkulacijom, odličnom ponudom konektora na prednjoj konzoli i naravno pohvala za prisustvo USB-C konekcije. Grafička karta je zbog svojih velikih dimenzija i robusnog hladnjaka knap stala u kućište.

   Pohvaljujemo opciono mesto za dva 140 mm ventilatora na gornjem panelu kao i magnetni filter sa ovim šmekerskim jezičkom poput onih na farmerkama najpoznatijeg brenda. Svakako jedan od najboljih primeraka kompaktnih midi tower kućišta današnjice.

   Comtrade Black AMD Gaming SE – performanse

   Uzaludno bi bilo sve prethodno izrečeno, ako to ne daje rezultate u radu i potvrdu trudu nekoga ko je očigledno sa velikom pažnjom birao i pravio spisak komponenti za ovu specijalnu verziju gejming mašine.

   Performanse igranja su zaista vrhunske. Posebno se odnosi za FHD rezoluciju pri visokim vrednostima prosečnog frejmrejta, a što je od koristi u kombinaciji sa monitorima koji osvežavaju na visokim vrednostima i igranju brzih “online” naslova.

   Jednako je korisno za savršeno tečnu animaciju u grafički bogatim AAA naslovima. Preko 100 fps-a u QHD rezoluciji takođe garantuje odličan gejming užitak, dok je sistem sposoban da prebaci i granicu od 144 fps-a u najpopularnijim Battle Royal naslovima. Jednom rečju odlično u rangu, čak i bolje od konkurentskih sistema.

   Nismo odoleli da ga ne uporedimo sa nedavno testiranim Acer Predator Orion 3000 računarom na bazi Core i7 12700KF i GeForce RTX 3070 kombinacije. Ma koliko vam se gejming stanica poznatog svetskog brenda učinila simpatičnom i jakom, ovaj Comtrade Black AMD Gaming SE je na potpuno drugačijem, višem nivou.

   CPUAMD Ryzen 7 5800X3D
   MBGigabyte B550 Aorus Elite V2
   CoolerCorsair iCUE H115i RGB PRO XT AiO
   RAM16 GB (2x 8 GB) DDR4-3600 CL18 Corsair Vengeance RS
   GPUPower Color Red Devil Radeon RX 6750 XT 12G
   SSD1 TB Aorus 7000 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSUGigabyte G750H 700W, modularno 80Plus Gold
   CaseCorsair 4000 D w/Glass panel
   Drivers:Adrenalin 22.8.2
   Test sistem

   Gejming performanse

   Odličan procesor daje onu odlučujuću turbo snagu u Full HD gejmingu kada je potrebno postići što veći fps u kominaciji sa najbržim gejming monitorima današnjice,

   Istovremeno taj vrlo visok tempo performansi održava uz sjajnu kulturu rada – bešuman rad jer grafička karta ne prelazi 65-70 stepeni, a centralni procesor je odlično pokriven sistemom vodenog hlađenja.

   Performanse u aplikacijama

   Obzirom da zbog prirode procesora koji je fino trimovan ka gejming optimizaciji, vidimo da malo zaostaje u klasičnim content creation scenarijima rada jer njegova gornja frekvencija je praktično zaključana na maksimalnih 4.5 GHz, što nije problem u softveru koji koristi višejezgarnu arhitekturu i zna da uposli sva jezgra istovremeno, već kod onih koji koriste izlet pojedinačnih jezgara na turbo visokim vrednostima od 5 GHz i više.

   Comtrade Black AMD Gaming SE – za zahtevne gejmere

   Comtrade Black AMD Gaming SE je nesumnjivo jedan odličan hibrid Gigabyte/Corsair komponenti uz pikantni začin specijalne verzije AMD Ryzen verzije gejmerskog procesora i vanserjske Red Devil Radeon RX 6750 XT verzije koja razbija uniformnost rešenja.

   Odlične performanse, stabilnost i osećaj zrelosti čitave platforme i odlično sklopljenog sistema u njegovim najsitnijim detaljima daje onu konačnu vrednosti i osećaj da se radi o zaista dobroj gejmerskoj konfiguraciji.

   Cena od nekih 2350-2500€ svakako nije mala, ali ovo nije računar za svakoga već one koji itekako dobro znaju šta hoće, a to su vrlo visoke gejming performanse za kompetitivni nivo gejming nadmetanja. Mašina za koju možda i najbolje vredi konstatacija da je na jedan reprezentativni način zaokružila AMD epohu Zen 3 i RDNA 2 arhitekture u njihovom najboljem izdanju koje će definitivno još dugo biti aktuelna kada govorimo o Windows operativnom sistemu , igrama i naravno odgovarajućim aplikacijama.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi